TÉMA

Spotify

Problémy Applu se kupí. V USA čelí žalobě, protestuje proti němu konkurence i vývojáři

Společnost Apple čelí další žalobě. Americké ministerstvo spravedlnosti a dalších patnáct států viní technologického giganta ze zneužití monopolního postavení na trhu s mobilními telefony. Apple se už proti žalobě ohradil. Podle agentury Bloomberg ale může firma čelit rozsáhlému vyšetřování i v Evropské unii (EU), které prověří, jak dodržuje nový zákon omezující moc velkých technologických firem. Proti praktikám společnosti protestují i další nadnárodní firmy – Meta, Microsoft, sociální síť X či Spotify.
22. 3. 2024|

Neil Young se vrací na Spotify. Bojkot začal i skončil kvůli Joeu Roganovi

Americko-kanadský písničkář Neil Young se rozhodl vrátit na Spotify. Streamovací službu opustil před dvěma roky na protest proti dezinformacím, které zazněly v podcastu Joea Rogana. K návratu hudebníka přimělo, že pořad jednoho z nejpopulárnějších podcasterů už není exkluzivně jen na Spotify. Young uvedl, že ze všech platforem odejít nemůže, takže není důvod, aby ignoroval jen jednu.
14. 3. 2024|

Vinyl se vrátil ve velkém, posluchač touží po rituálu. Hovoří se i o ekologii

Původně šelakové a později umělohmotné desky představovaly hlavní hudební nosiče dvacátého století. V osmdesátých letech se ale na trhu objevily kompaktní disky, které na nějaký čas vinyly vytlačily. Nyní jsou vinylové desky již několik let na vzestupu a jejich prodeje meziročně rostou i dvojciferným tempem. Loni zájem pokořil sedm set milionů kusů, a byl tak největší za poslední tři dekády. Svou roli v tom podle některých vydavatelů paradoxně sehrály streamovací platformy či pandemie covidu-19. V poslední době se také kvůli varování environmentálních organizací někteří výrobci snaží jít při produkci desek udržitelnější cestou.
14. 1. 2023|

Zástupy odborníků nestačily, jeden Neil Young ano. Spotify slibuje vyvážení „různých názorů“ na covid

Písničkář Neil Young se koncem ledna rozhodl prakticky ze dne na den stáhnout své skladby ze Spotify, aby tak vyjádřil nesouhlas s přístupem této streamovací služby k dezinformacím o covidu-19. Jeho krok inspiroval další umělce a zesílil kritiku namířenou proti Spotify, která už dříve zaznívala i od některých odborníků. Společnost reagovala slibem, že k problematickým obsahům přidá upozornění. Také moderátor Joe Rogan, jehož populární podcast Young žádal zastavit, slíbil, že se pokusí o větší vyváženost. Dál si ale chce zvát hosty „s různými názory“.
2. 2. 2022|

Neil Young mizí ze Spotify. Nelíbí se mu podcast, v němž zaznívají dezinformace o covidu

Z katalogu Spotify začala mizet hudba písničkáře Neila Younga. Streamovací platforma tak reaguje na hudebníkovo „ultimátum“. Na začátku týdne vyvěsil otevřený dopis s žádostí o stažení svých skladeb jako protest vůči prostoru, který Spotify dává moderátorovi Joeovi Roganovi. Ten podle zpěváka ve svém podcastu šíří nebezpečné dezinformace o vakcínách proti covidu-19, na což upozorňuje i řada lékařských expertů.
27. 1. 2022|

Buď já, nebo on, vyzval Neil Young Spotify. Vadí mu údajné dezinformace Joea Rogana o očkování

Neil Young v otevřeném dopise vzkázal Spotify, že z této streamovací platformy odejde. Kanadsko-americký zpěvák chce své nahrávky z platformy odstranit, protože služba podporuje podcast populárního moderátora Joea Rogana, který podle něj šíří dezinformace o koronaviru.
26. 1. 2022|

Rána pro facebookový projekt kryptoměny. Ztrácí podporu firem Visa i Mastercard

Plán sociální sítě Facebook zřídit vlastní digitální měnu libra narazil na další vážný problém. Společnosti Visa, Mastercard, eBay a Stripe oznámily, že odcházejí z asociace, která má plánovanou digitální měnu spravovat.
12. 10. 2019|