TÉMA

Juan Carlos I.

Juan Carlos podle tisku touží po návratu domů. Exil v Emirátech se stal zlatou klecí

Bývalý král Juan Carlos I. by se rád vrátil do Španělska, které opustil vloni kvůli finančním a daňovým skandálům. Pro návrat ale nenastala vhodná doba, protože bývalá hlava státu stále nevyřešila své problémy s daňovými úřady, uvádějí španělské noviny. Třiaosmdesátiletý monarcha se přesně před rokem uchýlil do Spojených arabských emirátů, kde však údajně trpí samotou.
2. 8. 2021|

Lidem se otevírá Lichtenštejnský palác v Praze a vila Benešových v Sezimově Ústí

Po několikaměsíční pauze se veřejnosti v sobotu opět otevírá Lichtenštejnský palác na pražské Kampě, který využívá vláda především jako reprezentační prostory premiéra. Lidé mohou navštívit i další vládní objekt, a to vilu někdejšího československého prezidenta Edvarda Beneše a jeho manželky Hany v Sezimově Ústí na Táborsku. V obou objektech musí mít návštěvníci předepsanou ochranu dýchacích cest.
5. 6. 2021|

Juan Carlos I. zaplatil další daňové vyrovnání. Úřadům poslal přes čtyři miliony eur

Španělský monarcha Juan Carlos I., který stál v čele země od roku 1975 do roku 2014, zaplatil 4,4 milionu eur (asi 115 milionů korun) finančnímu úřadu, aby se vyhnul stíhání kvůli daňovým podvodům. Řekl to v pátek králův advokát Javier Sánchez-Junco. Jde už o druhou částku, kterou zpětně Juan Carlos I. zaplatil. Loni v prosinci šlo o téměř 680 tisíc eur. Monarcha, který má nyní titul emeritní král, od srpna žije ve Spojených arabských emirátech (SAE).
26. 2. 2021|

Španělsko odstranilo poslední sochu diktátora Franca

Poslední sochu diktátora Francisca Franca na španělském území v úterý odstranily úřady v severoafrické enklávě Melille. Franco Španělsku vládl po občanské válce mezi lety 1939 a 1975. V úterý si také poslanci připomněli čtyřicáté výročí pokusu o puč, který se nezdařil hlavně díky tehdejšímu králi Juanu Carlosovi I.
24. 2. 2021|

Juan Carlos chce na Vánoce domů. Doplatil proto daně ve výši přes 17 milionů korun

Bývalý španělský král Juan Carlos I., který v srpnu opustil zemi kvůli vyšetřování z korupce a daňových úniků, doplatil daň z dosud nezdaněných příjmů. O úhradě téměř 680 tisíc eur (17,9 milionu korun) informovala právní kancelář, která bývalého panovníka zastupuje.
9. 12. 2020|

Frankistické Španělsko po smrti „caudilla" obrátilo list. Diktátorův skon odstartoval přerod v konstituční monarchii

Před 45 lety zemřel španělský diktátor Francisco Franco. Proslul především jako vítězný vůdce falangistů v občanské válce, který v zemi nastolil represivní režim, v jehož čele strávil 36 let. Po jeho smrti 20. listopadu 1975 se ovšem Španělsko rozhodlo odpoutat od frankistické minulosti a vydat na trnitou cestu ke konstituční monarchii. Historie však v největší pyrenejské zemi rezonuje dodnes.
20. 11. 2020|

Bývalý španělský král Juan Carlos I. pobývá v Emirátech. Madrid opustil kvůli vyšetřování korupce

Bývalý španělský král Juan Carlos I. je od 3. srpna ve Spojených arabských emirátech. V pondělí to potvrdil královský palác v Madridu. Královská rodina už počátkem měsíce oznámila, že bývalý panovník se vystěhoval ze své země, ale neupřesnila kam. Španělská média v uplynulých týdnech spekulovala, že odcestoval do Abú Zabí.
17. 8. 2020|

Bývalý král Juan Carlos I., kterého vyšetřují kvůli podezření z korupce, se stěhuje ze Španělska

Bývalý španělský král Juan Carlos I., který čelí vyšetřování kvůli finančnímu skandálu, se rozhodl odstěhovat ze Španělska do jiné země. Informoval o tom dopisem, který královská rodina zveřejnila na své webové stránce. Dopis je určený Juanovu synovi a současnému králi Felipemu VI. Zatím není jasné, kam se chce bývalý panovník vydat, deník El Mundo ale informoval, že už ze Španělska odjel.
3. 8. 2020Aktualizováno3. 8. 2020, 20:45|

Španělská prokuratura vyšetřuje bývalého krále Juana Carlose I. kvůli podezření z korupce

Španělská prokuratura předběžně vyšetřuje, zda se bývalý král Juan Carlos I. mohl dopustit trestného činu v případě zakázky na výstavbu vysokorychlostní železnice v Saúdské Arábii. Informují o tom v pondělí místní média. Podle nich případ před několika dny protikorupční prokuratura předala prokuratuře nejvyššího soudu.
8. 6. 2020|

Španělský král zbaví otce apanáže. Bývalý panovník údajně bral úplatky ze Saúdské Arábie

Španělský král Felipe VI. se překvapivě vzdá dědictví, které by mu připadlo po otci Juanu Carlosovi. Bývalému panovníkovi navíc odebere jeho apanáž, která činí podle médií v přepočtu asi pět milionů korun. Španělská monarchie čelí podezření z finančních machinací v daňových rájích. Felipe VI. se snaží její pověst očistit.
16. 3. 2020|

Nejlepší astronomická fotka dne je opět českého původu. Pořídil ji Petr Horálek

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ve čtvrtek 27. února jako astronomickou fotografii dne opět zveřejnil snímek českého původu. Mozaika, kterou tvoří fotografie českého astronoma Petra Horálka a španělského fotografa Juana Carlose Casadoa, zachycuje nebe z obou zemských polokoulí z míst z přesně opačných zeměpisných šířek.
27. 2. 2020|