TÉMA

Družstevní bydlení

Choceň chystá družstevní bydlení, zájemců je dvakrát víc než bytů

Východočeská Choceň chystá družstevní bydlení. Využije k tomu družstvo, které vzniklo počátkem století, a jeho prostřednictvím chce postavit nové bytové domy. Podle radnice by mělo družstvo získat výhodnější úvěr než jednotlivci. V oblasti je o družstevní bydlení velký zájem. Polička, která s ním začala předloni, eviduje převis žadatelů o členství ve svém družstvu. V Chocni je to podobné, i když ještě nejsou jasné všechny podmínky, zájemců je dvakrát více, než kolik má vzniknout bytů.
13. 1. 2024|

V Dobrušce se čtvrt století nestavělo. Díky iniciativě místního seniora teď vzniklo 52 bytů

V Dobrušce na Rychnovsku mají novou ulici generála Štandery a v ní 52 nových družstevních bytů. Projekt v hodnotě dvě stě milionů korun bez dotací inicioval a vedl senior Karel Joukl, který je předsedou tamních družstevníků. V Dobrušce se přitom za posledních 25 let žádný byt nepostavil. Na všechny zájemce o bydlení se však nedostalo.
28. 4. 2023|

O družstevní byty je velký zájem. Menší města si od nich slibují, že jim udrží obyvatele

Družstevní bydlení se opět dostává do módy. Pořídit si vlastní byt je drahé – a hypotéky jsou v současnosti také výrazně dražší, než bývaly. Družstevní byty proto začala připravovat řada měst. Téma je to v Praze i v menších městech.
14. 2. 2023|

Předvolební Brno: Nové vedení bude muset řešit územní plán i drahé energie

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení brněnského zastupitelstva. Mezi nejvýraznější a nejdiskutovanější témata patří dopravní stavby včetně okruhu nebo tramvajových tratí, projekt horkovodu z Dukovan, územní plán či osud výstaviště a Velké ceny.
20. 9. 2022|

Politici napříč spektrem se shodují na potřebě dostupného bydlení, prosadili by ho družstevní výstavbou nebo dotacemi obcím

Na vlastní byt si lidé v Česku vydělávají nejdéle v Evropě, navíc ceny bytů a domů po epidemii koronaviru ještě poskočily. Politici se shodují na potřebě dostupného bydlení. Prosadili by ho větší družstevní výstavbou nebo rozšířením bytových fondů obcí. O regionálním rozvoji a také dopravě debatovali zástupci devíti politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně ve speciálu Událostí, komentářů, sešli se v historické tramvajové vozovně v pražských Střešovicích. Debatu moderovala Jana Peroutková.
7. 5. 2021|

Spor o podporu družstevního bydlení je u konce, Marvanová ji v radě na třetí pokus prosadila

Plán na podporu bydlení, který umožní stavbu družstevních domů na městských pozemcích, schválila pražská rada. Prošel i obdobný záměr na podporu spolkové výstavby. Podporu družstevního bydlení prosadila radní Hana Kordová Marvanová (za STAN/Spojené síly) až na třetí pokus. Ve čtvrtek oba návrhy posoudí zastupitelé.
14. 12. 2020|

Pražská rada se hádá o družstevní bydlení. Městské části zatím netrpělivě čekají, až se shodne

Pražskou koalicí stále zmítá spor o družstevní bydlení. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) nesouhlasí s projektem, který navrhla radní pro bydlení Hana Kordová Marvanová (STAN/Spojené síly). Nechal si k problému vypracovat vlastní posudek - kvůli tomu se ale zase zlobí Marvanová na něj. Výhrady k návrhu Marvanové ovšem má i uskupení Praha sobě, které je také součástí městské koalice.
3. 7. 2020|
Interview ČT24

Praha musí začít stavět družstevní byty, říká radní pro bydlení. A chce údaje o Airbnb

Praha chce spustit výstavbu „svých“ družstevních bytů. V Interview ČT24 to uvedla radní pro bydlení Hana Kordová Marvanová (za STAN), podle které by se tak aspoň částečně mohla v metropoli odblokovat krize na bytovém trhu. Větší přehled by Praha ráda měla i o bytech, které se pronajímají přes platformu Airbnb.
20. 9. 2019|