TÉMA

Bankovní identita

Říkali jim mamuti a obrali je o 123 milionů. Podvodníci z ČR a Ukrajiny útočili na prodávající z internetových bazarů

Policie obvinila desítky mladých lidí z Česka a Ukrajiny za podvody vůči prodávajícím na internetových bazarech. Dva gangy získaly podle vyšetřovatelů trestnou činností dohromady zhruba 123 milionů korun tak, že svým obětem ukradly bankovní identitu, uvedl šéf Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě (NCTEKK) Břetislav Brejcha. Hlavou jednoho z gangů byla žena, která už v Česku uzavřela dohodu o vině a trestu, v níž souhlasila s 5,5 roku vězení a peněžitým trestem šest milionů korun.
6. 12. 2023Aktualizováno6. 12. 2023, 20:04|

Vláda zrušila automatické zřízení datové schránky, velvyslanectví v Kábulu skončí

Ministři měli na programu středečního jednání mimo jiné zrušení automatického zřízení datové schránky občanům poté, co se k některé digitální službě státu přihlásí například bankovní identitou nebo eObčankou. Návrh kabinet posvětil, nyní zamíří do sněmovny. Poslanci by se jím mohli začít zabývat na schůzi, která začne 15. listopadu.
2. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 13:46|

Ministerstvo varuje před podvodnými weby. Po přihlášení mohou „vybílit“ účet

Ministerstvo práce a sociálních věcí varuje před podvodnými internetovými stránkami, které nabízejí formuláře k příspěvku na bydlení. Po přihlášení přes bankovní identitu mohou lidé přijít o peníze na svých účtech. Odkaz na tyto weby chodí e-mailem nebo SMS zprávou. Úřady jich zablokovaly už desítky.
14. 10. 2022|

Papírové daňové přiznání je možné podat do pátku. Příští rok stát zřídí drobným živnostníkům datové schránky

V pátek 1. dubna vyprší termín pro podání daňového přiznání v papírové podobě. Finanční správa proto tento týden prodloužila úřední hodiny podatelen od osmi do sedmnácti hodin. Kdo to nestihne, může přiznání podat on-line, lhůta je pak o měsíc delší.
31. 3. 2022|

Končící řidičské průkazy půjdou od června vyměnit on-line, potřeba bude ale datová schránka

Od začátku června bude možné elektronicky vyřizovat výměnu řidičských průkazů. Konkrétně těch, kterým končí platnost. Podle ministerstev dopravy a vnitra jde o první takto významný doklad, u kterého dochází k podobné plošné digitalizaci žádostí. Nezbytná je datová schránka.
30. 5. 2021|

Přihlašovací údaje k bankovnímu účtu dostanou širší využití. Lidé s nimi budou moci komunikovat s úřady i firmami

Češi a Češky můžou začít od ledna využívat rozšíření takzvané bankovní identity neboli BankID. Na Nový rok totiž začne platit novela zákona, která to umožňuje. Jejím hlavním cílem je usnadnění komunikace veřejnosti se státní správou i soukromými firmami. Klienti finančních ústavů se tak budou moci díky stejným údajům, jaké využívají v bance, přihlásit například do Portálu občana, České správy sociálního zabezpečení nebo podávat daňová přiznání.
30. 12. 2020|

Stavbu si lidé budou moci zřejmě vyřídit i elektronicky, schválila sněmovna

Povolit stavbu by mělo být možné i elektronicky. Sněmovna ve středu ve třetím čtení schválila novelu, podle níž vznikne informační systém pro vyřizování všech záležitostí stavebních řízení. Digitalizace by měla vést ke zkrácení a zjednodušení řízení pro investory, projektanty, správce inženýrských sítí i úředníky. Zákonodárci také podpořili návrh, podle kterého by lidé mohli využívat pro přístup k elektronickým službám veřejné správy svou bankovní identitu.
4. 12. 2019|