TÉMA

Špicberky

Ukrajina se snaží obnovit obří genovou banku rostlin, kterou zničili Rusové

Rusové během války na Ukrajině zničili i tamní Národní genovou banku rostlin. Patřila mezi deset největších semenných bank na světě. Její zaměstnanci se teď v různých částech země pokoušejí navázat na předchozí práci a zajistit Ukrajině nový depozitář rostlinných genetických zdrojů.
1. 2. 2024Aktualizováno1. 2. 2024, 22:12|

Norsko zvažuje hlubokomořskou těžbu v Arktidě, vědci varují před znečištěním ekosystému

Norsko se může stát vůbec první zemí, která odstartuje komerční hlubokomořskou těžbu. Vláda se už dohodla s opozicí na zahájení průzkumu v arktické oblasti. Čeká se ještě na parlament, který bude o tématu debatovat a následně o něm hlasovat 4. ledna. Kontroverzní plán doprovází silný odpor vědců a ekologů.
7. 12. 2023|

Do Švédska připlula velryba považovaná za ruského špiona

Roku 2019 se objevila u norských břehů běluha, která se chovala velmi podivně. Už tehdy se spekulovalo o tom, že by tento kytovec mohl být zvířecím špionem vycvičeným ruským námořnictvem. Teď se sněhobílý tvor objevil i u švédského pobřeží.
31. 5. 2023|

Vědci našli bakterie, které za běžných podmínek žerou plasty

Kdyby se povedlo vědcům najít mikroorganismy, které při pokojové teplotě samy rozkládají umělé hmoty, velmi rychle by to pomohlo vyřešit problém s nekonečnými skládkami. Podle švýcarské studie takové bakterie skutečně existují – experti je našli v Alpách či v Arktidě.
10. 5. 2023|

Bílá se mění na zelenou. Arktida se oteplila téměř čtyřikrát rychleji než zbytek světa

Arktida se za posledních čtyřicet let oteplila téměř čtyřikrát rychleji než zbytek světa. Vyplývá to z nové studie zveřejněné odborným časopisem Communications Earth & Environment. Rychlejší oteplování za severním polárním kruhem zjistily i předchozí studie, tempo však určily nižší, uvádějí vědci. Nové poznatky tedy vyvolávají obavy o závěry klimatických modelů na pólech, jejichž oteplování má zásadní vliv na zvyšování hladiny moří.
12. 8. 2022|
Doporučujeme

V Arktidě se objevují zárodky rašelinišť. Klimatologové zbystřili

Vědci popsali nečekané změny za polárním kruhem. Dříve neúrodná místa se začínají zelenat. A to znamená, že zde zřejmě vznikají oblasti, které umí pohlcovat atmosférický uhlík.
10. 5. 2022Aktualizováno14. 5. 2022, 16:14|

Ptačí chřipka zabijí nejen slepice. Likviduje celá hejna divokých ptáků po celém světě

Lidstvo už dva roky čelí pandemii nového koronaviru, vedle ní ovšem probíhá ještě pandemie druhá. Vysoce nakažlivá varianta ptačí chřipky H5N1 kosí drůbež ve velkochovech, ale také volně žijící ptáky. Vysoké riziko jejího šíření převažuje hlavně u stěhovavých druhů.
9. 2. 2022|

Přírodovědci poprvé pozorovali, jak lední medvěd lovil v moři soba

Chování ledních medvědů se v poslední době mění. Zajímavým důkazem je první zdokumentovaná situace, kdy tento predátor pronásledoval v moři soba – a pak ho úspěšně ulovil.
4. 1. 2022|

Na arktických Špicberkách padl teplotní rekord, naměřili tam téměř 22 stupňů

Norské souostroví Špicberky, které leží zhruba na půl cesty mezi pevninou a severním pólem, zaznamenalo v pátek rekordně vysokou teplotu téměř 22 stupňů Celsia. S odvoláním na meteorologickou službu o tom informovala agentura AP.
26. 7. 2020|

Polární výzkum českých vědců je v ohrožení. Ministerstvo zastavilo financování

Ministerstvo školství rozhodlo, jak rozdělí peníze mezi instituce, které se zaměřují třeba na biodiverzitu, kvalitu potravin nebo budoucnost mobility. S finanční injekcí ale nepočítá pro arktickou stanici na Špicberkách. Tu vědci využívají nejen k bádání, ale také k výuce. Za polární kruh s nimi každý rok jezdí víc než sto studentů.
19. 11. 2019|

Vodíková loď už třikrát obeplula planetu. Je zcela ekologická a netvoří žádné emise

Vodíkové plavidlo Energy Observer během letoška absolvovalo sedm měsíců plavby s šestnácti zastávkami v jedenácti zemích a překonáním více než 7,5 tisíce námořních mil. Podle výrobce představuje první loď na světě, která neprodukuje žádné skleníkové plyny ani emise jemných částic, a příští rok ji čeká už čtvrtá cesta kolem světa. V jejím rámci zamíří mimo jiné do Japonska.
10. 11. 2019|