TÉMA

Panika

Moskva zesílila loňskou paniku kolem štěnic ve Francii, uvedla Paříž

Strach ze štěnic, který se loni na podzim rozšířil ve Francii, byl uměle zesílen Ruskem. Podle agentury AFP to prohlásil státní tajemník pro evropské záležitosti Francie Jean-Noël Barrot. V zemi se loni prudce zvýšil počet případů pokousání tímto hmyzem. Entomologové a zdravotničtí odborníci však varovali, že epidemie vedla také k nárůstu falešných pozorování a neopodstatněné hysterii.
1. 3. 2024|

Policie obvinila jednoho člověka a firmu kvůli tlačenici na slušovické diskotéce

Policie stíhá jednoho člověka a firmu v souvislosti s loňskou tlačenicí na diskotéce ve Slušovicích na Zlínsku, při níž se zranilo osm mladých lidí, z toho pět skončilo v nemocnici. České televizi to sdělil Jan Zubek z Okresního státního zastupitelství ve Zlíně, který případ dozoruje. Osoby jsou stíhány pro přečin obecného ohrožení z nedbalosti. Obviněnému člověku hrozí v případě odsouzení až osmileté vězení, firmě zákaz činnosti a peněžitý trest.
26. 5. 2023|

Policie zasahovala v pařížské čtvrti La Défense. Paniku vyvolala sebevražda v nákupním centru

Paniku v pařížské obchodní čtvrti La Défense v sobotu vyvolala sebevražda muže, který skočil z vyšších pater nákupního centra. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na mluvčího policie. Ta v souvislosti s incidentem dříve vyzvala, aby se lidé místu vyhnuli.
18. 2. 2023Aktualizováno18. 2. 2023, 20:50|

Ukrajinci se musejí potýkat s výpadky proudu. Putin chce, abychom pomřeli, říká Klyčko

Kavárna paní Alyony se na jaře stala prvním podnikem, který v Buče hned po osvobození ukrajinskými silami otevřel. Chtěli tu co nejdříve zapomenout na hrůzy, které se odehrály pár bloků odsud. Několik měsíců se to dařilo, než Rusko vystupňovalo útoky na elektrárny, teplárny a rozvodné sítě. Do klidu je znovu daleko. Topení nefunguje, i hodiny denně teď musí vydržet bez elektřiny ze sítě. Bez přístupu k elektřině je aktuálně podle ukrajinského prezidenta Zelenského asi pět milionů Ukrajinců.
9. 11. 2022|

Prověřování neštěstí na diskotéce ve Slušovicích zabere policii několik měsíců

Prověřování neštěstí na diskotéce ve Slušovicích na Zlínsku zabere policii zřejmě několik měsíců, a to vzhledem k velkému množství svědků a souvisejícím úkonům trestního řízení. Policisté pravděpodobně přizvou také znalce, který vyhodnotí bezpečnostní parametry prostor diskotéky a únikových tras, sdělila policejní mluvčí Monika Kozumplíková. V noci ze soboty na neděli utrpělo v tlačenici na schodišti, které vede do hudebního klubu, zranění osm lidí. Pět z nich skončilo v nemocnici, hospitalizováni jsou stále tři lidé.
1. 11. 2022Aktualizováno1. 11. 2022, 12:48|

Výrazně zlevnila kapalina AdBlue. Cena vyskočila jen kvůli panice, nedostatek nikdy nehrozil

Paliva v Česku dál mírně zlevňují. Momentálně jsou ceny nejnižší od poloviny října; oproti loňsku ale zůstávají zhruba o osm korun dražší. Litr naturalu teď vyjde v průměru na 36 korun, nafta je o korunu levnější. Oproti říjnu ale velmi výrazně zlevnila hlavně kapalina AdBlue, kterou potřebují moderní naftové vozy.
30. 12. 2021|

Britové vzali útokem benzinky. Pohonné hmoty nemá kdo vozit z rafinerií

Velká Británie řeší po nedostatku zboží na pultech supermarketů další problém. Některé čerpací stanice musely přerušit provoz, neboť kvůli chybějícím řidičům nákladních aut nemá kdo dovézt pohonné hmoty. V tamních rafinériích je přitom benzinu i nafty dost. Veřejnoprávní BBC informovala na svých internetových stránkách, že ministr dopravy Grant Shapps v pátek vyzval motoristy, aby se nesnažili natankovat si palivo do zásoby.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 15:50|

Hasičů v obcích zasažených tornádem ubylo, většina území je uklizená

V oblasti zasažené tornádem je od pondělí výrazně méně hasičů než v uplynulých dnech. Vedení hasičského sboru spolu s krizovým štábem o redukci rozhodlo poté, co se podařilo uklidit od sutin a odpadu většinu území poškozených obcí. Škody po tornádu má asi šestnáct set domácností, odhaduje organizace Člověk v tísni. Do postižených obcí směřuje finanční pomoc.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 20:19|

Autisté či handicapovaní bez respirátorů se setkávají se slovními útoky

S nepochopením okolí se často setkávají lidé, kteří nemůžou nosit respirátory. Výjimka platí mimo jiné pro mentálně handicapované a autisty. Přestože u sebe nosí zdravotní potvrzení, říkají, že se prakticky denně setkávají se slovními útoky.
26. 3. 2021|

30 let zpět: Benzin na příděl

Benzin se stal zbožím, které se vydávalo na příděl. Na jeden lístek jste mohli natankovat maximálně 25 litrů za měsíc.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990. 
6. 10. 2020|

30 let zpět: Panika na čerpacích stanicích

Jak vypadala benzinová panika, která zachvátila Československo na začátku října roku 1990? I přes strach veřejnosti se tvrdilo, že benzinu je dost.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
5. 10. 2020|
Newsroom téma týdne

Panika v obchodech, na internetu, v médiích. Může za ni jen koronavirus, nebo jí pomohli novináři?

Téma koronaviru zaplavilo média ještě dřív, než se nemoc dostala do Evropy. Teď, když už je i v České republice, se nepíše a netočí takřka o ničem jiném. Sami novináři už dokonce mluví o „mediální nákaze“, která vyvrcholila ve chvíli, kdy české úřady potvrdily první případy. Jak tenká je hranice mezi informováním a přeháněním? A můžou i média nést vinu za paniku a strach, které jsou ve společnosti?
7. 3. 2020|

I racionální člověk může panikařit, když nemá dost informací, varuje psycholog

I racionální člověk může panikařit, pokud nemá dostatek ucelených informací. V pořadu Události, komentáře na to v souvislosti s novým koronavirem upozornil primář psychologického oddělení Vojenské nemocnice Brno Jiří Brančík. Vláda by proto podle něj měla především pečlivě informovat občany, jaké nebezpečí hrozí a jaké jsou možné postupy v případě šíření nemoci.
28. 2. 2020|