TÉMA

Vietnamci

Dárců kostní dřeně z řad menšin je málo, s náborem má pomoct nová kampaň

V Česku chybí dárci kostní dřeně z řad národnostních menšin. Nová kampaň Daruj život tak cílí na Romy, Vietnamce nebo třeba Ukrajince. Ve dvou českých registrech je dárců zhruba 150 tisíc, pacienti ze zmíněných etnik ale musejí častěji čekat déle. Anebo spoléhat na pomoc ze zahraničí.
28. 12. 2022|

Státní zástupkyně obžalovala 12 Rusů a Vietnamců za zneužití systému udělování víz

Státní zástupkyně podala obžalobu na 12 Rusů a Vietnamců v souvislosti s prolomením systému na udělování víz do Česka Visapoint. Na dotaz ČT to potvrdila přímo dozorující žalobkyně Petra Ullrichová z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Díky kupčení s termíny měla skupina získat stovky milionů korun. Případem se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 9.
2. 11. 2022|

Za smrt 39 Vietnamců uložil britský soud tresty od 13 do 27 let

Tresty vězení od 13 do 27 let uložil v pátek londýnský soud čtveřici mužů, které už dříve shledal vinnými z pašování a smrti 39 migrantů z Vietnamu v roce 2019. Informovaly o tom agentury DPA a AFP. Nejvyšší trest dostal třiačtyřicetiletý Rumun, který podle obžaloby cestu migrantů v chladírenském kontejneru do Británie zorganizoval –⁠ Gheorghe Nica si má ve vězení odpykat 27 let.
22. 1. 2021|

Britská policie obvinila řidiče kvůli smrti 39 lidí v kamionu

Pětadvacetiletého řidiče Maurice Robinsona obvinila britská policie kvůli smrti 39 lidí, které objevila v kamionu na jihovýchodě Anglie. Viní ho z vraždy, spiknutí za účelem obchodování s lidmi, spiknutí za účelem napomáhání nezákonné migraci a praní špinavých peněz, píše BBC. V pondělí by se měl objevit před soudem. Policie v souvislosti s případem zadržela už pět lidí. Většinu obětí pravděpodobně tvoří Vietnamci.
26. 10. 2019Aktualizováno26. 10. 2019, 18:27|