TÉMA

Rafał Trzaskowski

Varšavou prošel pochod za práva a rovnost sexuálních menšin

Ve Varšavě proběhl tradiční pochod za rovnost sexuálních menšin. Účastníci a organizátoři na něm upozorňovali také na postoj Polska, který je podle nich příliš konzervativní. Země se v žebříčcích rovnosti pravidelně umisťuje na posledních příčkách v rámci Evropské unie.
17. 6. 2023|

Duda slaví po těsných odhadech. Polská volební komise zveřejní až konečné výsledky

Podle průzkumu firmy Ipsos u volebních místností se polským prezidentem zřejmě stane konzervativec Andrzej Duda. Přisuzuje mu 50,4 procenta hlasů. Liberál Rafal Trzaskowski podle něj získal 49,6 procenta. Ipsos varuje, že výsledek je příliš těsný, než aby již bylo možné určit vítěze. Účast dosáhla 68,9 procent, což je nejvíc od pádu komunistického režimu. Průběžné výsledky nebudou zveřejňovány.
12. 7. 2020Aktualizováno12. 7. 2020, 23:21|

Polsko na křižovatce mezi konzervatismem a liberalismem. Druhé kolo voleb prezidenta začalo

Polští voliči rozhodují, zda zemi povede dalších pět let dosavadní prezident Andrzej Duda, spojenec národně konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) a její vlády, anebo jeho soupeř nominovaný liberální Občanskou platformou, varšavský primátor Rafal Trzaskowski. Rozdíl mezi oběma kandidáty v předvolebních průzkumech je v rozmezí statistické chyby. Místnosti se zavírají ve 21:00.
12. 7. 2020|

První kolo polských prezidentských voleb vyhrál Duda. Za dva týdny se utká s Trzaskowským

Podle průběžných výsledků ovládl první kolo polských prezidentských voleb obhajující prezident Andrzej Duda (Právo a spravedlnost) se ziskem 43,67 procenta hlasů. Do druhého kola s ním postupuje primátor Varšavy Rafał Trzaskowski (Občanská platforma), který získal 30,34 procenta procenta hlasů. Uvedla to Státní volební komise na základě 99,78 procenta sečtených okrsků. Druhé kolo je na programu 12. července.
28. 6. 2020Aktualizováno29. 6. 2020, 10:26|

Polská opozice vysílá do prezidentských voleb primátora Varšavy

Občanská platforma (PO), nejsilnější strana polské opoziční Občanské koalice, navrhla jako svého kandidáta na prezidenta primátora Varšavy Rafala Trzaskowského. Původní kandidátka strany, Malgorzata Kidawová-Blońská, předtím oznámila, že z boje o post hlavy státu odstupuje. Pro volby, které se měly původně konat 10. května, zatím nebyl stanoven nový termín. Diskutuje se o konci června.
15. 5. 2020Aktualizováno15. 5. 2020, 20:24|

Alej Pawla Adamowicze. Varšava uctila ubodaného primátora, PiS chce ulici Kaczyńského

Jedna z alejí ve Varšavě nese od února jméno loni zavražděného primátora Gdaňsku Pawla Adamowicze. Proti návrhu v městské radě nikdo neprotestoval. Radniční opozici z Práva a spravedlnosti (PiS) ale vadí, že městu chybí ulice pojmenovaná po prezidentovi Lechu Kaczyńském, který zahynul při letecké tragédii ve Smolensku. Primátor slibuje, že se to změní po květnových volbách hlavy státu.
24. 2. 2020|