TÉMA

Dobruška

Choceň chystá družstevní bydlení, zájemců je dvakrát víc než bytů

Východočeská Choceň chystá družstevní bydlení. Využije k tomu družstvo, které vzniklo počátkem století, a jeho prostřednictvím chce postavit nové bytové domy. Podle radnice by mělo družstvo získat výhodnější úvěr než jednotlivci. V oblasti je o družstevní bydlení velký zájem. Polička, která s ním začala předloni, eviduje převis žadatelů o členství ve svém družstvu. V Chocni je to podobné, i když ještě nejsou jasné všechny podmínky, zájemců je dvakrát více, než kolik má vzniknout bytů.
13. 1. 2024|

V Dobrušce se čtvrt století nestavělo. Díky iniciativě místního seniora teď vzniklo 52 bytů

V Dobrušce na Rychnovsku mají novou ulici generála Štandery a v ní 52 nových družstevních bytů. Projekt v hodnotě dvě stě milionů korun bez dotací inicioval a vedl senior Karel Joukl, který je předsedou tamních družstevníků. V Dobrušce se přitom za posledních 25 let žádný byt nepostavil. Na všechny zájemce o bydlení se však nedostalo.
28. 4. 2023|

O družstevní byty je velký zájem. Menší města si od nich slibují, že jim udrží obyvatele

Družstevní bydlení se opět dostává do módy. Pořídit si vlastní byt je drahé – a hypotéky jsou v současnosti také výrazně dražší, než bývaly. Družstevní byty proto začala připravovat řada měst. Téma je to v Praze i v menších městech.
14. 2. 2023|

Nový domov seniorů v Opočně je hotový. Sloužit má kvůli problémům s vybavením až na podzim

V areálu bývalé nemocnice v Opočně na Rychnovsku skončila stavba domova seniorů. Přestavba jedné z budov vyšla na více než sto milionů korun a začala v září 2020. Klientům začne domov sloužit na podzim, do té doby se musí ještě dovybavit. Města Opočno a Dobruška, kterým byl objekt v pátek předán, však mají problém s dodávkou vybavení.
6. 5. 2022|

Proti šikaně prostřednictvím dotazů má úřadům pomáhat nová aplikace

V Česku platí zákon o svobodném přístupu k informacím. Jsou ale lidé, kteří ho zneužívají. Úředníky šikanují a zahlcují je stovkami často zbytečných nebo nesmyslných a samoúčelných dotazů. Podle zákona jsou nuceni na ně donekonečna odpovídat, úřady jsou tak ochromené. Účinně čelit takové šikaně má pomáhat aplikace, kterou vyvinuli na radnici v Dobrušce.
22. 12. 2021|

Dobruška musela ministerstvu dopravy zaplatit skoro 54 tisíc korun kvůli omlazování ojetin

Deset let starý případ nelegálního přihlašování aut z ciziny pokračuje. Radnice v Dobrušce na Rychnovsku nyní musela zaplatit ministerstvu dopravy více než 53 tisíc korun, protože resort stejnou částkou odškodnil jednoho z poškozených. V pondělí proto radní města rozhodli, že peníze začnou vymáhat po viníkovi, tedy bývalém vedoucím odboru dopravy v Dobrušce Radovanu Antlovi.
29. 11. 2021|

Manželé si stěžovali na listí z městských stromů. Radnice má podle soudu jejich zahradu uklízet

Krajský soud v Hradci Králové rozhodl, že radnice v Chlumci nad Cidlinou bude muset povinně po většinu roku uklízet listí a spadané květy na soukromé zahradě. Žalobu na město podali manželé Popkovi, kterým vadilo, že listí a květy z městských stromů padají na jejich pozemek. Radnice se však chce proti precedentnímu rozsudku bránit, podala proti němu dovolání k Nejvyššímu soudu.
29. 10. 2021|

Na obchvat Opočna se po vynuceném uzavření vrátila auta

Řidiči mohou konečně naplno užívat severní obchvat Opočna na Rychnovsku. Královehradecký kraj silnici otevřel už v srpnu, chyběla mu k tomu však patřičná povolení a auta tak na obchvat po týdnu zase nemohla. Nyní silniční správní úřad v Dobrušce povolil zkušební provoz.
7. 10. 2020|

Obce obstarávají dezinfekce a roušky. Voliči k urnám zamíří za 14 dní

Do krajských a prvního kola senátních voleb zbývají dva týdny. Připravují se na ně centrální úřady a statistici i jednotlivé radnice. Pořizují dezinfekce a začínají distribuovat hlasovací lístky. Školení komisařů se kvůli pandemii přesouvají na internet.
18. 9. 2020|

Řidiči nesmějí využívat nový obchvat Opočna, nemá kolaudaci

Auta od úterý nemohou na severní obchvat Opočna, který se slavnostně otevřel 11. srpna. Královéhradecký kraj silnici zprovoznil bez souhlasu stavebního úřadu v Dobrušce. Hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) a radní pro investice a majetek Václav Řehoř (ODS) se za to ve středu na mimořádné tiskové konferenci omluvili. Podle nich stavba bezpečnost lidí neohrožovala. Ve výzvě stavebního úřadu se ale uvádí opak.
19. 8. 2020Aktualizováno19. 8. 2020, 19:44|

Místní protestují proti komunitnímu centru pro závislé. Všechno je podle zákonů, tvrdí zakladatel

V Běstvinách u Dobrušky má vzniknout komunitní centrum, které by umožnilo návrat do normálního života alkoholikům a narkomanům. Otevřít ho chce římskokatolická církev prostřednictvím Misijní společnosti svatého Vincence de Paul. Jenže část obyvatel se bouří a sepisuje proti záměru petici, mají totiž obavy o bezpečnost.
30. 1. 2020|