TÉMA

Whistleblowing

168 hodin: Whistleblower Benýšek se vrací na resort spravedlnosti, náměstek Stanislav po sérii afér naopak mizí

Aféra kolem ředitele insolvenčního odboru na resortu spravedlnosti končí. V listopadu podal Jan Benýšek protikorupční podnět, ve kterém už podruhé upozornil na manipulace se zkouškami insolvenčních správců. Ty se děly před osmi lety na odboru vedeném Antonínem Stanislavem, kterého si současný ministr Pavel Blažek (ODS) přivedl s sebou jako náměstka. Den poté, co úředník podnět podal, mu na resortu zrušili místo. Všem dnům ale není konec — náměstek po sérii afér náhle mizí a úředník se na ministerstvo vrací. Pro pořad 168 hodin natáčel Václav Crhonek a Jakub Hříbek.
3. 3. 2024|

EK žádá pro Česko pokutu, nezavedlo směrnici na ochranu whistleblowerů

Evropská komise podala na Česko žalobu kvůli tomu, že nezavedlo do svého práva směrnici o ochraně oznamovatelů protiprávního jednání (takzvaných whistleblowerů). Uvedl to mluvčí Soudního dvora Evropské unie. Komise podle něho zároveň soud požádala o vyměření pokuty, která se bude načítat do doby, než bude Česko pravidla dohodnutá na unijní úrovni respektovat. Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že přijetí potřebných návrhů Poslaneckou sněmovnou lze reálně očekávat ještě letos.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 14:06|

Aféra Watergate zlomila vztah veřejnosti a politiků. Investigace se za 50 let zásadně proměnila

Aféra Watergate, která stála prezidentskou funkci Richarda Nixona, před padesáti lety změnila vztah americké veřejnosti s politiky, je přesvědčen profesor historie a mezinárodních vztahů na Bostonské univerzitě Igor Lukeš. Jak ale v Událostech, komentářích připomněla zakladatelka a ředitelka serveru Investigace.cz Pavla Holcová, pátrací žurnalistika má hlubší kořeny a její podoba se od Watergate zásadně proměnila.
18. 6. 2022|

Británie souhlasí s vydáním Assange do USA. Zakladatel WikiLeaks se odvolá

Britská ministryně vnitra Priti Patelová dala v pátek souhlas s vydáním zakladatele portálu WikiLeaks Juliana Assange do Spojených států. Informuje o tom agentura Reuters. Assange je v USA stíhán v souvislosti s osmnácti trestnými činy, včetně špionáže. Extradici se několik let snaží zabránit a proti nynějšímu rozhodnutí se odvolá, oznámila na Twitteru organizace WikiLeaks.
17. 6. 2022|

Daleko za Německem na úrovni Rwandy či Gruzie. TI vydala nový žebříček vnímání korupce

Česku chybí koncepce boje proti korupci a politikům vůle prosadit potřebné zákony, zejména na ochranu oznamovatelů, o lobbingu a o státní službě, tvrdí česká pobočka organizace Transparency International. Ta zveřejnila svůj žebříček vnímání korupce, Česko je na 49. místě ze 180 zemí a oblastí – pod průměrem Evropské unie. Oproti minulému roku se pozice nezměnila.
25. 1. 2022Aktualizováno25. 1. 2022, 11:41|

Média spekulují o whistleblowerovi, který „zavařil“ Trumpovi. Skloňují jméno analytika CIA Erica Ciaramelly

V amerických médiích kolují nepotvrzené informace o identitě pracovníka tajných služeb, který jako první upozornil na požadavek prezidenta Donalda Trumpa, aby mu ukrajinské vedení dodalo kompromitující informace na jeho politického soka Joea Bidena. Podle serveru RealClearPolitics má jít o třiatřicetiletého analytika Ústřední zpravodajské služby (CIA) Erica Ciaramellu, odborníka na Ukrajinu. Oficiálně tato informace potvrzena nebyla.
4. 11. 2019|

Kdo oznámí porušení zákona, dostane ochranu před mstou zaměstnavatele, shodly se státy EU

Lidé, kteří upozorní na porušování zákona nebo veřejného zájmu, budou v Evropské unii chráněni před případnou odplatou svých zaměstnavatelů. Členské státy schválily pravidla, která mají oznamovatelům, takzvaným whistleblowerům, zajistit možnost informovat o nekalých činech bezpečnou cestou. Unijní země budou mít dva roky na začlenění nové směrnice do svého práva.
7. 10. 2019|