TÉMA

Transakce

Souhrn ekonomických transakcí Česka se zahraničím skončil po dvou schodkových letech v přebytku

Běžný účet platební bilance Česka vykázal loni přebytek, a to po dvou letech s deficitem. Jde o souhrn všech ekonomických transakcí tuzemského hospodářství se zahraničím. Podle předběžných údajů centrální banky přebytek dosáhl skoro devadesáti miliard korun. O rok dříve byla bilance v rekordním schodku, a to přes 415 miliard.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 12:19|

Reportéři ČT: Česko jako země zaslíbená pro praní špinavých peněz. Policie transakcím nedokáže zabránit

Česko je oblíbenou zemí zločinců, kteří perou špinavé peníze. Podle Národní centrály proti organizovanému zločinu v letech 2020 a 2021 proteklo bankovními účty v Česku přibližně sto miliard korun. V praxi to funguje tak, že na účet české firmy, která do té doby nevyvíjela žádnou činnost, dorazí stovky milionů korun neznámého původu. Během pár dní peníze odcházejí do bank v západní Evropě a stávají se legálními. Přestože má policie podezření, že se může jednat o peníze ze zločinu, kvůli stávající legislativě transakcím nedokáže zabránit. Pro Reportéry ČT se tématu věnoval Dalibor Bártek
5. 12. 2023|

Bývalý důl Barbora se má proměnit v průmyslový park zhruba za miliardu eur

Průmyslový developer Panattoni koupí od společnosti Asental Zdeňka Bakaly část pozemků v areálu bývalého karvinského Dolu Barbora. Brownfield chce proměnit v průmyslový park. Stavební práce na zhruba stohektarovém pozemku by mohly začít za dva roky. Areál by se navíc mohl i výrazně rozšířit.
4. 10. 2023|

Z Česka do Ruska a zpět tečou miliony přes neoficiální směnárny. Sankcím navzdory

Desítky neoficiálních směnáren posílají miliony z Česka do Ruska i obráceně, a daří se jim tak obcházet sankce. Zjistil to web Investigace.cz spolu s ČT. Zájemci o převody kontaktují zprostředkovatele přes skupiny na sociálních sítích. Jeden z ruských podnikatelů, který nebankovní transakce nabízí, žije v Teplicích.
23. 4. 2023|

Peníze bude možné poslat přes telefonní číslo, bankéři chtějí omezit mylné transakce

Posílat platby by brzy mohlo být možné pouze se znalostí telefonního čísla. Novinku připravuje Česká bankovní asociace (ČBA) společně s centrální bankou. Podobný systém funguje ve Spojených státech, v Lotyšsku nebo na Slovensku. Takzvaná platba na kontakt má transakce zjednodušit.
17. 7. 2022|

Tahanice kolem prodeje Twitteru vyústily ve střet Trumpa s Muskem

Elon Musk si rozmyslel koupi sociální sítě Twitter. Názor ale může změnit – jako už několikrát. Od plánu měl jeden z nejbohatších lidí světa ustoupit kvůli velkému počtu falešných účtů. Může jít ale také o taktiku, jak srazit cenu transakce. Celou věc teď řeší právníci. Podnikatel a vizionář chtěl z platformy udělat ráj svobody slova. Dřív kritizoval třeba to, že firma zablokovala účet tehdejšímu americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.
13. 7. 2022|

Země je přecitlivělá kvůli Babišovi. Neudělal jsem nic nelegálního, hájí se Michalik

Místopředseda Starostů a nezávislých Věslav Michalik se již nechce stát ministrem průmyslu a obchodu v nové vládě. Jeho podnikání na Kypru bylo legální, nechce ale dávat politickým konkurentům do ruky bič, řekl v pořadu Interview ČT24, kde odpovídal na otázky Zuzany Tvarůžkové.
25. 11. 2021|

Babišův nákup nemovitostí byl naprosto legální, tvrdí Havlíček. Podle Kupky budí obchody pochybnosti

Firma z daňového ráje, společnosti s nastrčenými řediteli –⁠ tak komplikovaně před lety nakupoval premiér Andrej Babiš (ANO) nemovitosti na francouzské riviéře. Dnes tvrdí, že postup byl legální a doporučila mu ho realitní kancelář. Podle některých odborníků ale způsob nákupu nese znaky praní peněz. Zjištění mezinárodního týmu více než šesti set novinářů v Událostech, komentářích rozebírali vicepremiér a zároveň ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) a místopředseda ODS Martin Kupka.
5. 10. 2021|

Čínská centrální banka považuje veškeré kryptoměnové transakce za nezákonné

Čínská centrální banka označila všechny kryptoměnové transakce za nezákonné. Uvedla rovněž, že tyto transakce musí být zakázané, informovala agentura Bloomberg. Zpráva vedla k oslabení nejznámější kryptoměny bitcoin i dalších digitálních měn.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 14:58|

AXA odprodá své aktivity ve střední Evropě včetně Česka. Převezme je UNIQA

Francouzská finanční skupina AXA odprodá své aktivity v České republice, Polsku a na Slovensku za miliardu eur (25 miliard korun) rakouské společnosti UNIQA Insurance Group AG. Vyplývá to z tiskové zprávy, kterou AXA zaslala ČTK.
7. 2. 2020Aktualizováno7. 2. 2020, 22:40|