TÉMA

Hostivař

V pražských Nových Butovicích mohou řidiči parkovat v novém parkovacím domě

Řidiči přijíždějící do Prahy mohou nově zaparkovat v krytém parkovišti P+R v Nových Butovicích v Praze 13 u stanice metra B. Parkovací dům má tři sta osmdesát míst a nabídne i elektronabíječky. Za parkování zaplatí řidiči padesát korun za den. Stavba město vyšla na víc než tři sta čtyřicet milionů korun. Další záchytná parkoviště mají vzniknout například na Zličíně, Opatově nebo v Hostivaři.
23. 6. 2023|

V Horních Měcholupech srazil vlak muže, spoje z Prahy na Benešov a jih Čech víc než hodinu nejezdily

V Praze-Horních Měcholupech v pátek odpoledne srazil vlak člověka. Muž je v kritickém stavu. Kvůli nehodě byl na více než hodinu zastavený provoz vlaků mezi Hostivaří a Uhříněvsí na frekventované trati mezi hlavním městem a jihem Čech.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 20:20|

Pražské metro do středy nepojede do stanice Depo Hostivař. Začala i tramvajová výluka v Modřanech

Až do středy nebude jezdit část trasy A pražského metra mezi stanicemi Skalka a Depo Hostivař. Podzemní dráhu nahrazuje autobusová linka XA. Zároveň začala tramvajová výluka v Modřanech. Ta ale potrvá téměř celé prázdniny.
2. 7. 2022|

30 let zpět: Hostivařská přehrada zůstala při starém i s novým majitelem

Hostivařská přehrada patřila vždy mezi vyhledávaná místa k odpočinku a trávení léta u vody v Praze. I přes snahu nového majitele pozvednout úroveň vyžití v areálu však služby pro návštěvníky zůstaly na stejné úrovni, a to z důvodu nejasností okolo vlastnických vztahů k pozemkům.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
28. 6. 2022|

Při nehodě autobusu v pražské Hostivaři se zranilo dvanáct dětí

Dvanáct dětí a tři dospělí utrpěli zranění při nehodě autobusu a osobního auta v pražské Hostivaři. Podle záchranářů šlo o lehká zranění, většinou úrazy hlavy a pohmožděniny. Na místě zasahovali i hasiči kvůli podezření na únik oleje, ten se ale nepotvrdil. Na místě nehody se tvořily kolony.
23. 6. 2022Aktualizováno23. 6. 2022, 11:51|

Muž půjde za úmyslné zapálení bytu na dvanáct let do vězení. Uzavřel dohodu o vině a trestu

Za úmyslné zapálení bytu, ve kterém spalo šest lidí včetně měsíčního dítěte, půjde Van Doan Mai na dvanáct let do vězení. Uzavřel se státní zástupkyní dohodu o vině a trestu, kterou ve čtvrtek schválil Městský soud v Praze. Rozhodnutí soudu je pravomocné. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Muži hrozil za pokus o obecné ohrožení trest od 12 do 20 let vězení, případně i výjimečný trest.
10. 2. 2022|

Na Černém Mostě se otevřelo zatím největší parkoviště P+R v Praze. Pojme téměř devět set aut

Řidiči přijíždějící do Prahy mohou zaparkovat na novém záchytném parkovišti P+R na Černém Mostě v Chlumecké ulici. Parkovací dům má osm set osmdesát šest parkovacích stání, z nichž část je pro elektromobily nebo vozy poháněné LPG. Stavba vyšla na asi půl miliardy korun a město získalo asi polovinu peněz z evropských fondů. Další záchytná parkoviště vzniknou v Hostivaři, v Nových Butovicích nebo na Zličíně.
1. 12. 2021Aktualizováno1. 12. 2021, 19:03|

Praha má novou železniční zastávku Zahradní Město. V budoucnu by měla trať vést i na letiště

Cestující po pražské železnici mohou od pátku využívat novou stanici Praha - Zahradní Město, která je součástí nového přestupního terminálu. Na pražském hlavním nádraží se pak nově prodlouženým podchodem dostanou z centra města až na Žižkov. Obě stavby v pátek slavnostně otevřela Správa železnic. Na hlavním nádraží pokračuje také rekonstrukce historické Fantovy budovy.
24. 9. 2021|

Vršovice a Hostivař v Praze spojuje nová železnice. První cestující ji vyzkouší o víkendu

O víkendu se svezou první cestující po železnici, která zatím nemá v Česku obdoby. Čtyřkolejná trať mezi pražskými Vršovicemi a Hostivaří má zvýšit kapacitu a také zrychlit cestování z metropole na jih. Stála pět miliard korun, 80 procent zaplatily evropské fondy.
11. 12. 2020|

Disidentská revoluce skončila. Před 30 lety si Občanské fórum do svého čela zvolilo Václava Klause

„Strany jsou pro straníky, Občanské fórum je pro všechny.“ Volební heslo, které symbolizuje přelomový rok 1990, neplatilo dlouho. Právě před 30 lety se odehrál moment, který proměnil směřování Občanského fóra (OF) i českou historii. A definitivně potvrdil začátek jedné neobyčejné politické kariéry. Na sněmu v pražské Hostivaři byl 13. října 1990 prvním a posledním předsedou OF nečekaně zvolen Václav Klaus. Končila disidentská snaha o „nepolitickou politiku“ a naopak pomalu začínala éra ODS.
13. 10. 2020|

Nástupiště nového nádraží již stojí, ale stavba tratě z Vršovic do Hostivaře potrvá ještě rok

Byť již ve štěrku leží část kolejí a nad nimi se tyčí nástupiště budoucích nádraží, potrvá ještě déle než rok, než začnou jezdit vlaky po nové trati z pražských Vršovic do Hostivaře. Na čtyřkolejné trati, která povede po jiné trase než současná trať přes Strašnice, budou vlaky nově zastavovat na Edenu a Zahradním Městě, naopak nynější strašnická zastávka zanikne.
25. 8. 2020|

Soud vrátil pozemky v kauze Bečvářova statku České republice, restituenti na ně nemají nárok

Pozemky ve Strašnicích, které pracovníci pražského pozemkového úřadu údajně neoprávněně vydali restituentům v případu takzvaného Bečvářova statku, se vracejí České republice. Nepravomocně o tom rozhodl pražský městský soud. Trojici úředníků za nezákonné vydání parcel uložil soud na počátku července nepravomocně sedm a šest let vězení a podmíněný trest. Součástí rozsudku bylo i zabrání některých dalších vydaných pozemků, například v Dolních Měcholupech, Hostivaři či v Kolíně. Podle soudkyně restituenti věděli, že na ně nemají nárok.
6. 8. 2020Aktualizováno6. 8. 2020, 12:54|

30 let zpět: Co se stalo na Hostivařské přehradě

Rozhovor Oty Černého s majorem Douchou o výbuchu na Hostivařské přehradě – o tom, jaký bude další postup vyšetřování a proč policie nevyvolala takovou publicitu kolem výbuchu jako v předchozím případě na Staroměstském náměstí.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
4. 8. 2020|

30 let zpět: Hostivařská bomba

Na Hostivařské přehradě vybuchla trubková bomba. Po červnovém teroristickém útoku na Staroměstském náměstí šlo o druhou podobnou událost v roce 1990. Pachatel použil stejnou trhavinu i obodobné výbušné zařízení. Naštěstí nikdo nebyl zraněn.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
3. 8. 2020|

V pražských Malešicích vykolejil nákladní vlak. Vysypal se vagon uhlí

V Praze Malešicích vykolejilo odpoledne devět vozů nákladního vlaku, jeden se převrátil na bok. Událost se obešla bez zranění, škoda se odhaduje na pět milionů korun. Na místo vyrazli drážní hasiči, inspekce a vyšetřovatelé. Na trati jezdí městská linka S49, která je nyní zkrácena do trasy Roztoky u Prahy – Praha-Libeň. Předpoklad obnovení provozu je zhruba v polovině týdne.
3. 11. 2019|

Začala ražba tunelu klíčového pro zrychlení vlaků Praha–Tábor. Po dokončení jim cesta potrvá hodinu

Na pomezí středních a jižních Čech začala ražba tunelu, který má přispět k rychlejším cestám vlakem z Prahy do Českých Budějovic. Tunel Mezno bude dlouhý 840 metrů, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) jej chce zprovoznit současně se zbytkem přeložky Votice–Sudoměřice za tři roky.
11. 9. 2019|