TÉMA

Tunely

Pražský dopravní podnik spustil nový reklamní systém. Cestující metra uvidí LED inzerci v tunelech

Pražský dopravní podnik (DPP) spustil na lince metra A nový reklamně-informační systém. Ten zobrazuje LED světla v tunelech za okny projíždějící soupravy a skládá je do souvislého obrazu. Praha je první město ve střední a východní Evropě, které bude tuto metodu využívat, obdobný systém reklamy funguje například v Barceloně, Madridu nebo Římě.
20. 11. 2023|

Teroristům v boji pomáhá síť tunelů. Hamás využívá „metro“ k pašování zbraní i zásob

Teroristé z hnutí Hamás využívají k boji s izraelskou armádou rozsáhlou síť podzemních chodeb, které se často přezdívá „metro“. Zatímco dříve tunely sloužily zejména k pašování zbraní a nafty z Egypta, později je začali používat k útokům na Izrael. Armáda židovského státu jen v roce 2014 zničila řadu chodeb, které směřovaly přes hranici.
1. 11. 2023|

Izrael schválil příměří s Hamásem, klid zbraní má začít v noci na pátek

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil příměří s Hamásem. Informaci potvrdila tamní média a také Hamás. Vrcholí tak zákulisní diplomatická aktivita, jež se snaží zklidnit konflikt, který trvá desátý den. Podle vlády amerického prezidenta Joea Bidena Izraelci dosáhli významných vojenských cílů a jsou nyní v pozici, z níž mohou začít operaci tlumit, uvedl Bílý dům.
20. 5. 2021Aktualizováno21. 5. 2021, 00:12|

Jedinečné budapešťské metro slaví 125 let. Bylo jedním z prvních, inspirovalo svět

Když je někdo druhý na světě, často se na něj poněkud zapomíná. Snad každý ví, že první metro na světě měl Londýn. Kdo byl po něm, nejenže není už tak dobře známé, navíc je to trochu sporné. Když ale zúžíme vymezení metra na čistě podzemní dráhu s vlaky s vlastním pohonem, narazíme na Budapešť. Dnes jezdí pod maďarskou metropolí čtyři podzemní linky, ta nejstarší se od zbylých výrazně odlišuje. V provozu je od roku 1896, zcela specifické jsou její vozy i podoba stanic.
2. 5. 2021|

Zpoza Berlínské zdi utekl přes Československo. Pomohl mu lékař, chartisté i policista

V Německu v sobotu vrcholí oslavy třicátého výročí pádu Berlínské zdi. Pokusy o překonání provázely bariéru po celou dobu její víc než osmadvacetileté existence. Nejméně 140 z nich skončilo tragicky. O to neuvěřitelněji dnes znějí příběhy těch, kteří to dokázali. Je mezi nimi i muž, kterému se zdařil útěk přes Československo.
9. 11. 2019|