TÉMA

Grant Shapps

Britové ukázali, jak přesná je jejich laserová zbraň. Dračí oheň prý spálí minci vzdálenou kilometr

Britské ministerstvo obrany zveřejnilo video, v němž odhalilo, jak vypadal test laserové zbraně DragonFire (Dračí oheň) na odlehlém souostroví u pobřeží Skotska. Uvedlo, že zbraň dosáhla svého dalšího milníku a může zasahovat cíle rychlostí světla s vysokou přesností. „Požadovaná přesnost odpovídá zásahu mince ze vzdálenosti jednoho kilometru,“ popsal parametry laserového děla britský resort.
12. 3. 2024|

Britové úspěšně otestovali „Dračí oheň“. Laserová zbraň trefí minci z kilometrové vzdálenosti

Spojené království provedlo úspěšnou zkoušku své první laserové zbraně. Londýn doufá, že využije systém DragonFire (Dračí oheň) jako budoucí levnější alternativu k raketám. Laserová zbraň je natolik přesná, že dokáže zasáhnout minci z kilometrové vzdálenosti, cituje server BBC britské ministerstvo obrany. Zbraň by mohla být součástí válečných lodí, které by tak účinněji likvidovaly drony, jejichž využití v konfliktech sílí.
25. 1. 2024|

Američané s Brity zaútočili na jemenské povstalce. Zasáhli desítky cílů

Spojené státy americké a Velká Británie v pátek v noci zahájily údery ze vzduchu a z moře proti vojenským pozicím jemenských povstalců hútíů na území Jemenu. Podporu k bojové akci poskytla i Austrálie, Bahrajn, Kanada a Nizozemsko, řekl americký prezident Joe Biden. Útoky potvrdil i britský premiér Rishi Sunak. V jemenské metropoli Saná se podle svědků ozvalo několik výbuchů, zasažena byla i další města. Cílem úderů je obnovit stabilitu v Rudém moři.
12. 1. 2024Aktualizováno12. 1. 2024, 15:26|

Hútíové znovu útočili v Rudém moři. USA a Británie zlikvidovaly 21 dronů a střel

Spojené státy a Británie v úterý zlikvidovaly 21 dronů a střel, které vypustili jemenští povstalci hútíové směrem k mezinárodním námořním trasám v jižní části Rudého moře. Zásah v noci na středu oznámilo americké regionální velitelství CENTCOM. Armáda Spojených států rovněž oznámila, že nejsou hlášeni žádní zranění ani škody. Britský ministr obrany Grant Shapps uvedl, že se jedná o dosud největší útok v Rudém moři. Povstalcům pohrozil, že ponesou následky.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 11:25|

Ukrajinci získávají půdu pod nohama, prohlásil Stoltenberg při překvapivé návštěvě Kyjeva

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg nečekaně navštívil Kyjev. Po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským oznámil, že Aliance dodá zemi další munici za desítky miliard korun. Potvrdil také, že vzdušný prostor nad Rumunskem kvůli častým ruským útokům u hranic začalo střežit více amerických stíhaček. Zelenskyj požádal NATO o poskytnutí více protiletadlových systémů, které by čelily ruským útokům na energetickou infrastrukturu země.
28. 9. 2023Aktualizováno28. 9. 2023, 19:52|

Johnson nebude usilovat o úřad premiéra, největší šanci má tak Sunak

Bývalý britský premiér Boris Johnson nebude kandidovat do čela Konzervativní strany, a nebude tudíž usilovat o návrat do čela vlády. Johnson podle britských médií uvedl, že by jeho kandidatura nebyla nyní správným krokem, ačkoliv měl dostatečnou podporu poslanců, uvedla stanice BBC. Johnson a exministr financí Rishi Sunak, kteří byli označováni za možné rivaly v souboji o budoucího premiéra, spolu v sobotu večer podle médií jednali, ale obsah schůzky nebyl zveřejněn. Největší šance stát se premiérem tak má nyní Sunak.
23. 10. 2022Aktualizováno23. 10. 2022, 22:42|

O post nového lídra britské Konzervativní strany se utká osmička kandidátů

O post nového lídra britské Konzervativní strany a příštího premiéra, který nahradí končícího Borise Johnsona, se bude ucházet osm kandidátů. Oznámil to v úterý Graham Brady, předseda Výboru 1922, který sdružuje většinu konzervativních poslanců. Favoritem klání je zřejmě bývalý ministr financí Rishi Sunak, který na svou stranu získal zatím nejvíc zákonodárců. Průzkumy favorizují i exministryni obrany Penny Mordauntovou.
12. 7. 2022|

Johnson navzdory revoltě v kabinetu odmítá odstoupit

Britský premiér Boris Johnson, který po rezignaci několika ministrů a dalších vládních úředníků čelí narůstajícímu tlaku, aby se vzdal funkce, odmítl možnost, že by sám odstoupil. Poslancům v parlamentu řekl, že právě v těchto těžkých časech a v době největší války v Evropě za osm desetiletí musí vláda pokračovat. Své odhodlání nerezignovat zopakoval i večer na schůzce se svými ministry. K demisi vyzval Johnsona i jeho dlouholetý spolupracovník a ministr Michael Gove. Premiér jej následně odvolal.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 23:59|

Stávka ochromila v Británii železnici i londýnské metro. Mluví se o létu nespokojenosti

Británie zažila v úterý první den největší stávky na železnici za posledních třicet let. Protestující chtějí zejména vyšší mzdy a také zachovat pracovní místa. V provozu byla jen zhruba pětina všech vlaků. V mnoha oblastech spojení nefungovalo vůbec. Ke čtyřiceti tisícům zaměstnanců se připojili i pracovníci londýnského metra. Další protesty naplánovali odboráři ze svazu RMT na čtvrtek a sobotu.
21. 6. 2022|

Britská stanice zveřejnila fotografie Partygate. Johnson si na nich během uzávěr připíjí na večírku

Britský premiér Boris Johnson čelí dalším otázkám ohledně večírků, které se v době covidových uzávěr konaly v sídle britské vlády. Stanice ITV zveřejnila snímky ministerského předsedy, na kterých je zachycený, jak si připíjí se skupinou svých zaměstnanců. Johnson přitom popřel porušení tehdy platných vládních nařízení. To ale v úterý odmítli tři zaměstnanci úřadu, kteří anonymně hovořili se stanicí BBC a popsali večírky v Downing Street.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 17:42|

Británie vydá kvůli problémům se zásobováním dočasná víza řidičům kamionů a pracovníkům v drůbežářství

Britská vláda vydá přes deset tisíc dočasných víz pro řidiče nákladních automobilů a pracovníky v drůbežářském průmyslu. Reaguje tak na problémy v zásobování způsobené nedostatkem pracovních sil. V Británii v neděli byly podle asociace prodejců benzinu PRA tisíce čerpacích stanic bez pohonných hmot. Dočasná víza mají zmírnit dopady těchto potíží na přípravy na vánoční svátky. Informoval o tom server BBC.
26. 9. 2021Aktualizováno26. 9. 2021, 22:23|

Britové vzali útokem benzinky. Pohonné hmoty nemá kdo vozit z rafinerií

Velká Británie řeší po nedostatku zboží na pultech supermarketů další problém. Některé čerpací stanice musely přerušit provoz, neboť kvůli chybějícím řidičům nákladních aut nemá kdo dovézt pohonné hmoty. V tamních rafinériích je přitom benzinu i nafty dost. Veřejnoprávní BBC informovala na svých internetových stránkách, že ministr dopravy Grant Shapps v pátek vyzval motoristy, aby se nesnažili natankovat si palivo do zásoby.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 15:50|

Británie odebere Arrivě licenci. Northern Rail měla častá zpoždění a rušila spoje

Británie znárodní železniční společnost Northern Rail ze skupiny Arriva. Ta kvůli častým zpožděním a rušení spojů o licenci přijde 1. března. Oznámil to ve středu britský ministr dopravy Grant Shapps. Firma Arriva vlaky zajišťuje od loňského 15. prosince veřejnou dopravu na několika tratích, ani zde se nevyhnula kritice za některé nedostatky.
29. 1. 2020|