TÉMA

Aleš Krebs

Pacienti jsou rukojmími farmaprůmyslu, tvrdí Válek. Novelu o léčivech chce platnou od října

Výrobci musí mít skladové zásoby, které zajistí v případě výpadků dodávky léků, zdůraznil v Otázkách Václava Moravce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Novelu, která toto zajistí, chce projednat zrychleně – tak, aby vstoupila v platnost v říjnu. Válek také plánuje rozšířit seznam léků bez doplatku. S prezidentem České lékárnické komory Alešem Krebsem se shodli na tom, že je potřeba, aby úřady řešily, pokud výrobce s výrazným postavením na trhu nedodává dostatek léčiv.
7. 5. 2023|

Problém s dostupností léků přetrvá do jara, na podzim už bude vyřešen, očekává Válek

S nedostatkem léků se bude Česko, potažmo Evropa potýkat až do jara, očekává ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V Otázkách Václava Moravce však ujistil, že se snaží potíže co nejvíce zmírnit a objednal přípravky z mimoevropských zemí. Problém je však i v tom, že se poptávka po lécích zvýšila, za tři týdny se podle něj vykoupily zásoby Nurofenu, které by jindy vystačily na čtvrt roku. Místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru Karla Maříková (SPD) se obává, že se situace může ještě zhoršit kvůli německému rozhodnutí odstranit stanovené maximální ceny pro některé léky.
8. 1. 2023|

Léky chybí čím dál častěji. Některé jsou nenahraditelné

Výpadků léků je podle lékárníků víc než dřív, příčiny jsou různé a často postihují celou Evropu. Nenahraditelných léčiv chybí jednotky až desítky ročně, ostatní nahradit lze. Informace v úterý zazněly na tiskové konferenci České lékárnické komory (ČLnK). Podle databáze Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) je v Česku registrováno přes 63 tisíc léků včetně těch s různými variantami podání či sílou účinné látky, z toho 59 400 je na lékařský předpis.
22. 11. 2022Aktualizováno22. 11. 2022, 18:42|

Válek by souhlasil s očkováním v lékárnách. Podle Kubka je však problémem nezájem lidí o vakcínu

V Česku není problém v tom, že by chyběly kapacity pro očkování proti covidu-19, ale nezájem lidí o vakcínu. V Otázkách Václava Moravce to řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek. S nezájmem lidí o očkování souhlasí i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), proočkovanost by ale podle něj mohla zvýšit možnost podávat vakcínu v lékárnách. Zároveň odmítl, že by mělo být očkování povinné. Stejně tak podle něj nemá v tuto chvíli smysl závádět povinné nošení ochrany dýchacích cest, tedy roušky a respirátory.
20. 11. 2022Aktualizováno20. 11. 2022, 14:46|

Skutečné výpadky léků nejsou tak vážné, říká Storová. Lékárníci většinu zvládnou nahradit

Lékárny v Česku hlásí výpadek některých často používaných medikamentů. Podle ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv Ireny Storové jde pouze o lehce zvýšený nedostatek. Počet hlášení je totiž podle ní vždy vyšší než skutečné výpadky. Prezident České lékárnické komory Aleš Krebs připustil, že nedostatek léků je vyšší než v předchozích letech, ale není podle něj na místě vyvolávat paniku. „Pacienti jsou léčeni a budou,“ zdůraznil v Otázkách Václava Moravce.
6. 11. 2022|

V lékárnách chybí penicilin. Lékaři předepisují jeho alternativy, ty jsou ale méně vhodné a často dražší

Penicilin je v řadě lékáren nedostupný. Výpadek potvrzují i praktičtí lékaři, kteří jej předepisují například na infekce dýchacích cest. Nyní tak nasazují jiná antibiotika, která však nemusí být vždy na danou nemoc vhodná. Alternativní léky jsou také často dražší než penicilin. Ministerstvo zdravotnictví chce připravit změnu zákona, která má výpadky důležitých léků pomoci překlenout.
19. 10. 2022|

Lékárny v Česku hlásí výpadky některých často užívaných léků. Podle ústavu nejde o výjimečnou situaci

Lékárny v Česku hlásí výpadek některých často používaných medikamentů, například na snížení teploty u dětí. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv jsou podobné situace na trhu běžné. Důvodem mohou být například komplikace ve výrobě, problémy s distribucí nebo prudký nárůst zájmu o dané léčivo.
7. 9. 2022|

Nejžádanější léky proti bolesti či nachlazení zdražují. Zákazníci kupují menší balení

Do výčtu zdražujících položek patří i volně prodejné léky včetně těch nejžádanějších, tedy prášků proti bolesti a nachlazení. V cenách se promítá nákladnější výroba i logistika. Podle Eurostatu inflace v Evropské unii přesáhla osm procent.
19. 5. 2022|

Poslanci opět posoudí prodej léků na předpis po internetu. Zpřesňují kontrolu i regionalitu

Spor o prodej léků na předpis po internetu vstupuje do dalšího kola. Poslanci Adam Vojtěch a Patrik Nacher (oba za ANO) poslali do sněmovny novou verzi návrhu, který by to umožňoval. Původní kritizovala lékárenská komora i část opozice. Poukazovali na to, že změny zvýhodňují velké e-shopy na úkor malých lékáren.
15. 4. 2021|

Česku poskytne Francie sto tisíc dávek vakcíny. Vláda jedná s Německem a Polskem o pomoci s pacienty

V Česku platí od čtvrtka na frekventovaných místech nová povinnost nosit respirátor nebo podobnou adekvátní ochranu. Po čtvrtečním jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že v následujících třech týdnech je v Česku nutné co nejvíc omezit mobilitu lidí a kontakty mezi nimi. Připravená jsou ještě přísnější opatření. Vláda také jedná s Německem a Polskem o pomoci s pacienty s covidem-19. V českých nemocnicích bylo ke středě s koronavirem téměř sedm tisíc lidí. V jednom případě byla už potvrzena i nakažlivější jihoafrická mutace koronaviru. Premiér uvedl, že Francie poskytne Česku k polovině března sto tisíc dávek vakcíny proti covidu od firem Pfizer/BioNTech.
25. 2. 2021Aktualizováno25. 2. 2021, 23:21|
Události komentáře

Respirátorů bylo ve skladech tolik, kolik chtělo ministerstvo zdravotnictví, řekl šéf správy rezerv

Respirátorů bylo ve státních rezervách deset tisíc, protože takovou potřebu stanovilo ministerstvo zdravotnictví, řekl v Událostech, komentářích ředitel Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Požadavky se podle něj nezměnily od roku 2006. Je ale přesvědčen, že pokud koncem týdne dorazí dodávky z Číny, které slibuje vláda, bude materiálu dost. Zatím ale zní kritika z nejrůznějších stran včetně lékáren nebo odborů sdružujících prodavače.
19. 3. 2020|
Otázky Václava Moravce

Šmucler: E-neschopenka lékaře děsí, protože je hážeme do vody. Chci ze začátku úlevy pro všechny

Elektronické neschopenky budou lékaři povinně rozdávat od ledna, nikdo ale systém neviděl, nemohl si ho osahat a lékaři se proto bojí. Myslí si to šéf České stomatologické komory Roman Šmucler. Podle něj by pomohlo, kdyby povinný náběh na nový přístup nebyl zpočátku sankcionován. Tolerantní přístup se podle Šmuclera podařilo prosadit u e-receptu a lékaři si prý zvykli. Řekl to v pořadu Otázky Václava Moravce, spolu s ním byli hosty pořadu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a prezident České lékárnické komory Aleš Krebs.
24. 11. 2019|

Lékárníci mají nového prezidenta. Komora si zvolila Aleše Krebse

Vedení České lékárnické komory (ČLnK) převezme její dosavadní viceprezident Aleš Krebs. Zvítězil v noční volbě nového prezidenta a stane se nástupcem Lubomíra Chudoby, kterému uplynula dvě funkční období a musel tak skončit. Nový šéf komory je vedoucím lékárníkem v lékárně Slatinice u Olomouce. V nočních volbách na sjezdu komory v Benešově porazil člena představenstva ČLnK Martina Kopeckého, který působí v Grémiu majitelů lékáren. Kopecký se ale stal viceprezidentem.
2. 11. 2019Aktualizováno2. 11. 2019, 12:10|