TÉMA

Meteorologové

Ledovku vystřídalo sněžení, silnice kloužou dál a auta bourají. Meteorologové varují i před náledím

Již ve středu, ale znovu ve čtvrtek ráno se napříč Českem objevila ledovka. Déšť, jehož namrzáním na promrzlé zemi ledovka vzniká, později vystřídalo sněžení. Následky jsou ale podobné – auta bourají a chodci padají. Na západě, severu i ve středu Čech jsou některé silnice nesjízdné. Dopravu celý den komplikovaly dopravní nehody, zejména ty, při nichž havarovaly kamiony. Bouraly na průtahu Karlovými Vary, dálnici D7 u Postoloprt nebo silnici I/13 u Děčína. Pro celou republiku zároveň platí výstraha, podle které se může až do pátečního dopoledne vytvářet náledí.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 23:35|

Česko zažívá další mrazivý den. Moravskoslezský kraj trápí smog

Středeční ráno bylo v celé České republice opět velmi mrazivé. Na většině stanic klesly teploty na minus 9 až minus 14 stupňů Celsia, na severovýchodě území až k minus 20 stupňům. V celém Moravskoslezském kraji vyhlásil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) kvůli špatným rozptylovým podmínkám smogovou situaci.
10. 1. 2024|

V Moravskoslezském kraji je smogová situace. Meteorologové nevylučují vyhlášení regulace

Meteorologové ve čtvrtek ráno vyhlásili až do odvolání smogovou situaci pro Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko-Místecko. Odpoledne ji rozšířili na celý Moravskoslezský kraj. Důvodem jsou vysoké koncentrace polétavého prachu v ovzduší, oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Upozornil, že v blízké době hrozí i možnost vyhlášení regulace, při níž některé průmyslové podniky musí dodržovat některá opatření včetně omezení výroby.
7. 12. 2023|

Česko čeká polojasný týden, teploty se budou držet kolem 20 stupňů

Česko čeká od začátku týdne převážně polojasné počasí. S výjimkou úterý, kdy vyhlásili metorologové výstrahu před ojedinělým přívalovým deštěm a silným větrem, by se přeháňky měly objevit pouze ojediněle. Mírně se ale ochladí, a hrozí dokonce ranní přízemní mrazíky. Od středy by se nejvyšší teploty měly pohybovat jen okolo dvaceti stupňů Celsia. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 11:45|

Teploty v Česku lámaly rekordy. Na Rychnovsku naměřili 22,5 stupně

Teploty v Česku poprvé v letošním roce překročily dvacet stupňů Celsia. Rekord pro 23. březen padl na 66 ze 160 stanic, které měří alespoň třicet let. Nejtepleji bylo v Borohrádku na Rychnovsku, kde naměřili 22,5 stupně Celsia, informoval Tomáš Mejstřík z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorologové upozornili na to, že podobně teplo jako v Česku bylo ve středu třeba i v egyptských letoviscích.
23. 3. 2022|

Blizard zasypal města na východě USA sněhem, nedaleko Bostonu napadlo 76 centimetrů

Sněhová bouře, která v sobotu zasáhla východ Spojených států, s sebou přinesla desítky centimetrů sněhu a vítr o rychlosti i přes 130 kilometrů v hodině. V Massachusetts připravila o elektřinu na 100 tisíc lidí a v New Yorku jednoho muže o život. Její následky mohly být podle meteorologů ale mnohem horší, pokud by s sebou namísto suchého sněhu přinesla vlhké, a tedy těžší srážky, které snadněji lámou větve stromů. Výhoda také byla, že bouře přišla o víkendu, kdy nemusí většina lidí cestovat.
30. 1. 2022|

Ve Slaném se zřítil vánoční strom, zřejmě kvůli větru. Nikoho nezranil

Na náměstí ve Slaném se zřítil vánoční strom. Podle města za to může větrné počasí, nebo růstová vada kmene. Pád nikoho nezranil ani nezpůsobil škody. Policisté událost prověřují jako obecné ohrožení z nedbalosti. Zkoumají, zda byl strom správně ukotvený.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 15:32|

Kanadská provincie Britská Kolumbie vyhlásila stav nouze, obnovuje zásobování po záplavách

Kvůli rozsáhlým záplavám, které postihly řadu měst a přinutily k evakuaci tisíce lidí, vyhlásila kanadská provincie Britská Kolumbie od středy stav nouze. Tamní centrální vláda rovněž povolala na pomoc do zasažených oblastí armádu. Povodně způsobené nebývale silnými dešti ze začátku týdne mají zatím jednu potvrzenou oběť, úřady však varují, že zemřelých bude pravděpodobně více. Nejméně čtyři lidé jsou dál pohřešováni.
18. 11. 2021|

Teploty v Čechách a na jihu Moravy ve čtvrtek přesáhnou 31 stupňů, v sobotu i 35, varují meteorologové

Na většině území Čech a na jihu Moravy překročí ve čtvrtek odpolední teploty 31 stupňů Celsia, informoval ve čtvrtek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle jeho předpovědi by tropické měly být i další dny, přičemž největší vedro má být v sobotu, kdy teploměr může ukázat až 35 stupňů Celsia.
16. 6. 2021|

Meteorologové varují před silnými mrazy, z neděle na pondělí bude na východě až minus osmnáct stupňů

Meteorologové varují před silnými mrazy, které od nedělního večera do pondělního dopoledne zasáhnou východ republiky. Na Moravě a ve Slezsku očekávají při zmenšené oblačnosti ojediněle až -18 stupňů Celsia. Český hydrometeorologický ústav to uvedl ve výstraze pro Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Na západě a jihu Čech má být v neděli místy až -12.
16. 1. 2021|
Počasí

Některé kraje čeká větrná sobota. Hrozí poškození stromů i budov

Část České republiky v sobotu odpoledne zasáhne silný vítr s nárazy 60 až 75 kilometrů v hodině. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí pro Prahu, Vysočinu, Pardubický kraj a části středních Čech a jižní Moravy do sobotní půlnoci. Největší sílu by měl vítr mít v sobotu večer. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
3. 1. 2020|