TÉMA

Bergamo

Ryanair zahájil pravidelné lety z Brna do Londýna. Letiště vidí letošní sezonu optimisticky

V pátek odpoledne odletěl z brněnského letiště první přímý let do Londýna, spoj po uvolnění opatření proti koronaviru obnovila společnost Ryanair. Loni Letiště Brno odbavilo 86 tisíc cestujících, letos jich očekává kolem 250 tisíc, řekl mediální zástupce letiště Jakub Splavec. Z Brna lze pravidelnými sezonními lety zamířit do Bulharska, Egypta a Turecka nebo na ostrovy Zakynthos, Rhodos, Kréta, Kos a Korfu.
4. 6. 2021|

Pandemie ve světě: Francii čeká částečná uzávěra, Polsko i Německo mají velké přírůstky nakažených

Od pátku začne v šestnácti francouzských departementech včetně Paříže kvůli koronaviru platit přísná uzávěra, která potrvá čtyři týdny. Také bulharská vláda ve čtvrtek ohlásila desetidenní uzávěru. S výraznými přírůstky nakažených se potýká i Polsko či Německo. Itálie si ve čtvrtek připomněla více než sto tisíc obětí koronaviru. Podle amerického prezidenta Joea Bidena USA v pátek překonají hranici 100 milionů podaných dávek vakcín.
18. 3. 2021Aktualizováno18. 3. 2021, 22:09|

Rok od prvního pozitivního. Česko bilancuje dobu s opatřeními

Příští týden to už bude rok od začátku koronavirových problémů v Česku. Vloni na konci února tuzemské úřady s nervozitou pozorovaly postupné šíření nákazy Evropou. První případy měly souvislost s Itálií, Česko postupně mířilo do série uzávěr a omezení.
22. 2. 2021|

Během pandemie zemřelo v EU o 170 tisíc lidí více, než je běžné. V USA je situace ještě horší

Evropská unie a Spojené státy zveřejnily údaje o tom, kolik lidí zemřelo v první polovině letošního roku ve srovnání s předchozími lety. Tato data reálně ukazují skutečný dopad koronavirové pandemie v zemích, které na jaře zasáhla první vlna epidemie.
21. 10. 2020|

Brněnské letiště přišlo o desítky tisíc cestujících. Nepomohly ani prázdninové spoje

Do výše desítek milionů korun odhaduje ztráty způsobené koronavirovou pandemií Letiště Brno. V březnu se tam provoz na mezinárodní úrovni zastavil úplně, částečná omezení letového řádu stále trvají. Propadu prvního pololetí měla alespoň dílem pomoct sezona dovolených. Ta je totiž pro regionální letiště klíčová.
28. 8. 2020|

Bergamo se stále vzpamatovává z tragického jara. Lidé chtějí vědět, proč se zde epidemie tak rozšířila

Provincie Bergamo, která zaznamenala v rámci Itálie nejvíce obětí epidemie koronaviru, hlásí pozitivní milník. Na jednotce intenzivní péče zde není už ani jeden pacient s covidem-19. Město se však z posledních těžkých měsíců vzpamatovává jen pomalu.
26. 7. 2020|

Zánětlivé onemocnění u dětí nejspíš souvisí s koronavirem, zjistili vědci

Zvýšený výskyt zánětlivého onemocnění u dětí srovnávaného se vzácnou Kawasakiho nemocí nejspíše souvisí s prodělanou infekcí koronavirem. Zjistili to italští vědci, kteří své závěry publikovali v britském odborném periodiku The Lancet. Lékaři dosud o spojitosti mezi zánětlivým syndromem, který byl v posledních týdnech v mnoha zemích diagnostikován stovkám dětí, a chorobou covid-19 pouze spekulovali.
15. 5. 2020|

Pomozte nám, také jste po válce dostali pomoc, napsali starostové italských měst Němcům

Pomozte nám, jako vám pomohli po válce, vyzývají Němce v otevřeném dopise starostové severoitalských měst a zástupce vlády tamního regionu masivně zasaženého epidemií nemoci COVID-19. Text vyšel jako inzerce v německém deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung. Jeho autoři připomínají, že jiné státy po druhé světové válce souhlasily, aby se Německu snížil jeho dluh.
31. 3. 2020|

Emise oxidu dusičitého v Číně klesly až o 40 procent, ukázaly snímky evropských družic

Přísná opatření, která v uplynulých měsících zavedla v boji s novým typem koronaviru Čína, vedla k čistějšímu ovzduší. Vyplývá to ze satelitních snímků Evropské kosmické agentury (ESA). Emise oxidu dusičitého, který produkují auta, továrny a elektrárny, klesly až o 40 procent, informovala agentura Reuters.
20. 3. 2020|
Koronavirus

Řady rakví a žádné důstojné loučení. Italské Bergamo nestíhá pohřbívat mrtvé, pomáhá armáda

Epidemie koronaviru v Itálii nejhůře zasáhla provincii Bergamo. Svět obletěly snímky z přetížené nemocnice v Ponte San Pietro, kde se v márnici rychle hromadí rakve. S jejich odvozem pomáhá armáda. Stejná situace je v kostelech a v domovech nakažených, zaměstnanci pohřebních služeb totiž nestíhají oběti ukládat k věčnému odpočinku, píše britský Guardian. Někteří pracovníci sami onemocněli a trpí i příbuzní obětí, kteří za svými blízkými nemohou do nemocnic, natož jim dopřát důstojný pohřeb.
19. 3. 2020Aktualizováno19. 3. 2020, 19:49|

Díky opatřením proti šíření viru je v Itálii čistší ovzduší, ukázaly satelity

Opatření zavedená v Itálii v souvislosti s šířením koronaviru vedla k výraznému zlepšení kvality ovzduší. Informovali o tom odborníci z evropského programu Copernicus, který monitoruje životní prostředí. Změny jsou patrné především na severu Itálie, který patří ke světovým oblastem, jež byly pandemií nové nákazy postiženy nejvíce.
18. 3. 2020|

Každého, kdo se vrátí z Itálie, čeká dvoutýdenní karanténa. V Česku je už 19 lidí s koronavirem

Každý, kdo se od soboty vrátí z Itálie do Česka, se bude muset ozvat lékaři. Následně podle nového nařízení ministerstva zdravotnictví stráví dva týdny v karanténě. Po jednání s ministry a hejtmany to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Předseda vlády věří, že tak zabrání většímu rozšíření nového typu koronaviru v Česku. Pozitivně testováno bylo v republice na koronavirus devatenáct lidí, uvedl v pátek večer ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Mezi nakaženými je i zhruba roční kojenec. Ani jeden z pacientů nemá závažný průběh onemocnění, dodal ministr.
6. 3. 2020Aktualizováno6. 3. 2020, 20:50|
Koronavirus

Kraje se připravují na případný koronavirus v Česku. Zasedají bezpečnostní rady, opatření přijímají nemocnice, letiště i školy

Kraje přijímají opatření kvůli koronaviru. Například Pardubický kraj v případě nákazy koronavirem v Česku uvolní deset milionů korun na nákup ochranných pomůcek. Krajské nemocnice mají manuál, jak při potvrzené nákaze postupovat. Kvůli opatřením při příletech letadel z Italského Bergama na brněnské letiště zasedala v úterý bezpečnostní rada Jihomoravského kraje. Olomoucký kraj chce o nákaze informovat na svém webu.
26. 2. 2020Aktualizováno26. 2. 2020, 17:18|

Koronavirus zavřel severoitalská města. Podle WHO je na vyhlášení pandemie ještě brzy

V souvislosti s šířením nového typu koronaviru zemřelo v Itálii sedm lidí. Itálie je co do počtu nakažených čtvrtou zemí na světě, onemocnělo tam přes dvě stě lidí. Italská vláda kvůli nemoci uzavřela přístup do měst, kde se epidemie šíří nejrychleji. Evropská unie zatím žádná opatření na hranicích v schengenském prostoru neplánuje. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je na vyhlášení pandemie brzy.
24. 2. 2020Aktualizováno24. 2. 2020, 21:26|

Letecká linka do Berlína skončí, nic nového se nerýsuje. Brno doplácí na konkurenci regionálních letišť

Letecká linka z Brna do Berlína na jaře 2020 po roce fungování skončí. Jde o rozhodnutí na základě zkušeností z provozu a hodnocení linky, řekl mluvčí dopravce Denis Barabas serveru Zdopravy.cz. Od dubna tak cestující z jihu Moravy doletí jen do Velké Británie a Itálie.
29. 11. 2019|