TÉMA

Mladá fronta DNES

Vychovatelky v Žatci podle policie bily děti a odpíraly jim jídlo. Padl návrh obžaloby

Policie navrhla obžalovat tři vychovatelky ze Žatce na Lounsku pro spáchání trestného činu ohrožování výchovy dítěte. V případě prokázání viny před soudem obviněným hrozí až pětileté vězení, informoval mluvčí policie Kamil Marek. Ženy, jež vinu popřely, údajně týraly minimálně tři roky jedenáct dětí. Náměstek okresního státního zastupitelství v Lounech Jaroslav Novák v úterý řekl, že dozorující státní zástupce o podání obžaloby zatím nerozhodl.
14. 11. 2023|

Musíme víc vysvětlovat, proč by lidé měli věnovat čas kauzám, ne tanečkům na TikToku, míní investigativec Valášek

Jako novinář pracuje Lukáš Valášek už od studií na vysoké škole. I po letech zkušeností bojuje se stresem. Vyrovnat se s ním mu pomáhá také zpětná vazba těch, kterým se ve svých textech často věnuje – politiků. „Když na vás útočí, znamená to, že děláte svoji práci dobře. Pokud chválí, není to pro investigativního novináře úplně dobrá vizitka,“ říká investigativec, který mimo jiné rozpletl případ neexistující mluvčí někdejšího hejtmana Jihomoravského kraje.
31. 8. 2023|

Kultura je otloukánek médií. Můžeme v ní ale najít recepty na léčení společnosti, míní Vitvar z Respektu

Kulturní oddělení v médiích je místem, kde při finančních škrtech nejčastěji padají hlavy. „Je to otloukánek,“ popisuje situaci na mediální scéně kulturní publicista Jan Vitvar z časopisu Respekt. Podle něj ale kultura v dnešní době nabývá na významu. „Není to jenom o kráse, v kultuře se čím dál častěji odrážejí důležité věci, které se řeší ve společnosti,“ říká. V podcastu Background ČT24 se kromě významu kultury zamýšlí i nad tím, proč právě v Respektu – na rozdíl od jiných tištěných médií – kulturní rubrika dlouhodobě funguje v takovém rozsahu.
1. 6. 2023|

Ústavní soud vyhověl stížnosti Mafry ve sporu se zdravotní sestrou Marešovou

Nejvyšší soud bude muset znovu řešit odškodnění pro zdravotní sestru Věru Marešovou, které má zaplatit vydavatelství Mafra. Ústavní soud totiž jeho původní rozhodnutí zrušil. Vyhověl tak stížnosti, kterou podala mediální společnost. České televizi informaci potvrdil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček. Marešová požadovala po Mafře a dalších médiích náhradu újmy za to, že v době jejího trestního stíhání o ní psaly jako o „sestře Smrti“. Soudy ji pravomocně osvobodily v roce 2016.
24. 4. 2023|

Zeman potvrdil, že o abolici žádal dvakrát. V obou případech pro Mynáře

Bývalý prezident Miloš Zeman žádal před koncem ve funkci vládu dvakrát o abolici, která může zastavit trestní stíhání. Zeman to uvedl v rozhovoru, který ve čtvrtek zveřejnil deník Mladá fronta Dnes (MfD). Obě žádosti se podle Zemana týkaly jeho tehdejšího kancléře Vratislava Mynáře. V minulosti Zeman popíral, že by o abolice usiloval. V rozhovoru tvrdí, že nelhal. Podle něj žádosti o abolice popřel, protože se média neptala konkrétně na abolici pro Mynáře. Nynější Zemanovo vyjádření se ale opět liší od vyjádření ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), který dříve řekl serveru Seznam Zprávy, že Zeman chtěl abolici v kauzách Mynáře a bývalého šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka.
20. 4. 2023|

Politiky uznávám, neměli by ale strašit, říká novinář Bartoníček

Politici se často tváří vážně, ve skutečnosti ale bývají jiní, říká redaktor Aktuálně.cz Radek Bartoníček. Vnímá je jako partnery, kteří mají každý jinou úlohu. Musíme je kontrolovat a být na ně přísní, vysvětluje. Psát začal na rodném Slovácku, postupně se ale dostal do Prahy, kde zpovídá premiéry, ministry i prezidentské kandidáty. O začátku své kariéry i o tom, proč politici často straší, mluví v podcastu Background ČT24.
9. 6. 2022|

Velké osobnosti dnes do politiky nejdou, nejlepší prezidentské rozhovory byly se Zemanem, říká komentátor Pečinka

Krize není tak silná, aby do politiky šly velké osobnosti. Existují sice ekonomické a energetické problémy, ale nebojuje se tu o podobu a charakter státu jako na Ukrajině, říká novinář Bohumil Pečinka. Pro týdeník Reflex komentuje politiku, a to s přestávkami už od sametové revoluce. Úkolem komentátora je ochladit nebo zahřát veřejné mínění, je jako termostat, vysvětluje končící zástupce šéfredaktora Reflexu v nejnovějším díle podcastu Background ČT24.
25. 5. 2022|

Bývalý zástupce hlavní hygieničky Marounek bude novým ředitelem nemocnic v Pardubicích a Chrudimi

Novým oblastním ředitelem Pardubické a Chrudimské nemocnice bude od poloviny července Jan Marounek, dosavadní ředitel odboru ochrany veřejného zdraví na ministerstvu zdravotnictví, uvádí Mladá fronta Dnes. Marounek vyhrál výběrové řízení na pozici, na níž v prosinci 2020 rezignoval Miroslav Sirový.
18. 5. 2022|

Balák požádal Zemana o milost sám. Ten mu ji udělil bez zdůvodnění, píše iRozhlas

Šéf Lesní správy Lány Miloš Balák požádal prezidenta Miloše Zemana o milost sám. Samotná žádost ale neexistuje, podle Hradu byla totiž jenom ústní, zjistil server iRozhlas. Písemné rozhodnutí o omilostnění Baláka má navíc jenom jednu stránku a žádné zdůvodnění, píše server. Milost pro Baláka vyvolala kritiku řady politiků, právníků, představitelů justice i veřejnosti.
16. 4. 2022|

Nikdy jsem neměl jen jednu práci, říká šéfredaktor časopisu Forbes Petr Šimůnek

Když odešel z Hospodářských novin, sedl na motorku a vyrazil do Španělska. Původně měl v plánu strávit tam půl roku a rozmýšlet, co bude dělat dál. Za čtrnáct dní mu ale zazvonil telefon a on se vrátil, aby rozjel českou verzi časopisu Forbes. Jeho šéfredaktorem je Petr Šimůnek už přes deset let. Za svou kariéru prošel i Mladou frontou Dnes a deset let moderoval nedělní politickou diskuzi Partie na TV Prima. V novém díle podcastu Background ČT24 vzpomíná na své novinářské začátky i na rozhovory s Petrem Kellnerem.
13. 4. 2022|

Nechci prvoplánově urážet, ale servítky si neberu, říká o svých kresbách karikaturista Kemel

Karikatury politiků doplněné vtipnou poznámkou, heslem nebo glosou už přes třicet let do novin vymýšlí a kreslí Miroslav Kemel. Původně přitom vytvářel projekty vodních staveb. Sametová revoluce ho ale vrhla do novinařiny a u ní už zůstal. Novou vládu v ruce ještě úplně nemá, třeba o Ivanu Bartošovi (Piráti) říká, že nemít dredy, nikdo by ho v jeho karikaturách nepoznal. Naopak nového ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) kreslí rád, hlavně pro jeho „tečku“ na čele. Jak tvoří a jak se jeho práce za třicet let vyvinula, popisuje Kemel v novém podcastu Background ČT24.
22. 2. 2022|

Soud zamítl žalobu pořadatelů brněnské Moto GP kvůli výši dotace

Městský soud v Praze zamítl žalobu spolku, který pořádal motocyklové GP v Brně, na ministerstvo školství kvůli snížení dotace na závod. Informovala o tom Mladá fronta DNES (MfD). Spolek Brna a Jihomoravského kraje žádal v roce 2018 o stomilionovou dotaci od státu, dostal ale zhruba třetinu. Tehdejší zástupci proto podali žalobu. Spolek loni skončil v insolvenci.
25. 1. 2022|

Opozice chtěla ve sněmovně vyzvat k odvolání Rakušana z vlády. Podle něj STAN vrátí dary, které by byly problematické

Vládní hnutí STAN je podle svého předsedy Víta Rakušana připraveno vrátit finanční dary, u nichž by se potvrdilo, že je poslali lidé usvědčení z trestné činnosti. Reagoval na informace serveru SeznamZprávy.cz, podle nichž hnutí STAN sponzorují firmy trestně stíhaného muže. Na něj odkazoval i předseda SPD Tomio Okamura v úvodu mimořádné schůze poslanců, která se sešla ve čtvrtek na podnět opozičních stran. Návrh na zřízení vyšetřovací komise, která by se hospodařením STAN zabývala, sněmovna zatím neprojednávala, SPD jej chce prosadit v pátek. Lídři koaličních stran ale vyjádřili podporu Rakušanovi.
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 21:40|

Říkali mi ministr informací a hrozně mě bavilo vyšetřovat, vysvětluje Jaroslav Kmenta, proč se dal na investigativní novinařinu

Přišel s velkými kauzami jako Grossův byt, Kolibřík – Mazánek nebo Věci veřejné. Snad ještě lépe než v politice se vyzná v podsvětí, na tři knihy vydala jeho zjištění o kmotru Mrázkovi i Radovanu Krejčířovi. Investigativní novinář Jaroslav Kmenta ale umí psát články i o počasí. A jednu chvíli pracoval dokonce pro bulvár. „Kmento, odejděte, nebo se budu zlobit,“ křičel na něj také přes zavřené dveře Václav Klaus. To bylo v období dělení Československa a Kmenta pracoval v agentuře ČTK. O svých začátcích, přešlapech a historkách mluví v podcastu Background ČT24.
12. 1. 2022|

GIBS vyšetřuje několik dozorců pardubické věznice, kteří údajně týrali vězně

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vyšetřuje několik dozorců z pardubické věznice, kteří údajně týrali jednoho z vězňů. Obviněn zatím nikdo nebyl. Informuje o tom Mladá fronta DNES. Na konci prosince kvůli podobnému incidentu státní zástupce obžaloval sedm dozorců ze ženské věznice Světlá nad Sázavou na Havlíčkobrodsku.
7. 1. 2022|

Poslanci se mimořádně sejdou kvůli peněžitým darům pro STAN

Poslanci se příští týden mimořádně sejdou kvůli peněžitým darům, které obdrželo vládní hnutí STAN. Schůzi na čtvrtek 13. ledna svolala předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) z podnětu 64 poslanců opozičních ANO a SPD. Podle STAN je iniciativa opozice zbytečná.
5. 1. 2022Aktualizováno5. 1. 2022, 15:13|

V redakci to vypadalo jako v krematoriu. Čásenský popisuje chvíle, kdy MF Dnes koupil Babiš

Noviny pod jeho vedením vydávaly články, po kterých padaly vlády a rezignovali politici. V médiích pracuje přes 25 let, prošel čtyřmi deníky. Jeden z nich, Mladou frontu DNES, dokonce vedl. Pak si založil vlastní časopis. A protože každou redakci musí někdo řídit, jmenoval se tam šéfredaktorem. „Nikdy jsem si nemyslel, že by mě něco mohlo bavit víc než vedení největších novin, a zjistil jsem, že může,“ říká Robert Čásenský, dnes šéfredaktor a vydavatel časopisu Reportér a také host podcastu Background ČT24.
16. 11. 2021|

V Teplických skalách se utrhl stotunový kus pískovce, stezka je kvůli bezpečnosti uzavřena

V Teplických skalách na Náchodsku se zřítil na turistickou stezku až sto tun těžký pískovcový blok. Správci skalního města z bezpečnostních důvodů uzavřeli asi 300 metrů okruhu. Skála spadla v noci na pátek nedaleko soutěsky Sibiř, uvedla v úterý Mladá fronta DNES. Jak dlouho bude muset být stezka uzavřena, bude záležet ještě na jednání mezi ochranáři, geology a městem.
16. 11. 2021Aktualizováno16. 11. 2021, 10:54|

Stíhání společností ze skupiny BusLine končí. Policie prý nepřinesla důkazy o vzniklé škodě

Státní zastupitelství zrušilo v kauze autobusových dopravců, kteří působí v Libereckém kraji, trestní stíhání společností ze skupiny BusLine, uvedla MF Dnes s odkazem na vyjádření státního zástupce Martina Feřta. Podle něj se žádný trestný čin nestal, protože policie nepřinesla důkazy o tom, že by vznikla nějaká škoda. Policie měla za to, že se dopravce v roce 2017 dohodl s firmou ČSAD Liberec na společném postupu vůči kraji poté, co vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) rozhodla o výrazném zvýšení platů řidičům autobusů.
13. 8. 2021|

Dostálová našla řešení pro nezkolaudované stavby zničené tornádem, neměly nárok na dotaci

Ministerstvo pro místní rozvoj našlo podle ministryně Kláry Dostálové (ANO) řešení, jak pomoci lidem z obcí zasažených tornádem, kteří nestihli domy zkolaudovat. Materiál v pondělí předloží vládě. Nezkolaudovaných domů zničených tornádem je na jižní Moravě dvacet, z toho deset v Moravské Nové Vsi.
16. 7. 2021Aktualizováno16. 7. 2021, 15:18|

Některé evropské deníky odmítly otisknout inzerát podepsaný Orbánem. Vadí jim porušování lidských práv

Některé evropské noviny tento týden odmítly otisknout celostránkový placený inzerát podepsaný maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Informovala o tom agentura Reuters, podle které média své rozhodnutí odůvodnila tím, že nechtějí dávat prostor politikovi, jenž podkopává lidská práva a svobodu tisku. Mezi listy, které reklamu naopak publikovaly, patří například český deník MF Dnes. Jeho vyjádření se ČTK snaží získat.
2. 7. 2021|

Pardubický kraj může uzavřít smlouvy s autobusovými dopravci. Jezdit začnou do roka, uvedla MF Dnes

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zamítl rozklad podaný společností ČSAD Slaný, který firma podala proti výsledkům soutěže Pardubického kraje na provozování regionální autobusové dopravy. Noví dopravci by tak měli jezdit v regionu nejpozději od června příštího roku. Hejtmanství může s vybranými firmami podepsat smlouvy, uvedla Mladá fronta DNES (MfD) v úterním vydání pro Pardubický kraj.
29. 6. 2021|

Babiš požaduje po Arenbergerovi informace o majetku. Ten tvrdí, že ho získal z větší části od rodičů

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce, aby ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) do detailu vysvětlil, proč v posledním majetkovém přiznání oznámil násobně větší majetek a příjmy, než udával dříve. Na rozdíly upozornily servery iDNES, Seznam Zprávy a Deník N. Arenberger tvrdí, že nemovitosti získal z větší části od rodičů, další si pořídil v posledních třiceti letech. Část opozice chce o Arenbergerově majetku jednat ve sněmovně. Navíc se chce zaměřit i na okolnosti rozdělování evropských peněz nemocnicím, se kterým jsou politici také nespokojeni.
12. 5. 2021Aktualizováno12. 5. 2021, 18:53|

Arenberger oznámil mnohonásobně větší majetek, než dříve udával

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) oznámil mnohonásobně větší majetek a vyšší příjmy, než udával v předchozích letech. Vyplývá to z jeho majetkového oznámení, které odevzdal po vstupu do vlády a zveřejnil o víkendu. Upozornily na to weby iDNES, Seznam Zprávy a Deník N.
11. 5. 2021|