TÉMA

Místní volby

Ruské místní volby provázela nízká účast. Invazi na Ukrajinu politici v kampani zamlčeli

V Rusku skončily místní volby, první v podstatě celostátní hlasování od začátku plnohodnotné invaze na Ukrajinu. Účast podle centrální volební komise nepřesáhla v žádném z regionů třicet procent. Nad relevancí voleb v zemi pod putinovským režimem panují pochyby, Moskva navíc taková hlasování uspořádala i v okupovaných ukrajinských regionech. Tyto „volby“ jsou nelegální, a jejich výsledky jsou proto už předem neplatné.
10. 9. 2023Aktualizováno10. 9. 2023, 21:17|

Rusko čekají místní volby. Režim vyšachoval demokraty, volit budou i anektovaná území na Ukrajině

Nesystémová demokratická opozice v Rusku nemá šanci uspět v místních volbách, které proběhnou v některých regionech 10. září. Všechny organizace napojené na vězněného kritika Kremlu Alexeje Navalného totiž byly označeny ruskými úřady za extremistické a hlasovat pro ně není možné.
5. 8. 2023|

Konzervativci očekávají po místních volbách v Anglii ztrátu tisícovky křesel

Podle prvních výsledků místních voleb v částech Anglie zažívají konzervativci britského premiéra Rishiho Sunaka zásadní porážku. V místních radách konzervativci podle sčítání BBC zatím ztratili přes 460 křesel, opoziční labouristé si polepšili o více než 260 křesel. Předseda konzervativců Greg Hands dokonce připouští ztrátu až tisícovky křesel. Labouristé uvedli, že na základě částečných výsledků jsou na dobré cestě vyhrát příští parlamentní volby. Polepšily si i menší politické strany, jako jsou Liberální demokraté a Strana zelených.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 18:55|

Tchajwanská opozice vyhrála místní volby. Prezidentka přijala odpovědnost a odchází z čela své strany

Tchajwanská opoziční Národní strana (KMT) v sobotu zvítězila v místních volbách v metropoli Tchaj-pej. Jde o neúspěch pro prezidentku Cchaj Jing-wen a její Demokratickou pokrokovou stranu (DPP), která staví na odporu proti Číně. Hlava státu z neúspěchu okamžitě vyvodila politickou zodpovědnost a odstoupila z čela své strany. Takový krok je na Tchaj-wanu v případě jasné porážky běžný, uvedla agentura AP.
26. 11. 2022|

Konzervativci v místních volbách přišli o stovky křesel. Velký úspěch slaví Sinn Féin

Vládní konzervativci ve čtvrtečních komunálních volbách v Anglii, Walesu a Skotsku přišli o více než 480 křesel v zastupitelstvech. Nejvíce jich naopak navíc získali liberální demokraté, a to 222, následovaní labouristy s téměř 140. Uvedl to web Sky News s odvoláním na téměř úplné výsledky volebního klání. V Severním Irsku se volilo do regionálního parlamentu. Poprvé v historii v něm bude dominovat katolická republikánská strana Sinn Féin, informoval server BBC News.
7. 5. 2022Aktualizováno8. 5. 2022, 01:35|

Starostou Říma bude levicový kandidát Gualtieri, populisté v komunálních volbách neuspěli

Novým starostou Říma bude kandidát středolevicové Demokratické strany (PD) Roberto Gualtieri, který zvítězil v druhém kole komunálních voleb. Získal šedesát procent hlasů. Kandidát Demokratické strany uspěl také v Turíně, pravice si udržela většinu v zastupitelstvu v Terstu. V místních volbách neuspělo populistické Hnutí pěti hvězd (M5S), které před pěti lety slavilo vítězství v hlavním městě a Turíně.
18. 10. 2021|

Superčtvrtek v Británii. V místních a regionálních volbách je k mání přes pět tisíc křesel

V Británii je volební superčtvrtek. Angličané hlasují v místních volbách, občané Londýna o starostovi. Velšané a Skotové si vybírají zastoupení v tamních parlamentech. Pozornost je upřena především na skotské volby, které mohou napovědět o případném referendu o nezávislosti.
6. 5. 2021Aktualizováno6. 5. 2021, 12:55|

Ve volbách v Hongkongu jasně zvítězili prodemokratičtí kandidáti. Budeme bojovat, vzkazují

Prodemokratičtí kandidáti jasně zvítězili v nedělních místních volbách v Hongkongu. Podle předběžných výsledků, o nichž informovala stanice RTHK, získali jednoznačnou většinu přímo volených křesel. Ovládli 17 z 18 místních rad, které byly dosud pod kontrolou propekingských politiků. Správkyně Carrie Lamová řekla, že názoru veřejnosti bude vláda pokorně naslouchat. Čínský ministr zahraničí Wang I zdůraznil, že Hongkong je součástí Číny.
24. 11. 2019Aktualizováno26. 11. 2019, 12:02|

Maďarská opozice dobyla Budapešť i další města. V místních volbách se jí vyplatilo spojení sil

Maďarská vládní strana Fidesz premiéra Viktora Orbána v nedělních komunálních volbách ztratila Budapešť a řadu dalších velkých měst. Oznámila to agentura MTI. Opozici se leckde vyplatilo široké potivládní spojenectví. Agentura Reuters už v neděli označila tento výsledek za největší vítězství maďarské opozice za posledních deset let. Orbán upozornil, že ve většině měst stále dokázala zvítězit jeho strana.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 13:54|