TÉMA

Kadeřnictví

Potravinářské průkazy skončily, úlevu vítají bary či dětské tábory

Od začátku prázdnin brigádníci a zaměstnanci v restauracích nebo kadeřnictvích nemusí absolvovat jednorázovou prohlídku u praktického lékaře. Novela zákona o ochraně veřejného zdraví totiž zrušila povinnost vlastnit potravinářský průkaz. Úleva je to nejen byrokratická, ale i finanční – třeba pro organizátory táborů.
5. 7. 2023|

Vodné, točené pivo či lístky na kulturu by se mohly přesunout do 21procentní sazby DPH. Stanjura připravil reformu

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) připravil největší reformu daně z přidané hodnoty za posledních osm let. Podle návrhu plánuje místo dnešních tří sazeb – ve výši deseti, patnácti a jednadvaceti procent – jen dvě. Základní ve stejné výši, tedy jednadvacet procent, a jednu sníženou, čtrnáctiprocentní. Stanjura také podle zjištění ČT navrhuje přesunout část služeb a zboží z nejnižší sazby do té nejvyšší, jednadvacetiprocentní. Šlo by třeba o vodné a stočné, točené pivo nebo vstupenky na kulturní a sportovní akce. Je to součást vládního plánu snížit v příštím roce schodek rozpočtu. Koaliční partneři chtějí o změnách ještě jednat. Opozice je proti návrhu.
10. 4. 2023Aktualizováno10. 4. 2023, 20:30|

Pandemie ve světě: Rakousko zavádí lockdown pro neočkované

Lidi bez dokončeného očkování proti covidu-19 čeká v Rakousku od pondělí celostátní uzávěra. Oznámil to kancléř Alexander Schallenberg (ÖVP) po jednání s hejtmany spolkových zemí. V Německu počet nakažených od začátku epidemie překonal hranici pěti milionů lidí.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 21:47|

S rozvolněním covidových opatření některé podniky zdražily. Najdou se ale i položky, které si drží cenu

S obnovením provozu po uvolnění koronavirových zákazů část podniků zdražila. Třeba někteří kadeřníci nebo restauratéři zvýšili ceny až o deset procent. Důvodů je víc, jednak kompenzace předchozích ztrát, ale třeba i vyšší náklady na energie, nájmy nebo suroviny. Přesto se najdou položky, které nezdražují. Aktuálně k nim patří sezonní potraviny anebo třeba vepřové maso.
7. 7. 2021|

Restaurace, hotely i další služby postupně začínají zvyšovat ceny. I kvůli zdražení materiálů

S otevřením zahrádek už některé restaurace zvýšily ceny, především u piva. Ty, které zatím váhají, se bojí o zákazníky. Po znovuotevření je totiž potřebují získat zpět. Podobně uvažují i hoteliéři. Ceny porostou nejdřív v turisticky atraktivních oblastech, například na horách nebo v lázních. Češi si ale budou muset připlatit i za kosmetické služby, masáže nebo kadeřníka.
24. 5. 2021|

V pondělí přibylo 1126 nakažených. Při sportu nebo u kadeřníka už nejsou nutné respirátory

Epidemie koronaviru dál pozvolna slábne. Testy v pondělí potvrdily 1126 případů covidu, což je nejnižší pondělní přírůstek od půlky září. Zpomalilo tempo očkování, zdravotníci v pondělí podali 74 290 dávek vakcíny. S úterým končí pro sportovce nebo zákazníky služeb péče o tělo povinnost nosit respirátory. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) v rozhovoru pro Právo uvedl, že testování ve školách bude pokračovat i po letních prázdninách.
18. 5. 2021Aktualizováno18. 5. 2021, 17:14|

V úterý přibylo přes 12 tisíc nakažených. Pacientů v těžkém stavu je skoro jako při podzimním maximu

Rizikové skóre dosáhlo na 72 bodů a zvýšilo se reprodukční číslo z 1,06 na 1,08. V úterý Česko s 12 486 potvrzenými případy dosáhlo nejvyššího nárůstu od 8. ledna. Roste také počet covidových pacientů v těžkém stavu, přibližuje se maximu z listopadu. Ředitelé nemocnic v Královéhradeckém kraji vyzývají k používání rozumu a dodržování opatření proti šíření nákazy. Lůžková kapacita zdravotnických zařízení v kraji je téměř naplněná. O opatřeních proti koronavirové epidemii a o pandemickém zákonu budou ve středu večer opět jednat vládní a opoziční strany.
17. 2. 2021Aktualizováno17. 2. 2021, 15:58|

Přehledně: Ve čtvrtek otevírají obchody, restaurace i kadeřnictví, divadla zůstávají zavřená

Od čtvrtka se v Česku uvolňuje část opatření proti covidu-19. Po přechodu ze čtvrtého na třetí stupeň pohotovosti protiepidemického systému (PES) mohou znovu otevřít všechny obchody, provozovny služeb či restaurace. Částečně mohou otevřít i muzea, galerie, knihovny, zoo či kulturní památky a také třeba herny a kasina. Naopak divadla, kina a koncertní sály nadále dovnitř lidi pustit nemohou. Kulturní akce se totiž i ve třetím stupni mohou konat jen bez diváků. I po čtvrtku zůstanou povinné roušky ve všech vnitřních prostorech a na vybraných veřejně přístupných místech.
2. 12. 2020Aktualizováno3. 12. 2020, 14:01|

30 let zpět: Počítačem na účesy

Počítače byly v roce 1990 ještě pořád novinka. A ještě větší novinkou bylo, když se začaly používat i pro navrhování dámských účesů. I to bylo Československo roku 1990.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
10. 11. 2020|

Maximálně dva tisíce lidí na venkovních akcích, uvnitř do tisíce, Prymula shrnul nová opatření

Počet diváků na venkovních sportovních akcích se omezí maximálně na 2 tisíce lidí. Uvnitř jich může přijít nejvíce tisíc. Problémem jsou podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) i kontakty lidí po zápasech. Provozní doba restaurací a barů bude omezena do 22 hodin jen na 14 dní. Pod vlivem alkoholu jsou tam podle něj lidé více v kontaktu.
23. 9. 2020Aktualizováno23. 9. 2020, 18:34|

Prahu možná čekají další opatření. Růst počtu infikovaných ve městě zrychlil, překročil 200 za den

Prahu možná čekají další opatření proti šíření covidu-19. V předvečer rozšíření povinnosti nosit roušky na obchody a před začátkem povinné zavírací hodiny v nočních podnicích oznámila vedoucí městských hygieniků Zdeňka Jágrová, že denní přírůstek pozitivně testovaných poprvé překročil 200. Do úterního odpoledne přibylo v Praze 220 lidí s nově potvrzenou nákazou.
8. 9. 2020Aktualizováno8. 9. 2020, 21:14|

PŘEHLEDNĚ: Poslední velká vlna. Co všechno se otevřelo 25. května?

Česko se dočkalo poslední velké vlny rozvolňování protipandemických opatření. Za přísných hygienických podmínek se v pondělí 25. května obnovily vnitřní provozy hospod, barů a restaurací, hromadné akce získaly strop v počtu 300 osob a Češi se mohou vypravit i na koupaliště – i sem ovšem s rouškou, třebaže na řadě dalších míst už není od posledního květnového týdne povinná.
1. 5. 2020Aktualizováno25. 5. 2020, 10:29|

Nižší DPH za jídlo a pivo v restauracích se v praxi objeví od pondělí. Menší zdanění by chtěli i ovocnáři

Nižší DPH na jídlo a čepované pivo vypité v hospodách platí teoreticky už týden. Prakticky ale účet s nižší daní ještě žádný host neviděl: všechny provozovny v zemi jsou pro konzumaci zavřené. Daňová novinka se tak v praxi projeví až po víkendu, kdy restaurace, bary a kavárny otevřou venkovní prostory. DPH ve výši 10 procent ale nově platí i pro audioknihy, mapy, pečovatele nebo třeba kadeřnické služby.
9. 5. 2020|

Paruky z pravých vlasů pro onkologicky nemocné. S vizáží jim pomáhá spolek Nové háro

Spolek Nové háro už tři roky vyrábí paruky pro onkologicky nemocné děti a mladé lidi. Na vlásenky přitom shání pravé vlasy, které jsou dlouhé alespoň třicet centimetrů. Jen loni organizace předala nemocným na čtyřicet paruk.
7. 3. 2020|