TÉMA

Cínovec

Firma Geomet koupila za miliardu pozemky pro závod na zpracování lithia z Cínovce

Společnost Geomet koupila pozemky v průmyslovém areálu Dukla, na kterých hodlá postavit závod na zpracování lithia z nedalekého Cínovce na Teplicku. Kupní cena pozemků u obce Újezdeček dosáhla téměř miliardy korun, napsal server Seznam Zprávy. Na Cínovci se nachází největší evropské ložisko lithia, které je klíčovou surovinou pro výrobu baterií do elektromobilů a baterií pro obnovitelné zdroje.
13. 6. 2023|

Na saské straně Krušných hor chtějí těžit lithium do čtyř let. Starosta se obává úpadku turismu

Na německé straně Krušných hor u Cínovce probíhá detailní průzkum velkého lithiového ložiska. Důl na jeho těžbu chtějí otevřít do čtyř let. Na lithium a baterie čeká německý automobilový průmysl, který je potřebuje pro přechod na elektromobilitu. Tento týden premiéři Česka a Saska podepsali dohodu o spolupráci mimo jiné právě v oblasti těžby lithia. Starosta Altenbergu se ale obává, že těžba v regionu poškodí turistický ruch.
20. 5. 2023|

Fiala jednal v Drážďanech o lithiu. Můžeme přispět k energetické bezpečnosti Evropy, říká

Česká republika má v lithiu jedinečnou příležitost přispět k energetické bezpečnosti státu a celé Evropy, řekl v úterý premiér Fiala (ODS) nedaleko ložiska na Cínovci na Teplicku, kde se zastavil po cestě do Drážďan. Tam se setkal se saským premiérem Michaelem Kretschmerem, společně podepsali memorandum o spolupráci.
16. 5. 2023Aktualizováno16. 5. 2023, 19:41|

Francie chce do roku 2027 otevřít jeden z největších lithiových dolů v Evropě

Francie se do roku 2027 chystá otevřít jeden z největších dolů na lithium v Evropě. Tento lehký kov je zásadní například pro výrobu elektromobilů a otevření dolu by mohlo pomoct snížit takřka úplnou závislost Evropy na Číně, kde se lithium dosud téměř výhradně zpracovává. Projekt Emili, který má za cíl těžbu lithia v departementu Allier v pohoří Massif central, v pondělí představila francouzská důlní společnost Imerys.
24. 10. 2022|

Sochu pohraničníka na Cínovci zalila rudá barva, vyšetřuje to policie

Nedávno vztyčenou sochu komunistického pohraničníka na Cínovci v Dubí na Teplicku někdo polil červenou barvou. Informoval o tom Český rozhlas Radiožurnál. Případ vyšetřuje policie jako podezření na trestný čin poškození cizí věci. Pachateli hrozí až rok vězení, sdělila mluvčí krajské policie Veronika Hyšplerová.
4. 10. 2021|

V cementárně na Litoměřicku vzniklo centrum zaměřené na získávání lithia z odpadu

V cementárně v Čížkovicích na Litoměřicku se otevřelo výzkumné centrum, kde se ověřuje mimo jiné technologie na získávání lithia. V Krušných horách v okolí Cínovce na Teplicku by se tento kov mohl těžit. Centrum CirkTek s experimentální rotační pecí vybudovala Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) v Praze za čtyřicet milionů korun. Roční provozní náklady se odhadují na dvacet milionů korun.
25. 6. 2021|

Ministerstvo souhlasilo se stanovením dobývacího prostoru lithia, píše Mladá fronta Dnes

Ministerstvo životního prostředí v dubnu udělilo poslední potřebný souhlas se stanovením dobývacího prostoru pro těžbu lithia u Cínovce v Krušných horách. V rozhovoru pro páteční Mladou frontu Dnes (MfD) to řekl Ivo Pěgřímek, generální ředitel společnosti Severočeské doly, která většinově vlastní firmu Geomet držící přednostní práva na průzkum a využití ložiska u Cínovce. V poloprovozních zkouškách se bude dva roky zkoušet metoda získávání lithia z vytěženého materiálu, kterou má patentovanou inženýr z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT).
22. 5. 2020Aktualizováno22. 5. 2020, 11:30|

ČEZ bude pokračovat v přípravě těžby lithia u Cínovce

Energetická společnost ČEZ bude s australskou společností European Metals Holdings (EMH) pokračovat v přípravě těžby lithia u Cínovce v Krušných horách. Firma Severočeské doly ze skupiny ČEZ vstoupí do české firmy Geomet, která je dceřinou firmou EMH a je držitelem přednostních práv na průzkum a využití ložiska, potvrdil mluvčí ČEZ Roman Gazdík. V další fázi projektu, zhruba do roku 2023, se podle něj uskuteční nejrůznější testy horniny a postupu výroby. Budou provedeny mimo lokalitu, těžba zatím nezačne. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) označil dohodu za velký úspěch.
27. 3. 2020Aktualizováno27. 3. 2020, 14:54|
OVM

Prodáme ze státních rezerv zbytečné kovy, řekl Havlíček. Nejdříve musí být nové krizové plány, oponovali Jurečka a Fiala

Vláda chce ze státních rezerv prodat v příštím roce kovy za 600 milionů korun a o rok později za 1,6 miliardy, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).  Předseda sněmovního hospodářského výboru Radim Fiala z SPD a místopředseda stejného výboru Marian Jurečka z KDU-ČSL prodej kritizovali, protože není předem připravena nová koncepce státních rezerv a nové krizové plány. Nelíbí se jim ani to, že peníze by šly do státního rozpočtu, nikoliv zpět do Správy státních hmotných rezerv (SSHR) na nové investice.
15. 12. 2019|