TÉMA

Brent

Benzin je nejlevnější za téměř dva roky, cena za litr klesla pod 36 korun

Pohonné hmoty v Česku dál zlevňují, průměrná cena benzinu klesla pod 36 korun, levnější byl naposledy v lednu 2022. Aktuálně se u čerpacích stanic litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 prodává v průměru za 35,95 koruny za litr, před týdnem byl o 51 haléřů dražší. Nafta je nejlevnější od srpna, v uplynulém týdnu zlevnila o 39 haléřů, za litr teď řidiči dají průměrně 36,29 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.
21. 12. 2023Aktualizováno21. 12. 2023, 10:18|

Trh s ropou zažil dramatické chvíle. Zvýrazňuje to i spory Saúdské Arábie s USA

Výraznými zvraty prošel začátkem tohoto týdne trh s ropou. V pondělí zamířila cena prudce dolů až na nejnižší úroveň za letošní rok, v úterý naopak výrazně stoupla. Stály za tím rozporuplné zprávy o budoucích plánech skupiny zemí vyvážejících ropu OPEC+. K nim patří také Saúdská Arábie, jejíž tradičně dobré vztahy se Spojenými státy nyní narušuje téma lidských práv a spolu s ním i samotné ceny ropy.
22. 11. 2022Aktualizováno22. 11. 2022, 21:52|

Země vyvážející ropu sníží cíl těžby. Cena suroviny roste

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem v říjnu sníží cíl těžby ropy o sto tisíc barelů denně. OPEC o tom v pondělí informoval v tiskové zprávě, a potvrdil tak informace zdrojů agentury Reuters. Ceny ropy se na trhu výrazně zvyšují, severomořský Brent se odpoledne pohyboval pod 97 dolary za barel. Oproti pátku byl draží o více než tři procenta.
5. 9. 2022|

Zažíváme největší komoditní šok od 70. let, varuje Světová banka

Ruský útok na Ukrajinu způsobil na světových komoditních trzích největší šok od sedmdesátých let minulého století, kdy arabští těžaři zastavili vývoz ropy na Západ podporující Izrael. V úterý to uvedla Světová banka (SB) ve své zprávě o vyhlídkách komoditních trhů. Varovala, že ceny komodit se budou držet na mimořádně vysokých úrovních také v příštích dvou letech.
26. 4. 2022|

Ceny ropy jsou nejvýš za sedm let. Pohání je slabé dodávky i napětí ve vztazích s Ruskem

Cena severomořské ropy Brent ve středu poprvé od října roku 2014 překonala hodnotu devadesáti dolarů (1953 korun) za barel. K růstu přispívá geopolitické napětí v Evropě a na Blízkém východě, které zvyšuje obavy investorů o již tak slabé dodávky, píše agentura Reuters.
26. 1. 2022|

Kartel OPEC a jeho spojenci se dohodli, že od srpna budou těžit více ropy

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem od srpna zmírní dříve dohodnuté snížení těžby ropy, protože světová ekonomika začíná pomalu oživovat z útlumu způsobeného pandemií nemoci covid-19. Uvedl to ve středu podle agentury Reuters saúdskoarabský ministr energetiky princ Abdalazíz bin Salmán.
15. 7. 2020|

Ropa prudce zdražuje. Reaguje na zprávy, že USA zabily velitele íránských elitních jednotek

Ceny ropy se výrazně zvyšují, severomořský Brent je nejdražší od loňského září. Trh reaguje na zprávy, že Spojené státy při nočním raketovém útoku v Bagdádu zabily velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásima Solejmáního. Narůstají tak obavy, že zostření napětí na Blízkém východě by mohlo zkomplikovat plynulost dodávek ropy na trh.
3. 1. 2020Aktualizováno3. 1. 2020, 15:35|