TÉMA

Zbraslav

V pražské Zbraslavi hořelo v ubytovně, jeden člověk zahynul

Noční požár v pražské Zbraslavi nepřežil jeden člověk. Hořela ubytovna v ulici Pod Třešňovkou, ostatní její obyvatele se podařilo zachránit, ale potřebovali pomoc záchranářů. Ti ošetřili také tři policisty, kteří přispěchali na pomoc. Dva lidi odvezla záchranná služba do nemocnice. Příčinu požáru hasiči zatím zjišťují, stejně jako výši škody.
24. 12. 2023Aktualizováno24. 12. 2023, 09:48|

Dílo Gertrud Kauders, zavražděné nacisty, zůstalo zazděné 80 let. Objevili ho až dělníci

Výtvarnice Gertrud Kauders se narodila ve stejném roce jako Franz Kafka, rovněž do pražské německé židovské rodiny. A stejně jako Kafkovo dílo, i to Gertrud se podařilo zachovat díky přátelům. Na rozdíl od svého slavného současníka ale zůstala Gertrud Kauders téměř osmdesát let téměř zapomenuta. Její dílo totiž prakticky celé zmizelo.
3. 8. 2023|

V sobotu vyjede poprvé tramvaj z Modřan do Libuše. Nová trať stála přes tři sta milionů

Cestující v Praze se budou moci od soboty 27. května svézt tramvají z Modřan až do Libuše. Na 1750 metrů dlouhé trati bude jezdit linka číslo 17 a jsou na ní čtyři nové zastávky. Náklady na stavbu činily zhruba 304,2 milionu korun, většinu peněz získalo město z evropských fondů, řekli primátorův náměstek Zdeněk Hřib (Piráti) a generální ředitel dopravního podniku (DPP) Petr Witowski. DPP letos plánuje zprovoznit mimo jiné také trať do Holyně nebo na sídliště Dědina.
26. 5. 2023|

Kojenecké ústavy budou pravděpodobně fungovat až do roku 2026, jejich dřívější konec ve sněmovně neprošel

Rušení bývalých kojeneckých ústavů se nejspíš o dva roky odkládá. Novela počítá s tím, že by přestaly existovat až na konci roku 2026. Na vině je podle ministerstva práce sněmovna, která nakonec jejich dřívější konec neodhlasovala. Platí ale, že nejmenším dětem se ústavní péče s koncem příštího roku uzavře.
30. 4. 2023|

Barrandovský most je třeba opravit, připravovali jsme se, říká Scheinherr. Se starosty jste nekomunikovali, oponuje Vodrážka

Dopravní armageddon. Tak média i mnozí politici hovoří o plánované opravě pražského Barrandovského mostu a s ní souvisejících uzavírkách. Nejvytíženější most v Česku ohrozí plynulost dopravy i mnoho kilometrů do hloubky Středočeského kraje. Pražský radní pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) sdělil, že hlavní město se na rekonstrukci připravovalo, aby zmenšilo problémy. Starosta Prahy 13 David Vodrážka (ODS) ale vládnoucí koalici vyčetl nekomunikaci se starosty dotčených městských částí. Diskutovali v pořadu Události, komentáře.
10. 5. 2022|

Skalní rampy, tunely a unikátní viadukt. Před 120 lety vznikla odvážná železnice podél Sázavy

Usednout do vlaku a jet, to zavání buď cestou do práce, nebo na výlet – zkrátka je vlak prostředkem k tomu někam se dostat. Ale existují i případy, kdy může být účelem samotné svezení. Některé tratě jsou tak podivuhodné, že to nejzajímavější, co lze na celém výletě spatřit, je výhled z okénka vlaku. Kdo se chce svézt po takové železnici, nemusí plánovat cestu do Švýcarska na Albulu ani do Rakouska na Semmering. Stačí v Praze nasednout do vlaku směr Čerčany a vyrazit na Posázavský pacifik – čerstvě stodvacetiletý.
1. 5. 2020|

Koněvova, Jižní spojka či Štěrboholská. Pražany čekají uzavírky, díky mírné zimě začínají brzy

Řada pražských silnic se letos dočká opravy. Jde o rekonstrukce komunikací i tramvajových tratí. Mezi nejvýznamnějšími jsou opravy Koněvovy ulice, Jižní spojky a Štěrboholské radiály. Tramvajové koleje pak budou vyměněny v Nádražní ulici. Kromě toho se chystají desítky drobných oprav, dopravu ovlivní i kulturní a sportovní akce.
4. 3. 2020|