TÉMA

Daniel Lipšic

Ficova vláda navrhla razantní změny v justici. Elitní složku prokuratury čeká zánik

Nová slovenská vláda premiéra Roberta Fica schválila návrh zrušit elitní složku prokuratury, která dohlíží na vyšetřování nejzávažnějších kriminálních případů a také korupčních kauz předchozího vládnutí Ficovy strany Smer – sociálna demokracia. Úřad speciální prokuratury (ÚSP) by měl zaniknout už v polovině příštího roku. Podle Fica přispěl k porušování lidských práv. Evropská komise v reakci na to vyzvala Slovensko, aby upustilo od těchto změn bez důkladného uvážení.
6. 12. 2023|

Výměna policejního prezidenta či řešení migrace silou. Fico ohlásil první kroky své případné vlády

Jestliže bude Smer–SD ve vládě, první dvě pozice, které čeká výměna, jsou policejní prezident a speciální prokurátor, prohlásil předseda vítězné strany slovenských parlamentních voleb Robert Fico. Šéfem slovenské policie je v současnosti Štefan Hamran, úřad speciálního prokurátora zastává Daniel Lipšic. Dalším z prvních rozhodnutí nového slovenského kabinetu, pokud bude Smer jeho součástí, by bylo obnovení kontrol na zelené hranici se Slovenskem. Fico také řekl, že chce prosazovat zahájení mírových jednání v rusko-ukrajinské válce.
1. 10. 2023|

Slovenští politici odsuzují dvojnásobnou vraždu namířenou proti LGBT+

Slovenská policie našla střelce, který ve středu večer v centru Bratislavy zabil dva mladé muže, je po smrti. Policisté o tom informovali na Facebooku. K útoku došlo před podnikem Tepláreň, ve kterém se schází místní LGBT+ komunita. Podle zpravodaje ČT na Slovensku Jana Šilhana byl útok pravděpodobně delší dobu plánovaný. Pachatel údajně na Twitteru několik hodin před střelbou zveřejnil manifest namířený například proti Židům či LGBT+ komunitě. Příspěvky na sociální síti zveřejňoval dokonce i po samotném útoku.
13. 10. 2022Aktualizováno13. 10. 2022, 20:23|

Bývalý slovenský prokurátor Kováčik dostal u soudu osmiletý trest za korupci

Slovenský nejvyšší soud vyměřil bývalému šéfovi elitní složky slovenské prokuratury Dušanu Kováčikovi osm let vězení za korupci a za vynášení utajovaných informací. Zároveň mu uložil pokutu sto tisíc eur (2,46 milionu korun). Rozsudek je pravomocný. Nejvyšší soud ho na rozdíl od nižšího soudu, který Kováčika loni potrestal vězením až na 14 let, zprostil obžaloby ze založení a podpory zločinecké skupiny. Kováčikovi tak nepropadne majetek, jak o tom rozhodl soud první instance. Bývalý prokurátor rozsudek nekomentoval, ze soudní síně ho odvedla eskorta k výkonu trestu.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 18:18|

Slovenská policie obvinila dvě osoby ve špionážní aféře spojované s Ruskem

Slovenská policie ve špionážní aféře spojované s Ruskem zadržela čtyři osoby a dvě z nich obvinila. Stíhaný bývalý prorektor vojenské akademie v Liptovském Mikuláši a dopisovatel mezitím zablokovaného internetového portálu Hlavné správy jsou podezřelí, že za peníze shromažďovali citlivé informace ve prospěch ruských tajných služeb. Novinářům to řekli policejní prezident Štefan Hamran a šéf elitní složky prokuratury Daniel Lipšic, podle kterých oba muži vinu přiznali.
15. 3. 2022Aktualizováno15. 3. 2022, 22:26|

Kuciakova vražda míří znovu k soudu, nové hlavní líčení začne za dva týdny

Specializovaný trestní soud na Slovensku vypsal na konec února nové líčení v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky poté, co nejvyšší soud loni zrušil osvobozující verdikt nad dvěma obžalovanými. Vyplývá to z oznámení soudu. Podle listu Denník N soud případ Kuciakovy vraždy projedná s kauzou přípravy vražd někdejších elitních prokurátorů a právníka. Oba případy totiž spojují osoby obžalovaných.
14. 2. 2022|

Bývalého náčelníka slovenské vojenské tajné služby našli mrtvého, mohlo jít o vraždu

Mrtvolu bývalého ředitele slovenské vojenské zpravodajské služby našli poblíž kamenolomu u obce Devín, která je součástí Bratislavy. Policie vyšetřuje podezření, že generálmajor Peter Bučka byl zavražděn, uvedl list Pravda na svém webu. Mrtvé tělo podle portálu Noviny.sk v úterý odpoledne objevil muž, který venčil psa.
26. 1. 2022|

Kočner a Zsuzsová z kauzy Kuciak čelí obžalobě za přípravu jiných vražd

Slovenský prokurátor podal obžalobu na pět osob včetně kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera v případu přípravy nedokonaných vražd prokurátorů i právníka, z nichž dva se mezitím stali čelnými představiteli slovenské prokuratury. S odvoláním na vyjádření generální prokuratury to napsal portál Aktuality.sk. Kočner si v současnosti odpykává dlouholetý trest vězení za padělání směnek.
28. 9. 2021|

Kočner byl obviněn z objednávky vražd tří prokurátorů, napsal slovenský Denník N

Slovenská policie obvinila odsouzeného podnikatele Mariana Kočnera z objednání nedokonaných vražd trojice nynějších prokurátorů. Napsal to slovenský list Denník N. Kočner si v současnosti odpykává dlouholetý trest vězení za padělání směnek a po dřívějším rozhodnutí nejvyššího soudu bude znovu čelit obžalobě, že objednal vraždu novináře Jána Kuciaka. Zastřelení novináře i přípravu zmíněných vražd podle dřívějších informací spojují podezřelí či svědkové.
28. 6. 2021|

Slovenská policie zadržela šéfa tajné služby SIS, prezidentka jej postavila mimo službu

Elitní jednotka slovenské policie dnes zadržela šéfa civilní tajné služby SIS Vladimíra Pčolinského, podle médií kvůli podezření z korupce. Policie tyto informace zatím nekomentovala, zatímco prezidentka Zuzana Čaputová dočasně Pčolinského postavila mimo službu. Advokátka zadrženého Eva Mišíková řekla, že se její klient cítí nevinen. Pčolinský se vedení SIS ujal loni po nástupu nynější vlády premiéra Igora Matoviče, která mezi své hlavní cíle zařadila i boj proti korupci.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 17:23|

Novým speciálním prokurátorem na Slovensku je Daniel Lipšic, podle opozice má příliš blízko k vládě

Další změna na klíčovém postu ve slovenské justici. Parlament zvolil nového speciálního prokurátora. Bude jím exministr a právník Daniel Lipšic. Jeho předchůdce skončil kvůli obvinění z korupce ve vazbě. Podle opozice a části expertů má ale Lipšic příliš blízko k vládě. Ta za rok od voleb vyměnila i generálního prokurátora nebo policejního prezidenta.
6. 2. 2021|

K soudu, jenž řeší vraždu Kuciaka, poprvé nesmí veřejnost. Znalec hodnotil psychiku Zsuzsové

V kauze vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky soud poprvé vyloučil veřejnost z hlavního líčení. Požádal o to obhájce obžalované Aleny Zsuzsové, protože vypovídali znalci o jejím duševním stavu. Senát poukázal na to, že Zsuzsová není odsouzená, má právo na ochranu osobních údajů a čelí silnému zájmu médií. Zsuzsová, která se jednání neúčastní, dříve podle médií přiznala, že trpí panickou poruchou.
4. 2. 2020Aktualizováno4. 2. 2020, 17:03|
Reportéři ČT

Nahrávky z kauzy Gorila jako nástroj vydírání i obchodu. Na původně skartované části mluví i Fico

Vražda slovenského novináře Jána Kuciaka odkrývá i po roce a půl hloubku, do jaké byl tamní stát prorostlý mafií. Po razii v domě Mariána Kočnera se na veřejnosti objevily nahrávky, na nichž podnikatel komanduje bývalého generálního prokurátora Dobroslava Trnku. U Kočnera se zároveň našla oficiálně skartovaná nahrávka odposlechů z kauzy Gorila, jež ohrožovala vlivné; čile se s ní obchodovalo a sloužila jako nástroj vydírání. Kauze se věnoval Michal Fiala z týmu Reportéři ČT.
5. 11. 2019|

Prostředník Kuciakovy vraždy vyvázne s nižším trestem. Dohodl se s prokurátorem

Zoltán Andruskó, který je obviněný ze zprostředkování loňské vraždy novináře Jána Kuciaka, uzavřel s prokurátorem dohodu o vině a trestu. Detaily zatím nejsou známé, jelikož ujednání musí odsouhlasit soud, mluví se však o snížení trestu o více než třetinu. Andruskóovi hrozilo až doživotí.
18. 10. 2019|