TÉMA

Martin Hájek

Česko je podle ministerstva na zimu připravené. Některé teplárny ale možná zvýší ceny

Řada dodavatelů energií již představila nové nabídky s nižšími cenami, pohybující se pod vládou stanoveným stropem. Dle resortu průmyslu je Česko na zimu připravené. Přispívá k tomu i stav tuzemských zásobníků, plné jsou z více než 97 procent. Ministerstvo také předpokládá, že lidé budou energiemi i nadále šetřit. Sezona by pak měla být levnější než ta minulá. Otázkou je ale cena centrálního tepla. Je možné, že teplárny využívající uhlí budou zdražovat.
25. 9. 2023|

Ceny plynu zůstanou přinejlepším takové jako nyní, míní experti. Může je ovlivnit soupeření s Čínou o LNG

Ambici zajistit lepší ochranu domácností před výkyvy ceny energií mají evropští ministři pro energetiku, kteří se sjeli na jednání do Lucemburku. Zásadní otázkou zůstávají stále hlavně ceny plynu. Ty podle předsedy Teplárenského sdružení již patrně nebudou klesat, věří ale, že zůstanou na podobné úrovni jako nyní. Podle poradce v oblasti energetiky Pavla Stehlíka by Evropská unie udělala pro zajištění příznivých cen nejlépe, kdyby zrušila princip závěrných elektráren, nebo alespoň zastopovala ceny pro plynové elektrárny.
19. 6. 2023|

Ministerstvo rozdělí mezi teplárny 17 miliard, dotace budou muset využít na snížení cen tepla

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) rozdělí mezi tuzemské teplárenské společnosti 17 miliard korun. Dotace budou teplárny muset využít na snížení cen tepelné energie, informovalo v aktuální tiskové zprávě MPO. Program dotací ve středu schválila vláda, notifikovat ho ještě bude muset Evropská komise. Teplárenské sdružení program vítá, jeho přínos se však podle něj ukáže až později.
22. 12. 2022Aktualizováno22. 12. 2022, 14:13|

ČEZ zdraží teplo o dvacet procent

Energetická společnost ČEZ Teplárenská v příštím roce zvýší ceny tepla z elektráren a tepláren v průměru o dvacet procent, což bude v průměru kolem 123 korun měsíčně. Ke zdražení přispělo zejména navýšení nákladů na povolenky a na výrobu, informoval ČEZ. Zdražování chystá kvůli rostoucím cenám většina tepláren v Česku, mnohde na dvojnásobek současné ceny. Podle Teplárenského sdružení růst cen u jednotlivých dodavatelů tepla dopadne téměř na čtyři miliony zákazníků tepláren v Česku.
7. 11. 2022|

Teplárny výrazně zdražují. Největší cenový skok čeká ty plynové

Další teplárny v Česku ohlašují zdražování. Zhruba na dvojnásobek zvedly ceny v Brně, a to i po započítání vládního cenového stropu na plyn. Od listopadu si tam výrazně připlatí asi sto tisíc domácností. V Břeclavi už dřív oznámili dokonce pětinásobné zdražení. Hlavním důvodem je vysoká cena plynu, na kterém je řada tepláren závislá. Další dodavatelé podle jejich profesního sdružení zdraží v následujících týdnech. Topná sezóna přitom sotva začala.
15. 10. 2022|

Topná sezona začala, některé teplárny zdraží už v příštích měsících

Dva dny po sobě klesla průměrná denní teplota pod třináct stupňů Celsia a v řadě měst začala topná sezona. Letošní topné období je však jiné než to předešlé – doprovází ho dramatický vývoj na trzích s energiemi. Teplárny proto plánují zdražovat, některé už v příštích měsících, jiné až od nového roku.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 21:51|

Zastropování cen energií se bude týkat i plynových tepláren, ostatní jsou v nejistotě

Většina tepláren zůstává těsně před topnou sezonou v nejistotě. Těch plynových se nakonec bude týkat cenový strop na energie. Vládě ho umožní zavést zákon, který v pátek schválili poslanci. Zbylá zařízení s tím ale počítat nemohou a čekají, co stát připraví pro ně. Některá plánují výrazně zdražit své dodávky lidem i podnikům, podle Teplárenského sdružení minimálně o inflaci.
17. 9. 2022|

Energetická krize se řeší v Evropě i doma, výsledek se do návrhu rozpočtu dostane, ujistil Skopeček

Energetická krize se řeší na evropské i národní úrovni, řekl v Událostech, komentářích místopředseda poslaneckého klubu ODS a místopředseda sněmovny Jan Skopeček. Reagoval tak na kritiku, že v návrhu rozpočtu na příští rok není uveden úsporný energetický tarif. Podle Skopečka se do návrhu rozpočtu promítne až výsledek jednání. Hovořil také o inflaci, ze které částečně obvinil i bývalou vládu, za což jej kritizoval bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), podle kterého byla inflace za bývalé vlády kolem čtyř procent. Odmítl i údajné rozhazování během pandemie covidu-19.
7. 9. 2022|

Vládní opatření mohou mít dopad na životní prostředí, podle opozice kabinet s řešením zaspal

Po domácnostech a firmách hlásí problémy s cenami i samotným zajištěním dodávek taky tuzemský veřejný sektor. Podle ministra průmyslu Josefa Síkely (za STAN) by je měl řešit státní obchodník s energiemi. Opozici vadí, že návrh přichází pozdě. Cena plynu je nyní na burzách pětkrát vyšší než loni.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 23:23|

Teplo bude dražší. Teplárny si připlatí hlavně za emisní povolenky

Řada domácností si v začínající sezoně připlatí za teplo. Například prodejci uhlí zvýšili ceny zhruba o pět procent. Přesto vytápění uhlím patří i nadále k nejlevnějším variantám. Ceny zvednou i teplárny, na něž spoléhá nejvíce lidí.
20. 10. 2019|