TÉMA

Anežka Česká

Po odchodu ze svatého stolce žil ve velkém vnitřním klidu, vzpomíná Graubner na zesnulého papeže

„Benedikt XVI. byl člověk velmi mírný a laskavý. Když dostal úkol být strážcem pravověří, tak se snažil tento úkol plnit,“ komentoval pražský arcibiskup Jan Graubner povahu zesnulého papeže v pořadu Události, komentáře ČT24. Vzpomínal na vzájemná osobní setkání i Benediktovo odstoupení ze svatého stolce.
3. 1. 2023|

Jednání s komunisty pro něj byla utrpením, vzpomíná Tomáškův ceremoniář

Uplynulo třicet let od úmrtí pražského arcibiskupa Františka kardinála Tomáška – muže, který svou dlouholetou činností přispěl k pádu komunistického režimu v Československu. Mimo jiné se zasadil také o svatořečení Anežky České v listopadu 1989. Jaký byl v soukromí a jak prožíval poslední léta totalitního režimu? V rozhovoru pro ČT24 na něj vzpomíná jeho blízký spolupracovník a současný ředitel Strahovské knihovny P. Evermod Gejza Šidlovský.
4. 8. 2022|
Paměťová stopa

Dotkl jsem se papeže, vzpomíná už skoro stoletý senior, který se dostal na svatořečení Anežky České

Václav Lhotecký letos oslaví stovku. Narodil se tři roky po vzniku Československa, prožil druhou světovou válku i období totality. Za jeden z největších zážitků považuje svoji cestu do Říma na svatořečení Anežky České. Komunisté už tenkrát v listopadu 1989 věřící přes hranice pustili. To, že se Lhotecký dožil tak vysokého věku, považuje za dar od Ducha svatého.
3. 2. 2021|

Zemřel vědec a bývalý politik František Reichel, byl jedním z hlavních organizátorů pouti na svatořečení Anežky České

Ve věku 82 let zemřel v pátek vědec a bývalý politik František Reichel, který byl také významným organizátorem církevního života. Potvrdil to v sobotu jeho syn František Reichel. Jeho otec byl v roce 1989 jedním z hlavních organizátorů pouti na svatořečení Anežky České do Vatikánu, jíž se zúčastnilo na sklonku komunistického režimu na deset tisíc věřících z Československa a krajanů žijících v exilu.
21. 11. 2020|

Prahou prošlo procesí s palladiem, otevřelo svatováclavskou slavnost

Desítky věřících v neděli v Praze vyšly v tradičním průvodu s Palladiem země české, obrazem Staroboleslavské madony, který je po staletí jedním ze symbolů české státnosti. Pochod, který vpředvečer svátku svatého Václava pořádá Hnutí obnovy duchovních tradic ve spolupráci s Kolegiátní kapitulou sv. Kosmy a Damiána ve Staré Boleslavi, začal v poledne mší ve svatojiřské bazilice na Pražském hradě a převzetím palladia u hrobu sv. Ludmily.
27. 9. 2020|

Nesmrtelná žena sázející lípu, nechtěný Gottwald. Rok 1989 ukončil jednu éru bankovek a mincí

Před třiceti lety, kdy se „budování socialismu“ měnilo na zrod kapitalismu, měla centrální banka ve svých zásobách jednohaléře i tříkoruny. Začátkem října 1989 se objevila bankovka s portrétem Klementa Gottwalda, což tehdy vyvolalo vlnu nevole. Stokorunu někteří lidé poškozovali, připisovali hanlivé nápisy, vypichovali na kresbě oči nebo je červeně zabarvovali. „Samet“ zkrátka znamenal velké změny i pro bankovky: některé skončily, jiné se ani nestačily objevit na trhu.
30. 12. 2019|

Koruna svaté Anežky darovaná českými poutníky bude v Římě v kapli svatých patronů Evropy

Socha připomínající svatou Anežku Českou bude umístěna v kapli svatých patronů Evropy. Ta se nachází v podzemí baziliky sv. Petra v Římě. Sochu přivezli papeži Františkovi čeští a moravští poutníci u příležitosti výročí svatořečení české přemyslovské princezny.
3. 12. 2019|

Papež ve Vatikánu nečekaně požehnal dvouměsíční Anežce. Znamení naděje, říká kněz

Před třiceti lety svatořečil Jan Pavel II. Anežku Českou. Šlo o událost, která předznamenala pád totalitního režimu v Československu. Po třiceti letech se na svatoanežskou pouť vydala spolu se svou rodinou Ludmila Bábíková. Vzala s sebou i svou dvouměsíční dceru, kterou nechala pokřtít na Anežku. Okamžik, kdy papež František nechal na Svatopetrském náměstí neplánovaně zastavit svůj papamobil, aby mohl malé Anežce požehnat, popsala v pořadu Události, komentáře.
15. 11. 2019|

Papež František se setkal s českými poutníky. Přijal sochu Anežky České

Věřící z Česka dorazili do Vatikánu na závěr národní pouti. Papež František jim věnoval část obvyklé generální audience. S několika z nich se neplánovaně setkal tváří v tvář a také přijal dar, který mu věnovali, sochu Anežky České. Právě třicáté výročí jejího svatořečení národní pouť připomenula.
13. 11. 2019|

V bazilice sv. Petra ve Vatikánu zněla po 30 letech čeština. Věřící se modlili za Anežku Českou a za vlast

Hlavní bohoslužbou v bazilice svatého Petra ve Vatikánu pokračovala česká národní pouť. Bohoslužbu vedl kardinál Dominik Duka. Po ní následovala modlitba za vlast u oltáře svatého Václava, modlitba u sochy svaté Anežky České a koncert v bazilice sv. Jana v Lateránu. Pouti se účastní 2500 poutníků a kněží z celé České republiky. Ve středu je čeká generální audience u papeže Františka.
12. 11. 2019|

Svatořečení Anežky si nenechalo ujít deset tisíc poutníků. Záplava Čechoslováků zaskočila i Řím

V českých zemích byl přes čtyřicet let u moci komunistický režim, když byla v Římě svatořečena česká princezna. Papež Jan Pavel II. chtěl původně přijet do Prahy, to mu však komunisté neumožnili. Do Vatikánu proto z Československa vyjelo na deset tisíc poutníků. Kněz Tomáš Halík tehdy připomněl staré proroctví, když prohlásil, že až bude Anežka svatořečena, bude v Čechách konečně dobře. Pět dnů nato začala sametová revoluce. Anežka Česká byla kanonizována 12. listopadu 1989.
12. 11. 2019|

Stovky českých poutníků přijely do Říma, aby symbolicky poděkovaly svaté Anežce České za dar svobody

V Římě začala česká národní pouť k příležitosti třicátého výročí svatořečení Anežky České. Zúčastní se jí všichni čeští a moravští biskupové a více než dvě tisícovky poutníků. Ve středu 13. listopadu všechny čeká generální audience u papeže Františka. Čeští a moravští katolíci mu předají sochu sv. Anežky České a výtěžek z charitativní sbírky po chudé a potřebné.
11. 11. 2019|

Z moravského ateliéru do svatopetrské baziliky. Sochu Anežky České poutníci věnují papeži

Sochu Anežky České odhalil její autor v Polešovicích na Uherskohradišťsku. Sochař Daniel Trubač ji odlil k třicetiletému výročí jejího svatořečení. Od poutníků z Česka ji převezme papež František během národní pouti v Římě.
6. 11. 2019|

Duka: Zdanění církevních restitucí by zasáhlo věřící, museli by více pomáhat. Ústavní soud rozhodl v duchu práva

Ústavní soud, který minulý týden ve svém nálezu označil zdanění finanční náhrady v restitucích za protiústavní, se zachoval v duchu práva a spravedlnosti. Na Svatém Hostýně na Kroměřížsku to při 120. plenárním zasedání České biskupské konference řekl kardinál Dominik Duka. Ústavní soud podle něj naplnil svoji úlohu, pro kterou byl ustaven.
22. 10. 2019|

V Polešovicích vzniká socha Anežky České. Poutníci ji v listopadu předají papeži Františkovi

Po třiceti letech se do Říma vrátí poutníci, aby oslavili výročí svatořečení Anežky České, které se odehrálo 12. listopadu 1989. Povolení vycestovat ze socialistického Československa tenkrát dostalo deset tisíc lidí. Na počest této události vzniká v ateliéru Daniela Trubače v Polešovicích na Uherskohradišťsku socha světice. Věřící ji na letošní výročí darují papeži Františkovi.
17. 9. 2019|