TÉMA

Mírové rozhovory

Afričtí prezidenti přijeli do Kyjeva s mírovým návrhem. Rusko vyslalo na Ukrajinu rakety

Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila nad Ukrajinou šest nadzvukových balistických střel Kinžal a šest střel s plochou dráhou letu Kalibr, uvedly kolem poledne podle agentury Unian ukrajinské vzdušné síly. Letecký poplach byl kvůli ruským střelám vyhlášen postupně prakticky po celé Ukrajině včetně Kyjeva, jehož starosta Vitalij Klyčko informoval o výbuchu v jedné ze čtvrtí poblíž centra. Do Kyjevské oblasti dorazila delegace afrických lídrů, mezi nimiž jsou prezidenti Jihoafrické republiky, Senegalu a Zambie, a jednali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.
16. 6. 2023Aktualizováno16. 6. 2023, 21:21|

Súdánská armáda přerušila mírové rozhovory s Jednotkami rychlé podpory

Súdánská armáda přerušila svou účast v mírových rozhovorech s polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF), které spolu v Súdánu svádějí boje od poloviny dubna. Informovala o tom ve středu agentura AFP s odvoláním na nejmenovaný armádní zdroj, který jako důvod uvedl nedodržení dohody o dočasném klidu zbraní ze strany RSF. Obě strany spolu jednaly od počátku května v Saúdské Arábii, která společně se Spojenými státy rozhovory zprostředkovávala.
31. 5. 2023|

USA dodají Ukrajině raketomety dlouhého dostřelu, píší The New York Times

Spojené státy pošlou Ukrajině raketové systémy dlouhého dostřelu. Informoval o tom list The New York Times. Administrativa Joea Bidena vyslání systémů povolila, oficiálně jej pravděpodobně oznámí příští týden. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina je Moskva připravena pokračovat v mírových rozhovorech.
28. 5. 2022Aktualizováno28. 5. 2022, 20:41|

Ukrajina se musí postavit realitě čelem a začít mluvit s Putinem, připustil Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Ukrajina netouží po rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, ale že se musí vyrovnat s tím, že vzájemná komunikace bude pravděpodobně nutná k ukončení války. Britský premiér mezitím vyzval k dodávkám salvových raketometů na Ukrajinu. Česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS) jednala o aktuální situaci na Ukrajině se svým slovenským protějškem Jaroslavem Naděm. Společně odmítli tvrzení o existenci dohody v NATO, podle které země Aliance nebudou dodávat na Ukrajinu některé těžké zbraně.
27. 5. 2022Aktualizováno27. 5. 2022, 20:05|

Mírová mise NATO by byla přímou konfrontací s Ruskem, varoval Lavrov. Polsko vyhostí ruské diplomaty

Vyslání mírových sil NATO na Ukrajinu by vedlo k přímé konfrontaci mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí. V Moskvě to prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Obvinil také USA z údajného maření „obtížných“ rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou. V Bruselu ve čtvrtek začne mimořádný summit NATO, na kterém chce k vyslání mírové mise vyzvat své spojence Polsko. Ministerstvo zahraničí Polska si ve středu ráno předvolalo ruského velvyslance, Varšava později oznámila, že vyhostí 45 ruských diplomatů, které viní ze špionáže.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 16:17|

Putin souhlasí s účastí dobrovolníků ze Sýrie v boji. Čína považuje situaci za znepokojivou

Ruský prezident Vladimir Putin souhlasí, aby se do bojů proti ukrajinským ozbrojeným silám zapojili dobrovolníci z Blízkého východu. Situace na Ukrajině je znepokojující a obě strany konfliktu, Rusko i Ukrajinu, je třeba podpořit, aby vedly mírové rozhovory, řekl předseda čínské vlády Li Kche-čchiang. Podle americké viceprezidentky Kamaly Harrisové však Putin nejeví ochotu k diplomatickému řešení války. Summit EU pohrozil Rusku dalšími sankcemi, Ukrajině členství neslíbil. Vězněný kritik Kremlu Alexej Navalnyj vyzval občany, aby v neděli v Moskvě a dalších ruských městech protestovali proti válce na Ukrajině.
11. 3. 2022Aktualizováno11. 3. 2022, 22:28|

Je potřeba obnovit horkou linku, reagovala Jižní Korea na slova Kimovy sestry o možnosti jednat

Jižní Korea doufá v rychlé zahájení rozhovorů se svým severním sousedem. Soul tak reagoval na vyjádření sestry a poradkyně severokorejského vůdce Kim Čong-una, že je KLDR ochotna zvážit účast na summitu obou zemí. Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení však připomnělo, že nejprve je zapotřebí obnovit komunikační horkou linku mezi oběma zeměmi.
26. 9. 2021|

Nový šéf Pentagonu Lloyd Austin přiletěl na svou první návštěvu Afghánistánu

Americký ministr obrany Lloyd Austin přiletěl na svou první návštěvu Afghánistánu, kde jednal například s prezidentem Ašrafem Ghaním. Do země se nový šéf Pentagonu vypravil v době, kdy se spekuluje o tom, jak dlouho ještě v Afghánistánu zůstanou američtí vojáci. Podle smlouvy uzavřené mezi hnutím Tálibán a předchozím americkým prezidentem Donaldem Trumpem by se měli stáhnout do začátku května.
21. 3. 2021|

Kyperská jednota v lahvích oleje. Půlka oliv vyrostla na severu, půlka na jihu

Spor o území ostrova Kypr se táhne skoro půl století. Proti rozdělení na dvě části, Kyperskou republiku a samozvanou Severokyperskou tureckou republiku, se postavili dva místní obyvatelé. Jeden je Turek a druhý Řek a začali společně podnikat ve výrobě olivového oleje.
13. 2. 2020|