TÉMA

Běh

Třiaosmdesátiletá maratonkyně chce vyběhnout i na pařížské olympiádě

Olympijské hry se příští rok vrátí do Paříže přesně po sto letech. Poprvé v historii budou na trase maratonu závodit také amatérští běžci. Postavit se na startovní čáru chce i třiaosmdesátiletá Barbara Humbertová. Francouzská prababička má na svém kontě už sedmapadesát uběhlých maratonů.
3. 5. 2023|

Startuje osvětová akce Yellow Ribbon Run, pomoci má bývalým vězňům

Pomoci lidem s trestní minulostí s integrací do společnosti se snaží osvětová akce Yellow Ribbon Run neboli běh se žlutou stužkou. Pod heslem „Uteč předsudkům“ se v úterý šestým rokem na startovní čáře v pražském lesoparku Řepy schází lidé po výkonu trestu, zaměstnavatelé i pracovníci státních institucí.
7. 9. 2021|

Běh se změnil v boj o život. Při horském závodu v Číně zemřelo kvůli počasí nejméně 21 lidí

Při sobotním ultramaratonském běžeckém závodě v horách na severozápadě Číny zemřelo nejméně  jednadvacet účastníků. Ve vysoké nadmořské výšce je přepadlo krupobití, mrznoucí déšť a vichřice. Silně podchlazené závodníky se snažilo až do noci odvézt z trasy do bezpečí asi 1200 záchranářů, osm běžců skončilo v nemocnici. Vlna hněvu se snesla na pořadatele závodu. Podle kritiků o nepříznivých podmínkách měli vědět a rychleji reagovat, napsala agentura Reuters.
23. 5. 2021|

Jak dlouho by měl člověk po prosezeném dni cvičit? Vědci doporučují nejméně půlhodinu

Třicet až čtyřicet minut tělesné aktivity, jako je třeba jízda na kole, rychlá chůze či třeba práce na zahradě, vykompenzuje negativní následky mnohahodinového sezení. Vypočítali to vědci, jejichž výzkum publikoval British Journal of Sports Medicine. Právě v době koronavirových opatření, kdy lidé tráví více času doma, je sportovní činnost podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zvláště důležitá.
26. 11. 2020|

Francie stále nedosáhla vrcholu epidemie nemoci COVID-19, hlásí přes deset tisíc úmrtí

Hovořit o uvolňování opatření v boji proti koronaviru není dle francouzského ministra zdravotnictví Oliviera Vérana na místě, protože v zemi epidemie ještě není na vrcholu. Francie má podle posledních údajů z úterý přes deset tisíc úmrtí na COVID-19. Co do počtu obětí je nyní Francie čtvrtou nejhůře postiženou zemí po Itálii, Španělsku a USA.
7. 4. 2020Aktualizováno7. 4. 2020, 20:23|

Většinu žádostí o kurzarbeit úřady stornovaly. Pendleři kritizují změnu režimu, údajně nepomůže

Úřady práce v Česku evidují už 9100 žádostí o kurzarbeit, až sedmdesát procent z nich je však vyplněno špatně a úředníci je museli stornovat. Jenom v úterý přibylo více než pět tisíc žádostí, řekla to mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kristýna Křupková. Šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v úterý oznámil změny pro takzvané pendlery, ti budou v zahraničí nově pracovat dva týdny a poté nastoupí dvoutýdenní karanténu. Sdružení Pendleři bez hranic úpravu kritizuje, situaci pracovníků v zahraničí prý nezlepší.
7. 4. 2020Aktualizováno7. 4. 2020, 19:55|

Lidé, kteří běhají, mají o 27 procent nižší pravděpodobnost předčasného úmrtí

Jakékoliv množství běhání je spojené s výrazně nižší pravděpodobností předčasného úmrtí. Popsal to výzkum, který vycházel z dat o 232 149 lidech a jehož výsledky zveřejnil odborný žurnál British Journal of Sports Medicine.
5. 11. 2019|