TÉMA

Vepřové maso

Je potřeba, aby si lidé mohli koupit kvalitní potraviny za přijatelnou cenu, řekl Fiala po jednání se zástupci oboru

Firmy mají velké zisky, je třeba to poznat na cenách. Po jednání s potravináři na mezinárodním agrosalonu Země živitelka to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Dodal, že je potřeba, aby si lidé mohli koupit kvalitní potraviny za přijatelnou cenu. Předseda vlády už ve svém projevu při zahájení akce řekl, že kvůli klesajícím nákladům čeká zlevnění potravin a předpokládá rovněž, že potravináři mimořádné zisky z loňska investují. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) nesmí být marže nepřiměřené. Vláda bude také apelovat na řetězce, aby nabízely více českých potravin.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 20:03|

Potravinářské firmy dosáhly navzdory všeobecnému zdražování výrazného meziročního růstu

Potravinářské firmy postupně zveřejňují výsledky hospodaření za uplynulý rok. Přes původně černé scénáře kvůli všeobecnému zdražování často dosáhly výrazného meziročního růstu. To znamená, že vydělaly i dvakrát tolik než o rok dříve.
11. 8. 2023|

30 let zpět: Razantní zvýšení cen vepřového masa

O celých dvacet procent vzrostla před třiceti lety cena masa. Co stálo za jejím razantním zvýšením? Podle českého ministra zemědělství Josefa Luxe byly na vině masokombináty, které uzavíraly mezi sebou dohody o výši nákupních cen od zemědělců. Toto však nebyl jediný pohled na věc. I masokombináty měly svou teorii, proč si museli spotřebitelé za vepřové maso tolik připlácet.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
24. 11. 2022|

Chovatelé prasat z jihu Čech ruší své chovy. Problémy to přinese i řezníkům z regionu

Chovatelé na jihu Čech už začali rušit chovy prasat, nutí je k tomu nízké výkupní ceny a rostoucí náklady. Například v říjnu byl jeden kilogram prasete v živé váze podle ekonomů nejlevnější za posledních skoro třicet let, a to 25 korun za kilogram, dnes už je to zhruba 21 korun. Vepřín se teď ruší například ve Volenicích na Strakonicku. Většinu prasat už nákladní auta odvezla na porážku.
16. 12. 2021|

České vepřové se může vytrácet z obchodů. Část zemědělců chce skončit s chovem kvůli cenám

Zhruba polovina chovatelů prasat plánuje v následujících devíti letech uzavřít své chovy. Třicet procent se k tomuto kroku chystá už příští rok. Vyplývá to z průzkumu Agrární komory mezi českými zemědělci. Chov prasat se podle tuzemských sedláků přestává vyplácet, nízké výkupní ceny totiž nepokryjí náklady na výkrm. Česko by se tak stalo ještě víc závislé na dovozech masa ze zahraničí. Už teď tuzemské vepřové pokryje jen zhruba polovinu spotřeby Čechů.
14. 12. 2021|

Veterináři nařídili Lidlu kvůli antibiotikům stáhnout z prodeje tuny masa z Polska

Veterináři nařídili řetězci Lidl stáhnout skoro 17,5 tuny vepřového mletého masa původem z Polska, ve kterém zjistili šedesátkrát překročený limit pro antibiotika. V Česku jej zpracovávala firma Maso Polička. Spotřebitelé by vepřové mleté maso neměli konzumovat, můžou ho vrátit na prodejně, kde ho zakoupili, sdělil ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.
7. 10. 2021Aktualizováno7. 10. 2021, 17:27|

S rozvolněním covidových opatření některé podniky zdražily. Najdou se ale i položky, které si drží cenu

S obnovením provozu po uvolnění koronavirových zákazů část podniků zdražila. Třeba někteří kadeřníci nebo restauratéři zvýšili ceny až o deset procent. Důvodů je víc, jednak kompenzace předchozích ztrát, ale třeba i vyšší náklady na energie, nájmy nebo suroviny. Přesto se najdou položky, které nezdražují. Aktuálně k nim patří sezonní potraviny anebo třeba vepřové maso.
7. 7. 2021|

Chov prasat je nyní ztrátový. Drtí ho slabý odbyt a silný dovoz

Pandemie koronaviru ničí i české chovy prasat. Kvůli zavřeným restauracím mají chovatelé menší odbyt. Přetlak levného dotovaného vepřového ze zahraničí navíc způsobuje, že klesá také cena výkupu. A to i přesto, že lidé v obchodech platí za maso pořád stejně. Majitelé nyní musí chovy prasat dotovat, ale neví, jak dlouho to vydrží.
27. 11. 2020|

Čínský export v dubnu překvapivě vzrostl, vyhlídky však zůstávají podle analytiků nepříznivé

Čínský export se v dubnu navzdory koronavirové krizi meziročně zvýšil o 3,5 procenta. Zaznamenal tak první nárůst v letošním roce. Vyplývá to z aktuálních údajů čínského celního úřadu. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali propad o 15,7 procenta po březnovém poklesu o 6,6 procenta. Německo se připravuje na recesi, tamní průmysl v březnu klesl nejvíce od znovusjednocení. Airbus pak v dubnu dodal jen 14 letounů.
7. 5. 2020Aktualizováno7. 5. 2020, 22:08|

V Česku stoupla loni produkce hovězího a drůbežího masa, u vepřového klesla

Produkce masa loni v Česku stoupla o 0,8 procenta na 450 774 tun. Mírně stoupla výroba hovězího a drůbežího. V případě vepřového, které představuje téměř polovinu veškeré produkce masa, nepatrně klesla. Nákup mléka se znovu zvýšil, tentokrát o 1,3 procenta na 2,993 miliardy litrů. Vyplývá to údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).
30. 1. 2020|