TÉMA

Kérala

Virus nipah se přizpůsobuje lidem, jeho smrtnost ale neklesá, ukazují studie

Virus nipah vědci odhalili teprve před čtvrtstoletím, od té doby se objevují jeho ohniska v Asii pravidelně. Nové výzkumy ukazují, jaký má potenciál vyvolávat větší epidemie, nebo se dokonce šířit pandemicky.
9. 11. 2023|

Záplavy na jihu Indie mají přes dvě desítky obětí. Tisíce lidí musely opustit domovy

Nejméně čtyřiadvacet lidí zahynulo na jihu Indie při záplavách způsobených silnými lijáky. Mezi oběťmi je dle BBC šest dětí. Panují obavy, že počet dál poroste, protože mnoho lidí se stále pohřešuje.
18. 10. 2021|

Cyklon Tauktae se prohnal Indií. Vyžádal si 51 obětí, po 55 pohřešovaných se pátrá

Indické vojenské námořnictvo ve středu vyzdvihlo z moře 22 těl lidí, jejichž loď se potopila u břehů Bombaje v důsledku cyklonu Tauktae. Po dalších pětapadesáti pohřešovaných osobách se však stále pátrá. Na pevnině si bouře vyžádala 29 obětí a způsobila rozsáhlé škody, informovala agentura Reuters.
19. 5. 2021|

Indie se vzpamatovává z řádění nejsilnější bouře za posledních dvacet let. O život přišlo 33 lidí

Nejméně 33 obětí si již na západě Indie vyžádal cyklon Tauktae, který přinesl do oblasti silné lijáky a vichr. Dalších více než devadesát lidí hledají záchranáři poté, co se u pobřeží indické finanční metropole Bombaje ve špatném počasí potopila loď. Při pátrací operaci pomáhá indické námořnictvo, které na místo vyslalo tři válečná plavidla a vrtulníky, informovala agentura AFP.
18. 5. 2021Aktualizováno18. 5. 2021, 22:34|

Pandemie ve světě: V Německu platí výhody pro očkované, EK schválila nákup dvou miliard vakcín

V Německu začínají platit výhody pro lidi, kteří jsou očkovaní proti covidu-19 nebo už nemoc prodělali. Nově nemusí do karantény při příjezdu do země a při kontaktu s nemocnými, nepotřebují testy a nevztahuje se na ně omezení nočního vycházení. Evropská komise schválila nákup téměř dvou miliard vakcín od firem Pfizer/BioNTech.
8. 5. 2021Aktualizováno8. 5. 2021, 16:31|

Indie hlásí přes 300 tisíc nových případů covidu denně. Ve skutečnosti jich může být až 13 milionů

Indie je v současné době covidem-19 nejvíce postiženým státem světa. Od loňského vypuknutí pandemie už ohlásila více než 17,6 milionu případů. Řada expertů ale upozorňuje, že tato čísla vůbec neodráží realitu a možný počet nakažených je mnohem vyšší.
27. 4. 2021|

Na místě havárie letadla v Indii našli černé skříňky

Na místě páteční havárie indického letadla na jihu země technici nalezli černé skříňky, tedy záznamník letových údajů i hovoru v pilotní kabině. Agentuře Reuters to potvrdil nejmenovaný vysoký představitel indického Generálního ředitelství civilního letectví.
8. 8. 2020Aktualizováno8. 8. 2020, 17:23|

Na jihu Indie při přistání havarovalo letadlo. Zemřelo sedmnáct lidí

Na letišti Kalikut na jihu Indie v pátek při přistávacím manévru havarovalo letadlo společnosti Air India Express, na jehož palubě bylo 190 lidí. Letoun, který letěl z Dubaje, se při havárii rozlomil a skončil mimo přistávací dráhu. Zahynulo sedmnáct osob, 123 cestujících se zranilo, nejméně patnáct z nich je v kritickém stavu, uvedla agentura AP.
7. 8. 2020Aktualizováno8. 8. 2020, 07:12|

Virus nipah zabíjí až 90 procent nakažených. Experti jej považují za globální hrozbu

Smrtící virus nipah přenášený zejména kaloni má vážný epidemický potenciál. Varovali před tím podle agentury Reuters experti na globální zdraví a infekce. Virus se rozšířil na tisícovkách kilometrů v Indii a Bangladéši a neexistují proti němu léky ani vakcína.
9. 12. 2019|