TÉMA

Leukemie

Čeští vědci objevili mutaci, která se podílí na vzniku leukémie

Lidský organismus je vybavený řadou systémů, které brání poškození genů. Jenže někdy se stane, že se v obraně vyskytne díra – a využije toho například rakovina. Čeští vědci nyní popsali, jak jeden z podobných nedostatků v obraně organismu vzniká i jak by se dal případně opravit.
24. 10. 2023|

Měsíce chybí lék na leukémii, pacienti ho shánějí v zahraničí. Problém je i s inzulinem

V Česku již několik měsíců chybí lék Litalir, který se používá u řady onemocnění krve, včetně některých typů leukémie. Část pacientů pro něj proto jezdí do zahraničí. Ministerstvo zdravotnictví slibuje, že plnohodnotná alternativa bude v lékárnách do měsíce.
17. 5. 2023|

Život mu zachránil dárce kostní dřeně. Teď se Weitz snaží, aby se do registru zapsalo více lidí

Jediným způsobem léčby pacientů s poruchou krvetvorby je v některých případech transplantace krvetvorných buněk od zdravého dárce. Sedmnáctiletému Sebastianu Weitzovi, který onemocněl leukemií, zachránil život darováním kostní dřeně neznámý člověk. Nyní se Weitz snaží motivovat ostatní, aby se zapsali do registru dárců. V Česku jich v tuto chvíli je 150 tisíc, podle lékařů je to málo. Zhruba deset procent nemocných vhodného dárce nenajde.
9. 2. 2023|

Čeští vědci zkombinovali léky na leukemii, život pacienta prodloužili o měsíce

Tým českých vědců z centra Biocev, 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) přišel s kombinací léků na leukemii, která může prodloužit přežití pacientů. Studii publikoval i prestižní odborný časopis Blood Cancer Journal z Nature Publishing Group, informovala ve čtvrtek v tiskové zprávě 1. lékařská fakulta.
18. 8. 2022|

Zemřel zakladatel české dětské hematologie Otto Hrodek

V nedožitých sto letech v sobotu zemřel profesor Otto Hrodek, zakladatel české dětské hematologie. Věnoval se zejména diagnostice a léčbě dětské leukémie. Jako jeden z prvních zaváděl v Československu do léčby nové léky, které prodlužovaly nemocným dětem život. O Hrodkově úmrtí v pondělí informovala 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, kde působil do svého odchodu do důchodu před deseti lety.
6. 6. 2022|

Lidé se na světový den hlásí do registrů dárců kostní dřeně, památky se nasvítily na červeno

Česko se v sobotu zapojilo do Světového dne dárců kostní dřeně. Na několika místech se mohli na náborech registrovat noví dárci, kterých loni kvůli pandemii nemoci covid-19 ubylo. Oceněni byli lidé, kteří už kostní dřeň darovali. Večer se pak u příležitosti světového dne červeně rozsvítila řada významných budov a památek.
18. 9. 2021Aktualizováno18. 9. 2021, 19:58|

Léčím se s leukémií, oznámil Karel Gott v září

Karel Gott trpí akutní leukémií a podstupuje ambulantní léčbu. Oznámil to na svém facebookovém profilu. Zpěvák, který v červenci oslavil osmdesáté narozeniny, trpí zdravotními komplikacemi už delší čas, před čtyřmi lety prodělal nádorové onemocnění lymfatických uzlin.
12. 9. 2019|