TÉMA

Ondřej Polanský

Prosazení změny bodového systému zbude až na dalšího ministra. Podle opozice Havlíček dopravu zanedbal

Změnit bodový systém bude úkol až pro nového ministra dopravy. Že nestihne změnu prosadit, přiznal nynější ministr Karel Havlíček (za ANO). Opozice považuje za viníka právě jeho. Tvrdí, že nezvládá vést dva resorty zároveň – současně je ještě ministrem průmyslu a obchodu – a že dopravu opomíjí.
1. 8. 2021|

Vláda je se zprovozněním sta kilometrů dálnic za volební období spokojená. Nedostatečné, zní z opozice

Sto pět kilometrů nových dálnic zprovoznili nebo ještě zprovozní silničáři během současného volebního období. To je o pět kilometrů méně, než si dal kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) za cíl ve svém programovém prohlášení. Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) pokládá čísla za úspěch. Podle části sněmovní opozice ale současné tempo výstavby dostatečné není a stát by měl v budování přidat.
10. 7. 2021|

Už jedenáct obcí odmítá středočeskou část dálnice D3. Někteří jsou pro rozšíření silnice z Prahy do Tábora

Třicet let už trvají dohady a spory kolem projektu dálnice D3, jde hlavně o její středočeskou část za šedesát miliard korun. Spolek Alternativa středočeské D3 opakovaně tvrdí, že jde o předraženou a ekologicky náročnou dálnici. Nahradit ji chce méně radikálním řešením, které by zahrnovalo obchvaty měst a hlavně modernizaci a rozšíření stávající silnice I/3 z Prahy do Tábora.
2. 9. 2020Aktualizováno2. 9. 2020, 23:33|

Bodový systém už funguje čtrnáct let. Vláda by se v pondělí měla zabývat jeho úpravou

Překročení rychlosti patří mezi nejčastější přestupky. Ministerstvo dopravy chce, aby se postih těch nejvážnějších zvětšil. Vládě proto poslalo úpravu bodového systému a výši pokut – kabinet by se měl předlohou zabývat v pondělí. Systém nyní funguje čtrnáct let, z toho posledních pět let se chystá jeho změna.
15. 8. 2020|
90' ČT24

Zpřísnění bodového systému situaci na silnicích zlepší, věří Havlíček. Někteří považují novelu za represivní

Ministerstvo dopravy dokončilo novelu silničního zákona, která mění tresty za prohřešky na silnicích. Přitvrzuje například u telefonování za volantem nebo překročení povolené rychlosti. Naopak mírnější tresty čekají řidiče za bagatelnější přestupky. Novela zákona počítá se svou účinností k prvnímu lednu roku 2022, jejím kladům i záporům se věnoval pořad 90' ČT24.
23. 5. 2020|

Havlíček se dopravy ujme v pátek. Babiš si dovede představit fúzi více ministerstev

Jmenování Karla Havlíčka (za ANO) ministrem dopravy se uskuteční v pátek po návratu premiéra Andreje Babiše (ANO) z cesty do Izraele. Havlíček je nyní ministrem průmyslu a obchodu a po odvolání stávajícího ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) by měl podle návrhu premiéra vést trvale oba resorty. Opozice mluví o personální vyprahlosti, Babiš si ale dovede představit slučování dalších ministerstev.
21. 1. 2020Aktualizováno21. 1. 2020, 22:24|

Odlepit a seškrábat starý, nalepit nový. Výměnám dálničních kuponů odzvonilo, příští rok již nebudou potřeba

Řidiči v těchto týdnech zřejmě naposledy mění dálniční kupony na čelních sklech. Od roku 2021 je nahradí elektronické známky. Zaplatit za ně sice bude možné i osobně, ale nebude se již nic nalepovat. Ke kontrole, zda je poplatek uhrazený, postačí registrační značka auta.
5. 1. 2020|
90' ČT24

Dopravní policie bude řidičům víc na očích, slibuje její nový šéf. Pomáhá to, říká psycholog

Aby byla dopravní policie na silnicích více vidět – to je jedna z priorit, které přináší její nový ředitel Jiří Zlý. Podle něj více označených policejních aut může působit preventivně na chování řidičů. S tím souhlasí i dopravní psychologové nebo někteří politici. Bezpečnost silniční dopravy včetně připravovaných změn bodového systému byla tématem úterní 90' ČT24.
4. 12. 2019|
Otázky Václava Moravce

Oprava D1 bude hotová do konce roku 2021, zopakoval ministr dopravy

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) trvá na tom, že celá modernizace dálnice D1 bude hotová v roce 2021. Hejtman Libereckého kraje a předseda Komise pro dopravu Asociace krajů ČR Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) se domnívá, že současná podoba modernizace této dálnice je nevyužitou příležitostí, která D1 pouze vrátí do původního stavu. Podle místopředsedy sněmovního podvýboru pro dopravu Ondřeje Polanského (Piráti) představuje D1 pouze špičku ledovce. Všichni tři politici byli v neděli hosty pořadu Otázky Václava Moravce.
6. 10. 2019|