TÉMA

Galicie

Španělské volby dopadly těsně. Levice ani pravice nemá jistou většinu

Ve Španělsku skončily předčasné parlamentní volby. Po sečtení téměř všech okrsků jsou síly vyrovnané a levicový ani pravicový dvojblok nemá jistou většinu. Klíčová tak zřejmě bude role uskupení hájících regionální zájmy.
23. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 00:02|

Extrémní vedra narušila dopravu v Británii či Španělsku, Francii dál trápí masivní vlna lesních požárů

Již třetím dnem trvající vlna veder v Evropě dále působí problémy. V Británii rekordní horko znovu narušilo dopravu, a úřady tak musely do středečního poledne uzavřít železniční trať z Londýna do Edinburghu. V souvislosti s vysokými teplotami už masivní lesní požáry v departementu Gironde na jihu Francie poškodily plochu o zhruba dvou stech metrech čtverečních. S ohněm bojuje už několik dní i Španělsko neboe Portugalsko. Plameny se šíří také v Řecku nedaleko Atén. Červencový  teplotní rekord zaznamenalo ve středu Dánsko.
20. 7. 2022Aktualizováno20. 7. 2022, 19:32|

Sršně asijské se šíří Evropou. Změna klimatu nahrává tomu, aby se dostaly i do střední oblasti kontinentu

V některých částech Evropy se v posledních letech začala šířit nebezpečná sršeň asijská, která kvůli své útočnosti a dravosti decimuje včelstva a způsobuje tak velké ztráty chovatelům. S agresivními asijskými sršněmi už bojují například včelaři ve Francii, Portugalsku či Španělsku, pozorovány ale byly i v sousedním Bavorsku. Na území České republiky zatím nebyla přítomnost sršní asijských zaznamenána, jejich přezimování komplikuje chladné zimní počasí. Změna teplot ale může v následujících letech vytvořit pro tento invazní hmyz příhodnější podmínky, varují odborníci Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.
3. 4. 2022|

Do Atlantiku u španělských břehů se vracejí plejtváci obrovští. Nemusí to být dobrá zpráva

Do vod Atlantického oceánu u španělského pobřeží se po více než 40 letech absence vracejí plejtváci obrovští, píše web The Guardian. Vědci si zatím nejsou jistí, proč se tak děje. Někteří odborníci se domnívají, že kytovce do míst, kde byli téměř vyhubeni, žene klimatická krize. Další experti míní, že by za návratem do původního prostředí mohl být stesk plejtváků obrovských po původním prostředí předků.
25. 8. 2021|

Evropa opět zpřísňuje opatření. Španělsko omezilo kouření na veřejnosti

Lokální karantény, zavřené bary a restaurace, opět povinné roušky – k omezením se kvůli šíření nemoci covid-19 vracejí mnohé evropské země. Berlín zvažuje na svém území zákaz nočního prodeje alkoholu, Madrid omezil kouření na veřejnosti. A Británie se důsledně snaží ochránit před zavlečením viru zvenčí. Čtrnáctidenní izolace bude od soboty povinná pro všechny, kdo se vrátí z Francie a Nizozemska.
15. 8. 2020|

K normálu se vrací francouzské bary či řecká muzea. Turecko hlásí nejvíc nových pacientů za měsíc

Po celé Evropě se dál ruší omezení zavedená kvůli covidu-19. V Anglii například obnovují provoz uzavřené obchody, v Paříži už budou moci lidé posedávat i uvnitř restaurací a barů a většina Evropy se vrací k režimu volného mezinárodního pohybu osob. Omezení už dříve uvolnilo i Turecko, které však nyní hlásí největší denní nárůst případů covidu-19 za měsíc.
15. 6. 2020Aktualizováno15. 6. 2020, 14:26|

Se třemi tunami kokainu přeplula Atlantik. Ve Španělsku poprvé zadrželi narkoponorku

Ponorka převážející drogy z Kolumbie a zadržená v neděli policií u severozápadního pobřeží Španělska měla na palubě přes tři tuny kokainu. Na černém trhu by se látka prodala za více než 100 milionů eur, což v přepočtu dělá asi 2,6 miliardy korun. Vyzdvižení plavidla ze dna komplikovalo špatné počasí. Podle deníku El País jde o první „narkoponorku“, jež přeplula Atlantik do Evropy a již se podařilo zadržet.
27. 11. 2019|