TÉMA

Okres Benešov

Policie obvinila šest lidí z okolí kutnohorského léčitele. Měli se podílet na rituálech

Středočeští kriminalisté obvinili šest lidí z okolí samozvaného léčitele z Kutné Hory. Policisté viní čtyři ženy a dva muže z vydírání a neposkytnutí pomoci v souvislosti s úmrtím člena sekty při lesních rituálech u hradu Český Šternberk na Benešovsku, uvedl během úterý server iROZHLAS.cz. Léčitele později usmrtily dvě jeho stoupenkyně. Případem se nyní zabývá Městský soud v Praze.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 16:55|

V Miličíně skončily opravy průtahu na významné trase z Prahy do Budějovic

V Miličíně na Benešovsku skončily opravy silnice I/3 na průtahu městem. Práce začaly v srpnu a vyšly na 23 milionů korun bez DPH. Stavbaři opravili asfaltový povrch silnice a systém odvodnění. Vybudovali nové prvky bezpečnosti silničního provozu včetně dvou přechodů pro chodce, informoval Jiří Veselý z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Po silnici, která spojuje Prahu a České Budějovice, denně projede kolem sedmnácti tisíc aut, z toho pětinu tvoří nákladní vozy a kamiony. Za Miličínem je nájezd na dálnici D3.
30. 10. 2023|

Škody po nočních bouřkách doznívají hlavně na železnici. Z Prahy do Kralup se stále jezdí jednokolejně

Velké potíže ve středu přetrvaly ještě dlouho poté, co z Česka odešly prudké noční bouřky, a to hlavně na železnici. Skončila již úplná výluka na trati mezi Prahou a Kralupy nad Vltavou, která ovlivňovala dopravu na severovýchodě Čech i mezistátní provoz na lince Praha–Berlín. Hasiči v noci a nad ránem zasahovali na desítkách míst, stromy padaly nejen na tratě, ale i na silnice, domy či zaparkovaná auta. Počasí se zklidnilo již v noci, žádné bouřky nyní nejsou a přes den ani nemají být.
4. 10. 2023Aktualizováno4. 10. 2023, 19:22|

Požár kamionu na sedm hodin zastavil provoz na D1 na Benešovsku

Krátce před čtvrtou hodinou ranní byl obnoven provoz na dálnici D1 u Ostředka na Benešovsku. V úterý večer tam hořel kamion. Uzavírka dálnice ve směru na Prahu trvala přibližně sedm hodin. Řidič vyvázl z hořícího vozu bez zranění. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic a středočeských hasičů.
1. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 05:30|

Trať mezi Sudoměřicemi a Voticemi je po pěti letech hotová, cesta z Prahy na jih Čech zrychlí

Mezi Sudoměřicemi u Tábora a Voticemi na Benešovsku skončily práce na stavbě nové trati, díky které se zrychlilo cestování vlaky z Prahy na jih Čech. Původní železniční trať nahradila téměř dvacet kilometrů dlouhá přeložka. Na dosud jednokolejném úseku přibyla druhá kolej, dva tunely a nová železniční stanice Červený Újezd. Náklady jsou 6,7 miliardy korun bez DPH, projekt je spolufinancován z EU, uvedl v Ješeticích na Benešovsku generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.
15. 6. 2023|

V Česku je jedno nové město i městys. Starostové dalších obcí převzali dekrety na vlajky a znaky

Česko má od pátku jedno nové město a jeden nový městys. Městem je nově Chýně v okrese Praha-západ, obec Radiměř na Svitavsku se zase stala městysem. Starostové 35 obcí, měst a městysů z celé republiky také v pátek v Praze převzali dekrety na obecní vlajky a znaky od předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09).
9. 6. 2023|

Sníh komplikoval dopravu na silnicích, vlaky místy stále nejezdí. Zastavil i dodávky elektřiny

Kvůli závadám souvisejícím s počasím nejezdí vlaky na dvou tratích v jižních Čechách. Je to ale již jen ozvěna toho, co se dělo přes den. Kvůli množství mokrého sněhu, který lámal stromy a elektrické vedení, byly velké potíže na silnicích a železnici. Velmi složité bylo dostat se z Prahy do jižních Čech, nejezdily vlaky po koridoru ani auta po dálnici D3. Kromě jižních Čech byly velké potíže i na Vysočině. V Libereckém kraji byla kvůli sněžení pro nákladní vozy zavřená silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Přerušeny byly také dodávky elektřiny. Na jihu Čech a částečně na Vysočině zůstává večer bez elektřiny 4 600 odběrných míst.
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 23:26|

Soud pravomocně zabral areál v Rabyni. Patřil zakladateli vytunelovaného H-Systemu

Pražský městský soud potvrdil zabrání areálu v Rabyni na Benešovsku, který dříve patřil zakladateli vytunelované společnosti H-System Petru Smetkovi. Informoval o tom mluvčí soudu Adam Wenig. Pozemky získal v roce 2005 v dražbě podnikatel Luděk Fabinger. Podle soudu však byla aukce nezákonná. Vlastníkem pozemků se tak nyní stává stát.
19. 4. 2022|

Deset let a 43 výroků aneb Proměny pohledu na modernizaci dálnice D1

Modernizace téměř 160 kilometrů dálnice D1 je u konce. Na dálnici se od Benešovska po Brněnsko pracovalo osm a půl roku, předtím se ještě dva roky celá akce připravovala. Byla to oprava, která ztrpčovala cestu mezi Prahou a Brnem desetitisícům řidičů denně, bylo to také velké politikum – a to nejen tehdy, když napadl „kalamitní sníh“. Výběr výroků politiků, silničářů i stavbařů připomene některé dramatické okamžiky i to, jak se vyvíjel pohled na mnohaletou modernizaci.
2. 10. 2021|

Silničáři začali opravovat zrekonstruovanou D1 na Benešovsku. Mění popraskaný beton

Silničáři začali opravovat nedávno rekonstruovaný úsek dálnice D1 mezi 65. a 66. kilometrem na Benešovsku. Musí vyměnit nekvalitní beton. Dodavatelská firma by měla práci zvládnout do konce září. Po dobu omezení povedou dva zúžené pruhy v každém směru.
15. 9. 2021|

Na zmodernizované D1 na Benešovsku popraskal povrch. Kvůli opravě čeká řidiče dvoutýdenní omezení

Povrch dálnice D1 je poblíž vodní nádrže Švihov mezi 65. a 66. kilometrem poškozený. Připustilo to Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), podle kterého nastaly problémy s kvalitou betonu na úseku dlouhém 130 metrů. Na dálnici bude asi dva týdny omezen provoz.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 14:02|

Historik má nové svědectví o cvičišti na Benešovsku, pomohlo objasnit ústup Němců na konci války

Objevilo se nové svědectví o německém výcvikovém prostoru, který za druhé světové války fungoval jižně od Prahy. Nacisté ho budovali od roku 1942, asi třicet tisíc místních kvůli tomu vysídlili. Zdejší jednotky byly v květnu 1945 jednou z hlavních hrozeb pro Pražské povstání. Historik Pavel Kmoch ve své knize čerpá z objevené výpovědi sekretářky NSDAP v Benešově, kde sídlilo velitelství cvičiště.
11. 8. 2021|

Votice odstraní černou skládku na Polském vrchu. Pomůže to zlepšit zásobování vodou

Votice na Benešovsku získaly dotaci na odstranění černé skládky na Polském vrchu. Díky tomu by se mohl obnovit i zdroj vody z kontaminovaného vrtu v prameništi Kouty a zlepšit tak zásobování pitnou vodou. Celkové náklady jsou téměř 21 milionů korun, dotace od ministerstva životního prostředí pokryje 17,5 milionu korun, uvedl starosta Jiří Slavík (TOP 09).
2. 8. 2021|

V Olbramovicích odstartovala stavba obchvatu, má ulevit obci od nadměrné dopravy

V Olbramovicích na Benešovsku začala v úterý stavba obchvatu, který odvede tranzitní dopravu z průtahu obcí. Tu dlouhodobě trápí nadměrný provoz. Po výstavbě 3,4 kilometru dlouhé vozovky volala 30 let. Přeložku silnice I/3 z Prahy na Tábor vybuduje společnost M-Silnice za 321 milionů korun bez DPH, hotová byla měla být v březnu 2023.
13. 4. 2021|

Veterináři od poloviny února zmírní opatření proti ptačí chřipce

Veterináři od 15. února zmírní opatření proti šíření ptačí chřipky. V celé zemi umožní za přísných podmínek přesun drůbeže z evidovaných do neevidovaných chovů, do poloviny února bude prodej živé drůbeže do neevidovaných chovů zakázán. Informoval o tom Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Změnu veterináři přijali po diskusi s chovatelskými svazy, snaží se zamezit šíření ptačí chřipky. Nemoc se vyskytuje ve třech krajích, v Jihočeském, Středočeském a Pardubickém.
4. 2. 2021|

Ptačí chřipka je už i v Pardubickém kraji. Třetí ohnisko zaznamenal malochov slepic na Chrudimsku

Ptačí chřipka se rozšířila také do Pardubického kraje, třetí ohnisko veterináři zaznamenali v malochovu slepic v obci Ronov nad Doubravou na Chrudimsku. Podobně jako u předchozích dvou ohnisek v jižních a středních Čechách se slepice nakazily od volně žijících vodních ptáků, uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
3. 2. 2021|

Ptačí chřipka se objevila na Benešovsku. V Podolí u Jankova uhynulo 25 slepic

Na Benešovsku potvrdili veterináři ohnisko ptačí chřipky. Nákaza se nově vyskytla v malochovu v Podolí u Jankova, kam ji nejspíše zavlekly divoké kachny z blízkého rybníka. Část chovaných ptáků uhynula, zbylé zlikvidují veterináři ve středu. Je to druhé letošní ohnisko, první bylo v malochovu v jižních Čechách. Ptačí chřipka se vyskytla také ve třech lokalitách u divoce žijících ptáků.
2. 2. 2021|

Kriminalisté odložili případ nehody cisterny s olejem na D1, řidič podle nich nemohl situaci ovlivnit

Policisté odložili případ loňské nehody cisterny a čtyř osobních aut na dálnici D1 na Benešovsku, při které jeden člověk zemřel a dalších osm bylo zraněno. Příčinou byl náhlý defekt na pneumatice cisterny, kvůli němuž se nákladní vozidlo stalo neovladatelné, informovala ČTK mluvčí benešovské policie Veronika Čermáková. Řidič podle kriminalistů situaci nemohl nijak ovlivnit.
1. 9. 2020|

Policisté našli v řece Sázavě těla obou hledaných mladíků

Potápěči našli v neděli v řece Sázavě na Kutnohorsku těla mladíků, po nichž od čtvrtka pátrali. Policisté je objevili několik set metrů od tábora v Soběšíně, v němž se chlapci ubytovali. U obou byla nařízena soudní pitva.
9. 8. 2020Aktualizováno9. 8. 2020, 13:43|

Na technoparty na Benešovsku stále zůstává asi 500 lidí

Technoparty u Hlaváčkovy Lhoty na Benešovsku pokračuje i v neděli večer. Stále hraje třetina z původních 12 hudebních systémů. Podle večerních odhadů policie zde po 20:00 zůstává asi 500 lidí, původní hrubé odhady hovořily o třech stovkách, ráno jich bylo na 900, řekla policejní mluvčí Lucie Nováková. Původně měla technoparty skončit v neděli v poledne, v tu dobu skutečně část hudebních systémů utichla.
26. 7. 2020Aktualizováno26. 7. 2020, 21:27|

Počet lidí na technoparty na Benešovsku se snížil na 800. Akci sleduje policie i hygienici

Více než polovina účastníků technoparty u Hlaváčkovy Lhoty na Benešovsku během soboty odjela. Na místě podle policie zůstávalo večer asi 800 lidí, zhruba čtvrtina jsou cizinci, především z Německa a Rakouska. Ještě dopoledne policisté evidovali na technoparty kolem 2 tisíc lidí, informovala policejní mluvčí Lucie Nováková. Pořadatelé sdělili ČT, že akce potrvá do nedělní noci, v pondělí chtějí místo uklidit a poté odjet. Policisté odhalili již patnáct řidičů pod vlivem alkoholu nebo omamných a psychotropních látek.
25. 7. 2020Aktualizováno25. 7. 2020, 20:50|

Na Slapech se potopila plachetnice, posádku zachránila policie

Na Slapské přehradě poblíž obce Nebřich na Benešovsku se v pondělí večer převrátila plachetnice, poříční policie zachránila čtyři dospělé a čtyři děti, řekl mluvčí krajských hasičů Jaroslav Gabriel. Plavidlo zůstalo v hloubce 40 až 50 metrů. Podle policejní mluvčí Vlasty Suchánkové se nyní řeší, zda se vrak lodi bude vyzvedávat, nebo zda již ve vodě zůstane.
7. 7. 2020Aktualizováno7. 7. 2020, 13:14|

Policie obvinila řidiče autobusu kvůli nehodě u Struhařova. Hrozí mu až osm let vězení

Policisté obvinili řidiče autobusu kvůli nedělní nehodě na železničním přejezdu u Struhařova na Benešovsku. Pětapadesátiletému muži hrozí až osm let vězení, řekla policejní mluvčí Monika Schindlová. Při srážce autobusu s vlakem na přejezdu bez závor se zranilo deset lidí, z toho jedna žena vážně a zbytek utrpěl lehká zranění.
19. 6. 2020|

D1 na Benešovsku je znovu průjezdná, od rána ji blokovala nehoda kamionu s kyselinou

Řidiči už projedou D1 na Benešovsku bez omezení. Dálnice tam byla na 66. kilometru ve směru na Brno zhruba osm hodin uzavřená kvůli nehodě kamionu, který převážel kyselinu fosforečnou. Podle policie se při havárii nikdo nezranil.
18. 4. 2020Aktualizováno18. 4. 2020, 16:48|