TÉMA

Věstonická venuše

Archeologové zkoumají v Dolních Věstonicích skládku mamutích kostí objevenou před 56 lety

Odborníci z Archeologického ústavu Akademie věd Brno se vrátili na místo, kde byla v roce 1925 nalezena Věstonická venuše. Tentokrát nejsou předmětem jejich zájmu pozůstatky pravěkého osídlení, ale skládka mamutích kostí, kterou jejich předchůdci našli v roce 1966. Výzkum je součástí mezinárodního projektu.
29. 8. 2022|

V Brně bude k vidění Věstonická venuše. Výstava ukáže i ozdoby lidí v době kamenné

Nová výstava v brněnském pavilonu Anthropos hledá odpovědi na otázky, jak se zdobili a jak vypadali lidé doby kamenné. Tvůrci výstavy z Moravského zemského muzea (MZM) shromáždili unikátní nálezy – ozdoby z různých materiálů, venuše i další lidská zobrazení. Ve všech případech jde o originály, včetně slavné Věstonické venuše nebo torza loutky z hrobu šamana z Brna. Nejvzácnější exponáty přivezli pracovníci muzea ve čtvrtek dopoledne za asistence policejních těžkooděnců.
18. 8. 2022|

Proč přišla na svět? I po 95 letech zůstává soška Věstonické venuše pro vědce velkou výzvou

Od nálezu Věstonické venuše uplynulo přesně 95 let – 13. července 1925 ji v jednom z pravěkých ohnišť na sídlišti lovců mamutů mezi Pavlovem a Dolními Věstonicemi na jižní Moravě objevil tým vědců pod vedením Karla Absolona. Venuše prošla řadou nejrůznějších zkoumání nejmodernějšími technologiemi. Přesto stále zůstávají některé otázky otevřené a pro vědce je unikátní soška stále výzvou.
13. 7. 2020|

Po Věstonické venuši doprovodili ozbrojenci do Olomouce další archeologický unikát. Hlavu Kelta

Za přísných bezpečnostních opatření přijel do Olomouce originál opukové keltské hlavy, jeden z nejvýznamnějších archeologických objevů na území České republiky. Vlastivědnému muzeu ji zapůjčilo Národní muzeum ze svého depozitáře v Terezíně na Litoměřicku. Olomouc zažila něco podobného za poslední necelé tři měsíce už podruhé, na konci listopadu tam byla pod dohledem policistů přivezena Věstonická venuše.
10. 2. 2020|

Věstonická venuše se vrátila do Brna, v Olomouci ji vidělo na dvacet tisíc lidí

Věstonickou venuši si za dvanáct dní přišlo do olomouckého muzea prohlédnout asi dvacet tisíc lidí a poslední návštěvníci viděli originál nejstarší keramické sošky na světě ještě v pondělí dopoledne. Poté společně s ozbrojenou eskortou zamířila zpět do depozitáře Moravského zemského muzea v Brně.
9. 12. 2019|

Po letech opustila Věstonická venuše trezor. Na olomoucké výstavě ji hlídají ozbrojenci

Po dlouhých třech letech složitého vyjednávání dorazila v úterý do Olomouce jedna z nejstarších keramických sošek na světě: Věstonická venuše. Veřejnost si bude moci 30 tisíc let starý originál prohlédnout po pěti letech, sošku vystaví Vlastivědné muzeum Olomouc. Do trezoru v Brně se vrátí za necelé dva týdny. Poté venuši v bezpečnostní vitríně vystřídá opuková hlava Kelta z Mšeckých Žehrovic.
26. 11. 2019|