TÉMA

Josef Monsport

Nejvyšší soud zamítl dovolání družstva Svatopluk. Správci tak musí zaplatit nájemné

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání družstva Svatopluk, podle vykonatelného rozsudku tak musí zaplatit konkurznímu správci H-Systemu Josefu Monsportovi zhruba 18,26 milionu korun s úroky. Jde o nájemné za domy v Horoměřicích u Prahy za léta 2016 až 2018. O rozhodnutí informovala mluvčí soudu Gabriela Tomíčková.
21. 2. 2024|

Družstvo Svatopluk zatím nemusí platit více než 18 milionů v kauze H-Systemu, soud odložil vykonatelnost rozsudku

Nejvyšší soud odložil vykonatelnost rozsudku, podle kterého musí bytové družstvo Svatopluk zaplatit konkurznímu správci H-Systemu Josefu Monsportovi 18,2 milionu korun s úroky. Odklad potrvá do doby, než soud rozhodne o dovolání firmy, které obdržel spolu se spisem v dubnu. Nárokovaná suma tvoří nájemné za bytové domy v Horoměřicích u Prahy za léta 2016 až 2018. Rozhodnutí o odkladu, které padlo v květnu, je dostupné na webu soudu.
12. 6. 2023|

Družstvo Svatopluk musí zaplatit milion za pozemky pod domy v Horoměřicích, potvrdil Nejvyšší soud

Bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů zkrachovalé společnosti H-System, musí zaplatit konkurznímu správci zhruba milion korun jako nájemné za pozemky pod řadovými domy v Horoměřicích. Předchozí rozhodnutí soudů stvrdil Nejvyšší soud, který zamítl dovolání družstva. Informovala o tom Jolana Gistrová z okresního soudu pro Prahu-západ. Jde o první ukončený spor družstva a konkurzního správce. Ten žaluje družstvo ještě o dalších víc než šestatřicet milionů.
21. 2. 2023|

Bývalým klientům H-Systemu hrozí, že zaplatí další miliony. Podle soudu dluží správci nájemné za poslední tři roky

Na dalších 18 milionů korun by mohl mít nárok konkurzní správce vytunelovaného H-Systemu Josef Monsport. Okresní soud pro Prahu-západ nepravomocně rozhodl, že mu musí bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů, zaplatit tuto sumu jako nájemné za roky 2019 až 2021. Prvoinstanční verdikt vyřkl soud jen den poté, co odvolací soud potvrdil, že Svatopluk musí zaplatit obdobnou sumu jako nájemné za roky 2016 až 2018.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 15:42|

Družstvo Svatopluk musí zaplatit 18,2 milionu korun za užívání domů v Horoměřicích, potvrdil soud

Bytové družstvo Svatopluk musí zaplatit konkurznímu správci H-Systemu Josefu Monsportovi 18,2 milionu korun s úroky za nájemné bytových domů v Horoměřicích u Prahy v letech 2016 až 2018. Rozsudek Okresního soudu pro Prahu-západ ve středu pravomocně potvrdil středočeský krajský soud. Družstvo proti rozsudku podá dovolání k Nejvyššímu soudu, avizoval jeho předseda Martin Junek.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 11:55|

Družstvo Svatopluk musí zaplatit milion za pozemky pod domy v Horoměřicích. Potvrdil to odvolací soud

Bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů zkrachovalé společnosti H-System, musí zaplatit konkurznímu správci zhruba milion korun jako nájemné za pozemky pod řadovými domy v Horoměřicích. Pravomocně o tom rozhodl Krajský soud v Praze, který potvrdil rozsudek Okresního soudu Praha-Západ. Jeho mluvčí Dominik Duchoň to uvedl pro Českou televizi. Konkurzní správce Josef Monsport žaluje družstvo Svatopluk ještě o dalších jednadvacet milionů s úroky.
9. 8. 2022|

Kauza H-System: Družstvo Svatopluk má zaplatit 18 milionů jako nájemné za užívání domů, rozhodl soud

Bytové družstvo Svatopluk má zaplatit konkurznímu správci H-Systemu Josefu Monsportovi 18,2 milionu korun s úroky. V úterý o tom rozhodl Okresní soud pro Prahu-západ, rozsudek ale není pravomocný. Peníze má družstvo Svatopluk zaplatit jako nájemné bytových domů v Horoměřicích u Prahy v letech 2016 až 2018. Družstvo se proti rozhodnutí odvolá, avizoval předseda družstva Martin Junek.
29. 3. 2022Aktualizováno29. 3. 2022, 16:51|

Klienti H-Systemu se dočkali vlastního bydlení. Po třiadvaceti letech odkoupili 55 z 60 bytů

V kauze H-System končí další dějství. Třiadvacet let po krachu firmy se většina klientů z Horoměřic dočkala vlastního bydlení. Využili nabídky konkurzního správce a odkoupili 55 z celkového počtu 60 bytů. Celá kauza ale zdaleka nekončí.
8. 7. 2021|

Obyvatelé bytů po H-Systemu zpochybňují cenu, kterou za ně mají zaplatit. Chtějí slevu 85 procent, dostali 15

Družstvo Svatopluk, které sdružuje část obyvatel bytů po H-Systemu v Horoměřicích, zpochybňuje stanovenou cenu, za kterou by si obyvatelé měli své domovy odkoupit. Věřitelský výbor jim nabízí patnáctiprocentní slevu oproti tržním cenám, podle Svatopluku by ale měla být sleva 85procentní. Družstvo navíc tvrdí, že je vlastníkem inženýrských sítí.
26. 9. 2020|

V Horoměřicích začalo oceňování bytů. „Nevíme, jestli na ně budeme mít,“ říkají lidé, kteří mají zaplatit už potřetí

Prodej bytů a domů, ve kterých bydlí část klientů zkrachovalého H-Systemu, se přiblížil. V Horoměřicích u Prahy tento týden znalci oceňovali nemovitosti, které jsou v konkurzní podstatě. I když si je lidé dostavěli sami, nyní si je budou muset buď koupit, nebo se z nich odstěhovat.
20. 6. 2020|
H-System

Naděje klientů zkrachovalého H-Systemu na odškodnění od státu zřejmě padla

Šance, že by se klienti zkrachovalého H-Systemu dočkali odškodnění od státu, se rozplývá. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) řekla České televizi, že příspěvek z rozpočtu neumožňuje zákon. Družstvo Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů H-Systemu, zatím upozornilo, že investice, které museli lidé vložit do dostavby domů v Horoměřicích u Prahy, činí podle nich 85 procent z celkové hodnoty nemovitostí. Chce, aby to bylo zohledněno v ceně odkupu, kterou má stanovit znalecký posudek.
2. 12. 2019Aktualizováno2. 12. 2019, 19:50|

Žaloba o 22 milionů za nájem domů v Horoměřicích může být stažena, uvedl konkurzní správce Monsport

Konkurzní správce zkrachovalého H-Systemu Josef Monsport uvedl, že je připraven jednat s jednotlivými členy družstva Svatopluk o případném prodeji domů v Horoměřicích u Prahy. Ve hře je podle něj i stažení žaloby, kterou se po družstvu domáhá 22 milionů korun za nájem za poslední tři roky. Ústavní soud tento týden odmítl stížnost Svatopluku proti rozhodnutí o vystěhování domů.
5. 10. 2019|
H-System

Družstvo Svatopluk si chce na byty vzít úvěr. Babiše žádá, aby se stát zaručil u bank

V kauze zkrachovalé stavební firmy H-System se kvůli mnoha protichůdným zájmům nedalo najít řešení, které by vyhovovalo všem, zdůvodnil své úterní rozhodnutí Ústavní soud. Zamítl tím stížnost družstva Svatopluk. To ve středu oznámilo, že chce na odkup domů získat úvěr. Plánuje se také obrátit na Evropský soud pro lidská práva.
2. 10. 2019Aktualizováno2. 10. 2019, 14:18|

Ústavní soud odmítl stížnost bývalých klientů H-Systemu. Budou se muset vystěhovat

Ústavní soud odmítl stížnost družstva Svatopluk, které sdružuje část klientů zkrachovalého H-Systemu. Ti chtěli zvrátit rozhodnutí o vyklizení domů v Horoměřicích u Prahy, které jim pravomocně nařídil Nejvyšší soud již loni v létě. Rozhodnutí Ústavního soudu by mělo být tuzemskou tečkou za sporem obyvatel domů s insolvenčním správcem Josefem Monsportem. Družstvo však avizovalo, že se obrátí na Evropský soud pro lidská práva.
1. 10. 2019Aktualizováno1. 10. 2019, 23:12|