TÉMA

Obrazy

Vymyšlení druhé sloky mi může trvat i několik let, přiznává Jakub König

Jméno zpěváka, textaře a výtvarníka Jakuba Königa je spojeno se zamaskovaným zpívajícím kuchařem z projektu Kittchen, kapelou Obří broskev nebo hudebním kolektivem Zvíře jménem Podzim. Za svou tvorbu si připsal nominace i vítězství v různých tuzemských hudebních cenách. Až letos ale vydal sólovou desku, na níž se neskrývá ani za masku, ani za jiné jméno nebo kapelu. Album Hvězdy křtí na konci listopadu.
28. 11. 2023|

Rusové cíleně ničí památky. Chovají se jako barbaři, říká ukrajinský ministr kultury

Ruští okupanti se podepisují také na kulturním dědictví Ukrajiny. Ruská armáda z okupovaných oblastí odváží obrazy, zlato i rukopisy. V zemi dosud bylo podle BBC poškozeno 29 muzeí, 27 knihoven a 116 kostelů a katedrál. Ministr kultury Oleksandr Tkačenko v rozhovoru se spolupracovnicí České televize Vitalijí Tokarčukovou uvedl, že válka zasáhla celkem 350 unikátních staveb.
24. 5. 2022|

Soud znovu otevře případ prodeje padělaných obrazů. Skončily u známých osobností

Středočeský krajský soud se bude muset znovu zabývat prodejem údajně padělaných obrazů. Odvolací senát zrušil nepodmíněné tresty podnikateli Jaroslavu Fröhlichovi, jeho ženě Evě a kolegovi Martinu Trokanovi. Podle prvoinstančního verdiktu způsobili podvodem škodu za desítky milionů korun. Trojice vinu odmítá.
23. 11. 2021|

Tento týden je poslední příležitost projít si životem malířky Toyen. O výstavu je velký zájem

Výstava v pražské Valdštejnské jízdárně Toyen: Snící rebelka končí tento týden v neděli. Rozsáhlou retrospektivní výstavu nekonvenční umělkyně mohli původně lidé navštívit jen do 15. srpna, Národní galerie Praha ji pro vysoký zájem o týden prodloužila, i nové lístky ale rychle zmizely.
17. 8. 2021|

Safari park stěhoval mamuta. Galerie Zdeňka Buriana zapůjčila obrazy do Znojma

Safari park ve Dvoře Králové na Trutnovsku zapůjčil patnáct obrazů z Galerie Zdeňka Buriana pro výstavu v Domě umění ve Znojmě. Převoz obrazů z galerie se uskutečnil během uplynulého víkendu. Pojistná částka převážených obrazů dosahuje částky přibližně dvou milionů korun. Ve Dvoře Králové se nachází největší stálá expozice Burianových obrazů, které představují vývoj života na Zemi od prvohor do čtvrtohor. Jihomoravské muzeum plánuje realizovat výstavu Cesty do pravěku aneb ve stopách Zdeňka Buriana od 20. dubna do 20. června letošního roku.
14. 4. 2021|

Před 130 lety zemřel Theo van Gogh. Bez něj by Vincenta nebylo

Theodor van Gogh měl dobrý čich na umění. Obchodník s obrazy hrál zásadní roli v představení moderních impresionistů dnes už zvučných jmen. K tvorbě řady mistrovských děl však sám nepřímo přispěl. Byl to totiž právě on, kdo poradil svému staršímu bratrovi, aby opustil dráhu kazatele a věnoval se umění. Vincenta odjakživa obdivoval a byl jedním z mála lidí, kteří jeho složité osobnosti skutečně rozuměli. Přes řadu excesů se mohl rozervaný malíř vždy spolehnout na jeho podporu, často vyjadřovanou v dopisech, do kterých kromě řádků nezřídka vkládal také peníze. Po bratru pojmenoval i svého syna. Když Vincent tragicky zemřel, Theo jej nedlouho poté, 25. ledna 1891, následoval.
25. 1. 2021|

Krize spustila zájem lidí kupovat umělecká díla. Pro potěchu ducha i jako investici do budoucna

Už třetím týdnem jsou zavřené galerie. Obchodníci se současným uměním ale říkají, že koronavirová krize probudila zájem lidí, kteří si chtějí nákupem obrazů zvelebit svoje domovy. Pro některé z nich jsou obrazy také investicí.
1. 11. 2020|

Každý člověk je cenný. Malující sedlák Paul Gebauer po více než 80 letech vystavuje ve Slezsku

Slezské zemské muzeum v Opavě představuje akademického malíře a zároveň sedláka Paula Gebauera. Tvořil především mezi válkami v obci Sosnová nedaleko Opavy. Jeho dílo, podobně jako tvorba mnoha dalších německých malířů, mělo být po druhé světové válce v socialistickém Československu zapomenuto.
23. 1. 2020Aktualizováno23. 1. 2020, 16:46|