TÉMA

Předvolební průzkumy

Slováci vybírali prezidenta. Hlasování se protáhlo kvůli kolapsu člena komise

První kolo slovenských prezidentských voleb skončilo až ve 22:30 poté, co dvě volební místnosti uzavřely hlasování oproti plánu později. V jedné z nich zkolaboval člen místní volební komise. O funkci v prvním kole usiluje devět kandidátů. Podle průzkumů nemá žádný z nich šanci získat nadpoloviční většinu, dva nejúspěšnější by v takovém případě postoupili do kola druhého. To je naplánované na 6. dubna. Největší favorité prvního kola, exministr zahraničí Ivan Korčok a předseda parlamentu Peter Pellegrini, vyzývali k co největší účasti, aby měl nový prezident silný mandát. Prezidentka Zuzana Čaputová popřála Slovákům hlavu státu, která bude ctít a chránit slovenskou ústavu.
23. 3. 2024Aktualizováno23. 3. 2024, 22:39|

Slovensko má za sebou „nejnudnější“ kampaň. Zastínila ji Ficova vláda

V sobotu budou Slováci vybírat nového prezidenta. Předvolební sondáže dávají největší šance na postup do rozhodujícího druhého kola předsedovi parlamentu Petru Pellegrinimu (Hlas–SD) a bývalému ministru zahraničí Ivanu Korčokovi. I když se do předvolebního klání pustilo hned jedenáct kandidátů, kampaň před prvním kolem příliš viditelná nebyla – zastínily ji kroky vlády premiéra Roberta Fica, ať už ohledně změn v trestním právu, ve fungování veřejnoprávního rozhlasu a televize nebo slibu neposkytovat další vojenskou pomoc Ukrajině napadené ruským agresorem.
21. 3. 2024|

Jeden průzkum favorizuje Babiše, druhý Pavla. Nerudová podle obou mírně ztrácí

Bývalý premiér a předseda ANO Andrej Babiš by nyní v prvním kole prezidentské volby dostal podle volebního modelu agentury Ipsos 28,6 procenta hlasů. V těsném závěsu za ním by byl někdejší vysoký představitel NATO a české armády Petr Pavel s 27,8 procenta. Naopak podle agentury Median by první kolo vyhrál Pavel se ziskem 29,5 procenta hlasů před Babišem, který by získal 26,5 procenta hlasů. Podle obou průzkumů by pak třetí místo zaujala bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, která by podle agentury Ipsos získala 24,6 procenta hlasů a podle agentury Median 21 procent hlasů.
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 17:03|

Volební model Medianu poprvé favorizuje Nerudovou, získala by 28 procent

Danuše Nerudová získala ve volebním modelu agentury Median největší podporu ze všech devíti kandidátů. Výzkum jí přiřkl pro první kolo 28 procent hlasů před Andrejem Babišem (ANO) s 26,5 procenta a Petrem Pavlem s 23,5 procenta. Nerudová figuruje v čele některého průzkumu poprvé. Ve druhém kole by podle Medianu měla Nerudová šanci Babiše porazit, více hlasů než bývalému premiérovi by ve druhém kole hodili respondenti agentury i Pavlovi, velká část dotazovaných ale zůstává v těchto duelech nerozhodnutých.
9. 12. 2022Aktualizováno9. 12. 2022, 16:22|

Slovenský ústavní soud zrušil delší moratorium na předvolební průzkumy

Slovenský ústavní soud zrušil prodloužení moratoria na zveřejňování výsledků volebních průzkumů na období až 50 dnů před volbami z dřívějších čtrnácti dní. Změnu v roce 2019 prosadila ve sněmovně část poslanců tehdejší vládní koalice, která se při hlasování spojila s krajní pravicí. Na ústavní soud se obrátila prezidentka Zuzana Čaputová.
26. 5. 2021|

Slovenské vládní strany by už většinu dohromady nedaly, opozice ano, ukazuje průzkum

Nejpopulárnější stranou na Slovensku před nadcházejícími parlamentními volbami zůstal vládní Smer-sociálna demokracia (Smer-SD), na druhé místo se dostalo opoziční protikorupční hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Vyplynulo to ze sondáže agentury Polis Slovakia pro list Pravda, který její výsledky zveřejnil na svém webu. Podle průzkumu by se do sněmovny dostalo devět stran, hnutí a koalic. Stávající tříčlenná vládní koalice by většinu ve sněmovně neměla.
5. 2. 2020|

Slovenští poslanci přehlasovali Čaputovou. Prosazují „50 dní ticha“ před volbami

Slovenský parlament přehlasoval veto prezidentky Zuzany Čaputové a schválil prodloužení moratoria na zveřejňování výsledků předvolebních průzkumů na 50 z nynějších 14 dnů před hlasováním. Novela příslušného zákona vstoupí v platnost už před únorovými parlamentními volbami. Čaputová však už dříve oznámila, že v případě přehlasování veta požádá ústavní soud o přezkoumání zákona a o pozastavení jeho platnosti.
26. 11. 2019|

Čaputová vetovala zákon o padesátidenním moratoriu na předvolební průzkumy

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová oznámila, že vetovala zákon, který zakazuje zveřejňovat 50 dnů před volbami výsledky předvolebních průzkumů. Pokud parlament její veto prolomí, je připravena obrátit se na ústavní soud, aby novelu pozastavil a následně zrušil.
6. 11. 2019Aktualizováno6. 11. 2019, 14:48|