TÉMA

Duševní porucha

Střelec z fakulty duševní poruchou netrpěl, uvedla státní zástupkyně

Motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nebyl dán duševní poruchou. S odvoláním na zkoumání znalkyně v psychologii to při čtvrtečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru uvedla státní zástupkyně Jana Murínová. K dřívějším informacím, že se střelec v minulosti léčil na psychiatrii, žalobkyně poznamenala, že ne každý člověk, který vyhledá pomoc psychiatra, je nemocný.
včeraAktualizovánopřed 20 h hodinami|

Podnikatel Korbel prchá před soudy už čtrnáct let. Obžalovaný je z podvodu za tři čtvrtě miliardy

Městský soud se zabývá případem téměř tři čtvrtě miliardového úvěrového podvodu. Obžalovaný podnikatel Hynek Korbel má aktuálně omezenou svéprávnost. Soud má ale k dispozici posudek, který duševní nemoc vyvrací, snaží se proto rozhodnutí o omezení svéprávnosti zvrátit, sdělil ČT mluvčí soudu Adam Wenig. Podnikatel v minulosti už několikrát uprchl do zahraničí. Podle dostupných informací se aktuálně nachází v Itálii, která ho do Česka nechce vydat právě kvůli špatnému psychickému stavu.
22. 3. 2024|

Přibývá mladých, kteří mají kvůli duševní chorobě invalidní důchod

Přibývá mladých lidí, kteří mají invalidní důchod kvůli duševní chorobě. Jen ve věku do devatenácti let jich loni pobíralo dávku přes třináct set. Stále častěji kvůli úzkostným poruchám i těžkým depresím. Podle specialistů může být důvodem mimo jiné špatná dostupnost včasné péče.
11. 2. 2024|

Stíhání federálního exministra Kincla bylo kvůli duševní chorobě pravomocně odloženo. Pozůstalí se stížností neuspěli

Státní zástupce minulý týden odmítl stížnost proti odložení trestního stíhání bývalého federálního ministra vnitra Františka Kincla. Kincl čelil obvinění v souvislosti se střelbou pohraničníků na československých hranicích, kvůli jeho duševnímu stavu ale policie případ odložila. O odmítnuté stížnosti informoval Českou televizi právní zástupce poškozených Lubomír Müller. Rozhodní o odložení je tak pravomocné.
10. 5. 2023|

Policie odložila kvůli duševní chorobě stíhání federálního exministra Kincla

Policie odložila trestní stíhání bývalého federálního ministra vnitra Františka Kincla, které se týká střelby pohraničníků na československých hranicích, oznámil právní zástupce poškozených Lubomír Müller. Doplnil, že policisté vyšli ze znaleckého posudku, podle nějž Kincl trpí duševní poruchou a není schopný chápat smysl úkonů trestního řízení. Rozhodnutí není pravomocné.
1. 2. 2023|

Žena, která v plzeňském klubu útočila kyselinou, půjde na šest let do vězení

Anna Kroftová, která loni v březnu v nočním klubu v Plzni polila dva muže a ženu kyselinou sírovou, si odpyká šest let ve vězení. Rozhodl tak pražský vrchní soud, který zamítl její odvolání a potvrdil srpnový rozsudek plzeňského krajského soudu. Žena se k činu přiznala, prý ale nevěděla, že použila žíravinu. Středeční rozhodnutí je pravomocné. Napadení utrpěli popáleniny, museli podstoupit několik operací.
6. 11. 2019|