TÉMA

Jindřich Forejt

Karel III. se při nástupnickém ceremoniálu zavázal následovat příkladu své matky

Nástupnická rada v sobotu oficiálně oznámila úmrtí královny Alžběty II. a prohlásila Karla III. novým britským králem. Oznámení poprvé v historii vysílala televize. Prohlášení jako první podepsal korunní princ William, následovaný Karlovou manželkou, královnou Camillou, a britskou premiérkou Liz Trussovou. Karel III. se stal králem automaticky ihned po smrti Alžběty II., sobotní ceremoniál to ale oficiálně potvrdil. Karel III. pověření přijal a složil tradiční přísahu britských panovníků, že bude ochraňovat Skotskou církev.
10. 9. 2022Aktualizováno10. 9. 2022, 20:18|

Alžběta II. byla pracovitá královna, nechyběl jí ani smysl pro humor, vzpomíná Forejt

Alžběta II. byla nenápadnou panovníci, která svou práci vykonávala poctivě. Dokázala si politiky okolo sebe získat svou osobností, šarmem, ale i vtipem, zavzpomínal v Devadesátce ČT24 odborník na protokol a expert na královské rodiny Jindřich Forejt.  Přiznal, je pro něj nezvyk mluvit o britské panovnici v minulém čase, zároveň vyzdvihl, že odešla i královna Kanady, Austrálie, Nového Zélandu; jejích poddaných je tedy mnohem více než jen na Britských ostrovech.
9. 9. 2022|

„Naplňovala představu, která se k monarchii váže.“ Princezna Diana zemřela před 25 lety

Od tragické smrti lady Diany ve středu uplynulo pětadvacet let. Britská princezna, která podle odborníka na královské rodiny Jindřicha Forejta naplnila představy veřejnosti o monarchii, zahynula v roce 1997 při automobilové nehodě v Paříži. Vyšetřování probíhalo dlouhých jedenáct let a během této doby se vyrojila řada konspiračních teorií, což byla podle Forejta zejména reakce veřejnosti na prvotní šok.
31. 8. 2022Aktualizováno31. 8. 2022, 23:05|

Forejt je kvůli mrtvici v nemocnici. Zpráva o jeho úmrtí ale byla mylná

Bývalý ředitel protokolu prezidenta republiky Jindřich Forejt nezemřel. O jeho úmrtí původně informovali bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) i mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček. Oba však později informaci změnili, dementovala ji motolská nemocnice a také agentura ČTK uvedla, že informace o úmrtí byla mylná.
2. 3. 2021Aktualizováno2. 3. 2021, 21:33|

Rychetský poděkoval za podporu, k neudělení řádu se dál nevyjádří

Předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský poděkoval všem, kteří mu vyjádřili podporu v souvislosti s rozhodnutím prezidenta Miloše Zemana neudělit mu řád Tomáše Garrigua Masaryka. Rozhodnutí prezidenta komentovat nebude, sdělil předseda ÚS ve stručném prohlášení pro média.
11. 2. 2021Aktualizováno11. 2. 2021, 14:41|

Rychetský nedostane Řád TGM. Podle Zemana zrušením volebního zákona poškodil Česko

Prezident Miloš Zeman neudělí předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému plánovaný Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Zrušením volebního zákona v době předvolební kampaně poškodil Česko, napsal mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.
10. 2. 2021Aktualizováno10. 2. 2021, 23:00|

Lady Diana si pozdě uvědomila, že když k sobě pozve novináře, nemůže je pak odehnat, říká Jindřich Forejt

Před 25 lety princezna Diana poskytla rozhovor, na který britská monarchie dodnes nezapomněla. Lady v něm prozradila několik informací ze svého soukromí, včetně té, že „ve vztahu jsou tři“. Neobvykle otevřený a ke královskému dvoru neuctivý rozhovor teď znovu hýbe Velkou Británií, komise v BBC totiž šetří, zda interview její moderátor nezískal nepoctivou cestou. Na okolnosti a vztah princezny Diany k médiím se pořad Newsroom ČT24 ptal bývalého hradního protokoláře Jindřicha Forejta.
1. 12. 2020|

Ve Velké Británii šetří 25 let starý rozhovor s lady Dianou. Existuje podezření, že BBC podváděla

Je to jeden z nejslavnějších televizních rozhovorů. Vedl ho redaktor televize BBC a princezna Diana v něm poprvé veřejně a oficiálně oznámila, že její vztah s princem Charlesem kvůli jiné ženě nefunguje. Teď se ukazuje, že BBC mohla dostat princeznu před kameru podvodem, alespoň to tvrdí bratr zesnulé. Jak to bylo ve skutečnosti, se už v televizi snaží zjistit vyšetřovací komise. Co by případné pochybení znamenalo pro značku BBC, která je symbolem nezávislé žurnalistiky pro celý svět? Na to se ptal pořad Newsroom ČT24.
29. 11. 2020|

HN: Stát zaplatil pokutu za pochybení Hradu, který odmítal zveřejnit odměny úředníků. Škodu nevymáhá

Ministerstvo financí zaplatilo víc než sedmdesát tisíc korun jako pokutu za nezákonný postup prezidentské kanceláře, která řadu měsíců odmítala zlínskému aktivistovi Luďkovi Maděrovi sdělit informace o výši platů hradních úředníků. Napsaly to pondělní Hospodářské noviny (HN). I když ministerstvo mělo podle deníku vymáhat zaplacení částky po skutečném viníkovi, neučinilo tak.
21. 10. 2019|
90' ČT24

Stát má uctít Gottův přínos, myslí si Forejt. Státní pohřeb ale podle něj náleží jen hlavám státu

Rozloučení s Karlem Gottem by mělo odrážet potřebu rodiny i veřejnosti a státu. Proto je dobře, že se vdova Ivana Gottová rozhodla pro pohřeb se státními poctami, myslí si odborník na protokol Jindřich Forejt. Státní pohřeb, jehož podobu Forejt v minulosti vytvářel, by mu nepřišel vhodný. Forejt o rozdílu mezi pohřbem s poctami a státním pohřbem mluvil v pořadu 90' ČT24.
4. 10. 2019|

Veřejné rozloučení s Karlem Gottem bude v pátek 11. října

Poslední rozloučení se zesnulým Karlem Gottem se odehraje se státními poctami. Veřejnost se se zpěvákem bude moci rozloučit 11. října od 8 do 22 hodin v paláci Žofín na Slovanském ostrově. Mše pro zvané se uskuteční o den později. Oznámila to Ivana Gottová.
3. 10. 2019Aktualizováno3. 10. 2019, 18:54|