TÉMA

Botanika

Laskavce a slanobýly zavalily Spojené státy. Stepní běžci blokují dopravu i domy

Velké koule uschlých pouštních rostlin se valí americkými polopouštěmi vždy na konci zimy. Letos se jich ale na některých místech urodilo tolik, že zavalily města a městečka ve vnitrozemí USA.
5. 3. 2024|

Valentýn na rájeckém zámku rozkvete stovkami kamélií

Na zámku v Rájci nad Svitavou otevřou návštěvníkům od 14. února skleníky s největší sbírkou rozkvetlých kamélií v České republice. Tvoří ji přes sedm set rostlin a je složena ze čtyř set různých odrůd. Od 1. března bude na zámku také výstava Kamélie – v královských zahradách, která má představit příběh prvních čtyř doložených kamélií v Evropě, řekla kastelánka Zdeňka Kalová.
12. 2. 2024|

Květiny kreslil napřed ženám, pak botanikům. Vojtěcha Štolfu ale výstava připomíná i jako scénografa

Malíř, grafik, ilustrátor a scénograf. Všechny tyto výtvarné formy byly blízké Vojtěchu Štolfovi, jehož tvorbu aktuálně připomíná výstava v Muzeu města Tišnova. K vidění je část umělcova obsáhlého díla, například precizní botanické ilustrace, v nichž zvláště vynikal, nebo jeho nově nalezené kresby. Tuš, kterou kreslil, si Štolfa vyráběl dokonce sám.
17. 8. 2023|

Ukrajinské Podolí je živou vzpomínkou na dobu ledovou. Tamní přírodu popsali čeští vědci

Řada rostlinných druhů v Západním Podolí, pozoruhodném stepním území na jihozápadě Ukrajiny, přetrvává už od konce doby ledové, tedy zhruba deset tisíc let. Vyplývá to z výzkumu česko-ukrajinského týmu, jehož výsledky publikoval časopis Qauternary Science Reviews. Důvodem je podle vědců dlouhodobě stabilní otevřená krajina – Ukrajina je z tohoto hlediska nenahraditelná.
24. 6. 2022|

Vědci v Brně zkoumají vliv hormonů na architekturu rostliny. Na hrachu, stejně jako Mendel

Výzkum, na kterém se podílejí vědci z Mendelovy univerzity v Brně, přináší nové poznatky o roli rostlinných hormonů při regulaci větvení stonků. Pokusy dělají na hrachu, stejně jako kdysi zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel. Článek s dosavadními výsledky publikoval vědecký časopis Nature Communications.
10. 11. 2020|

Vteřina dějepisu: Co je po jméně? Co kukuřicí zvou, i zváno jinak vonělo by stejně

Na parafrázi otázky ze Shakespearovy tragédie by Jan Svatopluk Presl nejspíše odvětil, že ano, rostliny voní stejně, jedno, jak se jmenují, na jméně ale přece jen záleží. Tento profesor zoologie a mineralogie a také význačný český přírodovědec totiž pojmenoval kdeco. A žádný klapkobřinkostroj. Díky němu třeba kukuřici říkáme kukuřice. Uhádli byste alespoň další dvě dnes samozřejmá pojmenování, která zavedl právě Presl? Může jít o rostlinu, nerost, zvíře i chemický prvek.
4. 9. 2020|

Botanici varují před muflony, ohrožují podle nich vzácné rostliny v Českém středohoří

Velká stáda nepůvodních muflonů způsobují zánik cenných druhů rostlin v Průčelské rokli Chráněné krajinné oblasti České středohoří na Ústecku. Podle botaniků tak ohrožují zvláště chráněné druhy rostlin na skalnatých pahorcích nad údolím Labe.
19. 6. 2020|

Proti řasám a sinicím. Čeští vědci našli způsob, jak pomoci ochránit zahradní památky

Vědci z Botanického ústavu Akademie věd během výzkumu zámeckých parků vyvinuli dvě technologické novinky, které pomáhají chránit takzvané památky zahradního umění před řasami a sinicemi. Podle odborníků ohrožují tyto organismy zahradní památky nejen ve vodě, ale všude, kde mohou napadnout dřevo, kámen či omítky.
11. 3. 2020|

Botanik, popularizátor vědy a publicista. Rada pro výzkum ocenila Václava Větvičku

Botanik a popularizátor vědy Václav Větvička získal Cenu předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). V Hrzánském paláci v Praze mu ji předal ministr průmyslu a obchodu a místopředseda RVVI Karel Havlíček (za ANO). Větvička působí také jako spisovatel, publicista a moderátor.
30. 10. 2019|