Neil Young se vrací na Spotify. Bojkot začal i skončil kvůli Joeu Roganovi

Americko-kanadský písničkář Neil Young se rozhodl vrátit na Spotify. Streamovací službu opustil před dvěma roky na protest proti dezinformacím, které zazněly v podcastu Joea Rogana. K návratu hudebníka přimělo, že pořad jednoho z nejpopulárnějších podcasterů už není exkluzivně jen na Spotify. Young uvedl, že ze všech platforem odejít nemůže, takže není důvod, aby ignoroval jen jednu.

Neil Young opustil Spotify v roce 2022. Gesto bylo otevřenou kritikou podcastu The Joe Rogan Experience, v němž podle písničkáře moderátor šířil nebezpečné nepravdy o vakcínách proti covidu-19. Což v momentálně nejposlouchanějším podcastu, jehož každou epizodu si přehrávají miliony posluchačů, mohlo mít nemalý dopad. Young kritizoval, že takové dezinformace mohou stát lidské životy, přesto jim Spotify dává prostor.

V otevřeném dopise tehdy streamovací službě adresoval ultimátum: „Mohou mít Rogana, nebo Younga“. „Litujeme Neilova rozhodnutí odstranit jeho hudbu ze Spotify, ale doufáme, že ho brzy přivítáme zpět,“ reagovala vzápětí firma.

Písničkář apeloval i na své fanoušky. Vyzval je, aby opustili Spotify: „V našem věku komunikace jsou problémem dezinformace. Zbavte se dezinformátorů. Najděte si dobré a čisté místo, které budete podporovat svými měsíčními platbami.“

Obrátil se i na kolegy z hudební branže. „Muzikantům a tvůrcům tohoto světa říkám následující: Musíte si najít lepší domov pro svoje umění, než je Spotify. Pracovníkům ve Spotify říkám, že vaším velkým problémem je (šéf firmy) Daniel Ek – ne Joe Rogan. Zmizte odtamtud, než to pohltí vaši duši. Jediné cíle, které si Ek dává, se týkají čísel – ne umění, ne kreativity,“ nabádal.

Youngovo rozhodnutí vedlo sice malou, ale mediálně poměrně vlivnou vlnu umělců k tomu, že rovněž ze Spotify katalog svých písní stáhli. Mezi nimi písničkářka Joni Mitchellová, její hudbu nelze na dané službě přehrát doteď.

Nesnažím se být kontroverzní, tvrdil Rogan

Streamovací platforma reagovala slibem, že k problematickým obsahům přidá upozornění. Rogan prohlásil, že je dlouholetým fanouškem Neila Younga. „Jestli jsem někoho naštval, omlouvám se,“ napsal moderátor na své sociální sítě.

„Nesnažím se propagovat dezinformace,“ řekl tehdy. „Nesnažím se být kontroverzní. Nikdy jsem se tímto podcastem nesnažil o nic jiného než o to, abych s lidmi prostě mluvil... Nevím, jestli mají pravdu. Nevím to, protože nejsem lékař, nejsem vědec. Jsem jen člověk, který si sedne a mluví s lidmi a vede s nimi rozhovory.“ Slíbil, že se pokusí o větší vyváženost, ale podotkl také, že si chce zvát hosty „s různými názory“.

Dezinformace o očkování proti covidu-19 byly jen jednou z kontroverzí, kterou Rogan obsahem svého podcastu vyvolal. Omlouval se i za to, že v minulosti několikrát použil slovo, které je bráno jako výrazně rasistická urážka vůči černochům.

Konec exkluzivity

Spotify tehdy odstranila bez bližšího vysvětlení některé Roganovy starší epizody, nicméně se „slepicí snášející zlaté vejce“, kterou Rogan pro streamovací platformu je, se rozloučit nehodlala. „Ačkoliv ostře odsuzuji to, co Joe řekl, nedomnívám se, že odpovědí je umlčovat Joea,“ uvedl v únoru 2022 spoluzakladatel Spotify Daniel Ek ve vzkazu zaměstnancům.

Spotify byla dříve exkluzivním domovem Rogana, streamovací platforma s ním původně uzavřela dohodu na výhradní distribuci jeho pořadu. Nedávno ale došlo k podpisu nové smlouvy v hodnotě 250 milionů dolarů, která umožňuje šíření Roganova podcastu i na dalších platformách.

To Younga přesvědčilo k návratu. „Moje rozhodnutí přichází v okamžiku, kdy ostatní hudební služby, Apple, Amazon, Qobuz, Tidal, začaly nabízet stejný dezinformační podcast, proti kterému jsem se postavil na Spotify,“ napsal Young fanouškům na webu The Neil Young Archives. „Protože nemohu opustit všechny tyto služby jako Spotify, jinak by nezůstal žádný kanál, kde bych mohl svou hudbu pro posluchače streamovat, vrátil jsem se,“ vysvětlil.

Magazín Billboard spočítal, že během nepřítomnosti na Spotify mohl Young přijít o zhruba tři sta tisíc dolarů.

Young kritizoval nekvalitní zvuk, prodejce vstupenek i Muska

Young už ze Spotify odešel v roce 2015, kdy kritizoval špatnou zvukovou kvalitu, ale po roce své skladby opět vrátil. A za špatnou kvalitu peskuje službu nadále. „Doufám, že se kvalita zvuku Spotify zlepší a lidé budou moci slyšet a cítit veškerou hudbu tak, jak jsme ji vytvořili,“ napsal.

Osmasedmdesátiletý Young je, stejně jako ve své hudbě, otevřený ve svých názorech na válku, americkou vládu či životní prostředí, připomíná britský deník The Guardian. Loni v listopadu například oznámil, že bude bojkotovat sociální síť X poté, co její majitel Elon Musk sdílel antisemitský příspěvek s tvrzením, že Židé podporují „nenávist vůči bělochům“. „Tesla by měla šířit lásku, ne nenávist,“ zmínil hudebník v kritice jednu z Muskových firem.

Pranýřoval také společnost Ticketmaster za příliš drahé vstupenky. „Umělci se obávají, aby je okradení fanoušci neobviňovali z příplatků účtovaných společností Ticketmaster nebo překupníky. Koncertní turné už nejsou zábava,“ postěžoval si.

Co teď? Turné a deska

Přesto se v dubnu vydává na turné, které propaguje společnost Live Nation, tedy vlastník Ticketmasteru. S kapelou Crazy Horse odehraje šestnáct koncertů v Severní Americe.

Zároveň připravuje na duben vydání živou nahrávku Fu##in Up, obsahující převážně písně z alba Ragged Glory z roku 1990. „Léta jsem hrál s artritidou v rukou a nakonec jsem objevil způsob, jak obejít bolest bez léků, což mi umožnilo hrát tak, jak jsem cítil. Takový večer nepamatuju už desítky let, pokud vůbec někdy,“ uvedl Neil Young k pořizování koncertního záznamu.