TÉMA

Trhy

Rusko odradí jen sebevědomý Západ, myslí si Kolář. Svoboda se obává dlouholetého konfliktu

Podle místopředsedy sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřeje Koláře (TOP 09) může Rusko zastavit jen sebevědomý a jednotný Západ. Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) se ale obává dlouholetého konfliktu, který by stál tisíce životů. Státy by proto podle něj měly pokračovat v mírových jednáních. Řekli to v pořadu Události, komentáře.
22. 2. 2023|

Drahé Česko: Vyplatí se letos zavítat na adventní trhy?

S adventem se tradičně pojí vánoční trhy, i jejich předsváteční atmosféru však ovlivnilo všudypřítomné zdražování. Na kolik letos vyjde pořadatelství adventních trhů a na jaké ceny by se měli připravit jejich návštěvníci? Hostem pořadu Drahé Česko byl správce adventních trhů Jan Kašpar.
6. 12. 2022|

Britská premiérka Trussová rezignuje. O nástupci má být jasno za týden

Britská premiérka Liz Trussová v reakci na sílící kritiku ve čtvrtek odpoledne oznámila svou rezignaci. V úřadu byla pětačtyřicet dní. Poslanci vládních i opozičních stran zpochybňovali především její ekonomické kroky, vadily jim ale také spory v kabinetu. O tom, kdo Trussovou ve funkci nahradí, by měla Konzervativní strana začít vyjednávat příští týden. Jméno nového šéfa kabinetu má být známé do pátku 28. října.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 23:13|

Firmám se vyplatilo opustit Rusko, jejich akcie rostly, zjistili ekonomové z Yale

Z Ruska se od začátku války stáhlo přes tisíc mezinárodních firem. Mezi nimi je i řada českých, které zcela nebo částečně své podnikání na tamním trhu omezily. Podle nejnovější studie ekonomů z Yale tento přístup firmám pomohl, pozitivně se odrazil na hodnotě jejich akcií.
26. 6. 2022|

Češi šetří. Obejdou se bez restaurací, bot i kultury

Až polovina Čechů se omezuje při nákupech potravin. Méně peněz pak lidé vydávají i na kulturu a sport. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu společnosti Kantar pro Českou televizi. Řada prodejců podobný trend kvůli vysoké inflaci očekává i v následujících měsících.
20. 6. 2022|

Evropské i ruské akcie po propadu posilují, rubl podpořila intervence centrální banky

Ruský rubl po čtvrtečním propadu na rekordní minimum posiluje, vzpamatovávají se i ruské akcie. Hlavní index moskevské burzy RTS vykazoval v pátek kolem deváté hodiny ranní středoevropského času růst zhruba o čtyřiadvacet procent. Předchozí den se kvůli ruskému útoku na Ukrajinu propadl o osmatřicet procent. Posilují i evropské akcie. Panevropský index STOXX Europe 600 k pátečnímu večeru stoupl o 3,32 procenta na 453,53 bodu.
25. 2. 2022Aktualizováno25. 2. 2022, 23:27|

Zrušené vánoční trhy jsou problém i pro neziskové organizace, pořádají místo nich sbírky

Omezené vánoční trhy ovlivnily i prodej výrobků neziskových organizací. Ty se potýkají s menším zájmem zákazníků. Peníze z vánočních trhů chybí i záchranné stanici pro volně žijící zvířata. Ta má teď krmivo pouze do konce roku. Jinde pomohli trhovcům lokální obchody nebo kulturní centrum, aby mohly svoje zboží prodávat uvnitř.
7. 12. 2021|

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření platí od pátku 26. listopadu

Vláda v demisi spolu s nouzovým stavem schválila nová opatření, která platí od pátečních 18 hodin. Kabinet například upravil otevírací dobu restaurací a barů nebo účast sedících diváků na hromadných akcích.
25. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 18:04|

Epidemie zasahuje do adventních trhů. Některá města ruší doprovodný program

Města napříč Českem omezují plánované adventní oslavy. S ohledem na zhoršující se epidemickou situaci mnohde ruší předvánoční kulturní program. Obejít se bez něj budou muset například v Olomouci. Do Českých Budějovic zase už druhým rokem nepřiletí anděl.
19. 11. 2021|

Diamantové ruce svírají akcie GameStopu, cílí na Měsíc a dál. Finančními trhy pomohlo otřást Kotě bouřlivák

Finančním světem už přes týden hýbe akce milionů drobných investorů, kteří skrze internetové fórum Reddit přechytračili nákupy akcií společnosti GameStop manažery z Wall Street. Komunita WallStreetBets je svérázným a bezskrupolózním koutem internetu a hlavní ikona celé operace nechtěla vytáhnout vůči finančním elitám, nýbrž si prostě jen trochu vydělat. Legie následovatelů se ale mstí za rok 2008 a hodlá „vyletět až na Měsíc“ a třeba i dál.
4. 2. 2021|

Začal advent. Na mnoha českých náměstích se rozsvítily vánoční stromy

Zda se letos rozsvítí vánoční stromy na českých a moravských náměstích, bylo do poslední chvíle velkou otázkou. Epidemie koronaviru výrazně zasáhla do rozhodování radnic, zda tradici udržet. Nakonec se ale všechna velká města rozhodla ji nepřerušit. V jiné situaci jsou naopak vánoční trhy. Některá města je kvůli vládním opatřením razantně omezila, jiné pak úplně zrušila.
30. 11. 2020|

V Ostravě začaly vánoční trhy. V Brně a Olomouci zatím vyčkávají

Epidemie koronaviru výrazně zasáhne i do tradičních vánočních trhů v českých a moravských městech. Některá je kvůli vládním opatřením ruší úplně. Výrazně omezené trhy se v pátek otevřely například na Masarykově náměstí v Ostravě. Naopak Olomouc nebo Brno ještě počkají, příští týden se rozhodnou, zda trhy vůbec proběhnou a za jakých podmínek. Záležet bude na případném rozvolnění opatření.
27. 11. 2020Aktualizováno27. 11. 2020, 17:27|

K sobotnímu večeru přibylo 6771 nakažených, zhruba o tisíc méně než minulý týden

Koronavirus se v Česku nadále šíří velmi rychle, čísla jsou oproti minulé sobotě ale nižší. K sobotní 18. hodině přibylo 6771 nakažených, zhruba o tisícovku méně než předešlý týden. V pátek vyhodnotily laboratoře pozitivně 13 606 testů na koronavirus – poprvé za celý říjen nebyl tak na závěr pracovního týdne stanoven dosavadní denní „rekord“ v počtu nakažených. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
31. 10. 2020Aktualizováno31. 10. 2020, 18:47|

Nákup akcií britské pošty už vydělal Křetínskému 2,7 miliardy. Teď chce navýšit podíl v řetězci Metro

Podnikatel a český miliardář Daniel Křetínský nákupem akcií britské pošty Royal Mail už vydělal 93,1 milionu liber (2,7 miliardy korun), napsal web listu The Times. Křetínský začal akcie nakupovat za nejpřísnějších protikoronavirových opatření, kdy akciové trhy prudce klesaly. Svůj podíl budoval od března do července a do akcií vložil kolem 213 milionů liber. Zároveň společnost EPGC, vlastněná Křetínským a slovenským finančníkem Patrikem Tkáčem, oznámila záměr na převzetí akcií německého řetězce Metro, který v Česku vlastní velkoobchody Makro.
14. 9. 2020Aktualizováno14. 9. 2020, 16:09|

Obavy z vývoje akcií vyhnaly cenu zlata na rekordní korunovou úroveň

Cena zlata v korunách v úterý dosáhla rekordní hodnoty více než 43 tisíc korun za unci. Důvodem je růst zájmu investorů způsobený zejména výraznou nestabilitou akciových trhů kvůli šíření viru COVID-19 a klesající kurz české měny. Korunová cena zlata je tak o více než 30 procent vyšší než před začátkem krize související s šířením koronaviru. Evropské akcie v úterý vzrostly. Výrazně se jim dařilo i v pondělí. Naopak americké akcie skončily s mírnou ztrátou.
7. 4. 2020Aktualizováno7. 4. 2020, 22:29|

Čína se kvůli koronaviru bojí o finanční toky. Do ekonomiky napumpuje přes bilion jüanů

Čínská centrální banka v pondělí napumpuje do ekonomiky 1,2 bilionu jüanů (3,9 bilionu korun), aby zmírnila dopady šíření nového typu koronaviru. Čínské finanční trhy byly kvůli oslavám příchodu nového lunárního roku několik dnů zavřené, v pondělí se ale po delší pauze znovu otevírají a vláda má obavy, aby kvůli omezení ekonomické aktivity nebyly narušeny peněžní toky.
2. 2. 2020|

Akcie završují vydařený rok. Ve světě se zhodnotily o více než pětinu

Souhrnná hodnota akcií na světových trzích se v letošním roce zvýšila o více než dvacet procent a blíží se částce devadesát bilionů dolarů (v přepočtu 2100 bilionů korun neboli 2,1 biliardy). K růstu přispěla zejména uvolněná měnová politika centrálních bank a vývoj na politické scéně v důležitých zemích.
25. 12. 2019|