TÉMA

Vzhůru Itálie

Vedení Berlusconiho strany přebírá šéf diplomacie Tajani. Chce naplnit vize svého zesnulého předchůdce

Italskou vládní konzervativní stranu Vzhůru, Itálie (Forza Italia) nově povede ministr zahraničí a vicepremiér Antonio Tajani. Do funkce ho jednomyslně zvolila stranická národní rada, píše italská agentura ANSA. Devětašedesátiletý Tajani přebírá vedení po zesnulém mediálním magnátovi Silviu Berlusconim. Jeho úkolem bude oživit šance strany, jejíž podpora u veřejnosti klesala již několik let před Berlusconiho smrtí.
15. 7. 2023|

Zemřel bývalý italský premiér Silvio Berlusconi

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi v pondělí zemřel v nemocnici San Raffaele v Miláně, kde byl od minulého pátku hospitalizován kvůli zápalu plic a chronické leukémii. Předsedovi strany Vzhůru, Itálie (Forza Italia), miliardáři a zakladateli největší italské mediální společnosti Mediaset bylo 86 let. Státní pohřeb se dle agentury ANSA uskuteční ve středu v milánském dómu.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 14:19|

Nová italská vláda chce udělat Evropskou unii efektivnější, ale nebude prý sabotovat její chod

Itálie bude dál věrným spojencem v NATO, bude pokračovat v podpoře Ukrajiny a nemá v úmyslu sabotovat chod Evropské unie, kterou chce ale udělat efektivnější. Při představování programu své vlády to uvedla v úterý před poslanci nová italská premiérka Giorgia Meloniová.
25. 10. 2022|

Itálie se posune daleko doprava, ukazují výsledky voleb

Pravicový blok jasně zvítězil v nedělních italských parlamentních volbách. Favorizovaná aliance si podle nich přišla zhruba na 44 procent hlasů, středolevicový blok kolem Demokratické strany (PD) získal 26 procent. Třetí Hnutí pěti hvězd s 15 procenty zabodovalo hlavně na jihu země. Pravice bude mít v parlamentu většinu. PD už uznala porážku a oznámila, že bude hlavní opoziční silou. Šéfka vítězné formace Giorgia Meloniová řekla, že Italové vyjádřili jasnou podporu vzniku vlády pravého středu v čele s její stranou Bratři Itálie (FdI).
25. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 00:50|

Italové si volili nový parlament, odhady ukazují úspěch pravice

V Itálii se konaly předčasné parlamentní volby. Největší šanci na úspěch má blok pravicových stran, který by podle některých odhadů mohl získat většinu mandátů. Tento scénář naznačují i první odhady po uzavření volebních místností z pozdního nedělního večera. Vůdkyně pravicových Bratrů Itálie Giorgia Meloniová by se mohla stát první italskou premiérkou. První předběžné výsledky se očekávají v pondělí ráno.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 23:40|

Itálie bude mít novou vládu. Hnutí pěti hvězd podpoří Draghiho kabinet

Členové italského Hnutí pěti hvězd (M5S) ve čtvrtek schválili podporu nové vládě premiéra Maria Draghiho. Pro podporu se vyjádřilo zhruba šedesát procent hlasujících, napsala agentura Reuters. Proti bylo čtyřicet procent účastníků. Hnutí pěti hvězd má v obou komorách parlamentu nejpočetnější kluby. Hlasování bylo poslední překážkou pro vznik Draghiho vlády. Draghi by měl podle italského tisku oficiálně oznámit vznik nového kabinetu v pátek či o víkendu.
11. 2. 2021|

Italská senátorka, která přežila holocaust, zřídila výbor proti nenávisti. Teď ji musí chránit policie

Antisemitismus v Evropě v poslední době sílí. Počet protižidovských incidentů roste mimo jiné ve Francii, ale také v Itálii. Tam se stala symbolem roztříštěné doby devětaosmdesátiletá senátorka Liliana Segreová. Žena, která přestála hrůzy koncentračního tábora, dostává více než sedm dekád od války kolem dvou set nenávistných vzkazů denně. Nechala totiž zřídit zvláštní výbor proti nenávisti.
9. 11. 2019|