TÉMA

Queer

Česko stojí na rozcestí, připomíná ředitel queer filmového festivalu Mezipatra

Každodenní malá rozhodnutí, ale i velké životní křižovatky, které nečekaně dokáží zahýbat životy, vystihuje téma „na rozcestí“, které zastřešuje program letošního queer filmového festivalu Mezipatra. Přehlídka nabízí do 9. listopadu v Praze a následně do 17. listopadu v Brně výběr z hraných snímků i dokumentů o LGBTQ+ komunitě.
2. 11. 2023|

Došla nám trpělivost, říká duchovní k výzvě proti Alianci pro rodinu. Nejsou to extremisté, oponuje děkan Balík

K přerušení spolupráce vládních stran a ministerstev s Aliancí pro rodinu (Alipro) vyzvaly tento týden skoro dvě desítky duchovních společně s dalšími členy církví. Organizace využívá metody, které kvůli politickému boji překrucují fakta, shrnuje výzvu evangelický farář Jakub Helebrant v pořadu Události, komentáře. Podle politologa a děkana fakulty sociálních studií Stanislava Balíka (ODS) je to nepochopení plurality názorů a mluví o nutnosti zastoupení konzervativních hlasů v poradních orgánech vlády.
29. 6. 2023|

Varšavou prošel pochod za práva a rovnost sexuálních menšin

Ve Varšavě proběhl tradiční pochod za rovnost sexuálních menšin. Účastníci a organizátoři na něm upozorňovali také na postoj Polska, který je podle nich příliš konzervativní. Země se v žebříčcích rovnosti pravidelně umisťuje na posledních příčkách v rámci Evropské unie.
17. 6. 2023|

Queer festival Mezipatra prolamuje ledy na polském venkově i u slušných občanů v Izraeli

Izraelské sociální drama Slušný občan nebo francouzský surreálný hit z festivalu v Cannes Pět ďáblů patří podle pořadatelů k očekávaným titulům letošních Mezipater. Na queer filmové přehlídce má ale poměrně silné zastoupení také polská kinematografie a blok krátkých filmů zprostředkuje zkušenosti queer lidí z Ukrajiny. Třiadvacátý ročník s tématem Prolomit ledy začíná 3. listopadu v Praze a po týdnu naváže v Brně.
3. 11. 2022|

Vraždu dvou mladíků u gaybaru vyšetřuje slovenská policie jako čin z nenávisti nebo terorismus

Středeční vraždu dvou mladých mužů u gaybaru v Bratislavě bude slovenská policie vyšetřovat jako čin z nenávisti pro domnělou nebo skutečnou sexuální orientaci obětí. Nelze ovšem vyloučit ani změnu kvalifikace skutku na teroristický trestný čin. Upřesnil to šéf elitní policejní složky Ľubomír Daňko. Potvrdil, že 19letý střelec byl nalezen mrtev, pravděpodobně spáchal sebevraždu. Oběti střelby uctil v pátek večer v centru Bratislavy průvod tisíců lidí, zúčastnili se ho také prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger a další politici. Čaputová se v projevu omluvila LGBT+ komunitě za to, že společnost nedokázala ochránit jejich blízké.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 19:11|

Zeman by vetoval zákon o sňatcích lidí stejného pohlaví

Prezident Miloš Zeman by vetoval novelu občanského zákoníku, podle které by stejnopohlavní páry od poloviny příštího roku měly mít možnost uzavírat manželství. To přitom předpokládá ohlášená novela, kterou v úterý obdržela Poslanecká sněmovna. Pod návrh nepřipojili své podpisy poslanci z KDU-ČSL a SPD.
7. 6. 2022Aktualizováno7. 6. 2022, 19:26|

Nic ve zlým, queer festival Mezipatra je letos on-line a soustředí se na zotavení

Queer filmový festival Mezipatra se letos koná, ovšem, podobně jako mnoho jiných přehlídek, pouze on-line. Na internetu nabídne hrané snímky, dokumenty i doprovodné diskuse. Jednadvacátý ročník nese téma „Zotavení“, které obrací pozornost k duševnímu i fyzickému zdraví queer komunity.
5. 11. 2020|

Recenze: Stačila by láska. Matthias a Maxime prožívají citlivý, ale předvídatelný milostný příběh

Matthias se s Maximem přátelí od útlého dětství. Jsou kamarády, kteří spolu sdílí téměř vše. Jedno tajemství tu ale je a skrývá ho především Matthias před sebou samým. Co se stane s přátelstvím, které samo sobě lže, zkoumá kanadský režisér Xavier Dolan ve svém novém filmu Matthias a Maxime. Snímek je osobnostní poutí k uvědomění si vlastních citů. Film zakončil minulý týden pražskou část queer filmového festivalu Mezipatra a zároveň vstoupil do české kinodistribuce.
22. 11. 2019|