TÉMA

Martin Pechlát

Bohdan Sláma natočil Sucho, film o vyprahlých lánech i vtazích

Dva extrémní přístupy k životu a spletité mezigenerační vztahy dvou rodin zachycuje nový film Bohdana Slámy. Příběh nazvaný Sucho ukotvil do malebné, ale vyprahlé jihomoravské přírodní scenérie, kde na sebe naráží rozdílné postoje dvou rodinných klanů. Role dominantních otců, do jejichž sousedských sporů vstoupí láska vlastních dětí, ztvárnili Martin Pechlát a Marek Daniel.
11. 1. 2024|

Ceny Thálie mají Baranová i Pechlát. Sošku za celoživotní mistrovství dostali Kolářová či Suchý

Za nejlepší výkon v činohře letos Cenu Thálie získali Karolína Baranová a Martin Pechlát. Baranová ji obdržela za ztvárnění Marie Antoinetty ve stejnojmenné inscenaci Davida Adjmiho, kterou uvedlo liberecké Divadlo F. X. Šaldy. Pechlát byl oceněn za roli jménem Otto von F. z inscenace Moskoviáda, kterou hraje Divadlo X10 Praha. Za celoživotní mistrovství si cenu převzaly mimo jiné Emília Vášáryová a Daniela Kolářová.
30. 9. 2023Aktualizováno30. 9. 2023, 21:59|

Vejdělek natáčí Aristokratku ve varu. Slibuje legraci a milostné eskapády

Filmová rodina Kostkových se vrátila na své chátrající rodové sídlo Kostka, ve skutečnosti zámek v Miloticích na Hodonínsku. Režisér Jiří Vejdělek tu totiž natáčí pokračování příběhu „poslední aristokratky“, Aristokratka ve varu vzniká opět podle bestselleru milotického kastelána Evžena Bočka. První snímek před čtyřmi lety vidělo podle tvůrců více než půl milionu diváků.
21. 4. 2023|

Rozpad sovětského impéria. Román Moskoviáda je i na divadle fantasmagorickou poutí velkoměstem

Vztahy mezi Moskvou a Kyjevem v devadesátých letech popisuje ve svém románu Moskoviáda spisovatel Jurij Andruchovyč. Příběh ukrajinského básníka žijícího v Moskvě poprvé uvádí jako divadelní adaptaci pražská scéna X10. Do hlavních rolí režisér Dušan Pařízek obsadil herce s osobní zkušeností.
21. 12. 2022|

Jeden je ekofarmář, druhý obhospodařuje lány. Bohdan Sláma natáčí „krajinu v suchu“

Režisér Bohdan Sláma natáčí nový film. Námětem dramatu Sucho, k němuž Sláma napsal i scénář, jsou dvě proti sobě stojící venkovské rodiny a lhostejnost, která způsobí znečištění přírody. V těchto dnech filmový štáb natáčí na jižní Moravě.
1. 10. 2022|

Nedělejte ze mě blázna, žádal Zdeněk Adamec. Rakouský nobelista debatuje nad jeho sebeupálením

Případ mladého muže, který se v roce 2003 upálil na Václavském náměstí, inspiroval hru nobelisty Petera Handkeho. Jak první z českých scén inscenaci podle textu rakouského dramatika připravilo pražské Divadlo Na zábradlí. Vychází v ní i z kontroverzí spojených s autorem. Inscenace je rozdělena do dvou částí, které se hrají na dvou různých místech.
7. 12. 2021|

Rodinná firma v problémech. Atlas ptáků s Donutilem a Mihulovou se otevírá v první ukázce

Když se ve staré rodinné firmě ukáže, že z ní kdosi vyvádí peníze ve velkém, nastává konfrontace s novou realitou, na níž nebyl nikdo připraven. Očekávaný snímek režiséra Olma Omerzu Atlas ptáků se ještě před premiérou v hlavní soutěži karlovarského festivalu představuje v prvním traileru. Roli šéfa podniku má Miroslav Donutil, vedle něj se ve snímku objeví ještě Alena Mihulová, Eliška Křenková, Martin Pechlát, David Bowles, Vojtěch Kotek nebo Pavla Beretová.
2. 8. 2021|

Jestli se Brno stalo dobrou kulisou, budeme rádi, říkají tvůrci romance Marťanské lodě

Česká filmová romance Marťanské lodě ukazuje v klipu k písni Jablka první záběry. Příběh, který vychází ze zážitků hudebníka kapely Květy Martina Kyšperského, natočil režisér Jan Foukal. Kromě Kyšperského se v romanci z Brna představí Eliška Křenková. Marťanské lodě „o lásce, odplouvání a múzách“ jsou hotové delší dobu, uvedení ale zbrzdila pandemie. Pražská premiéra bude v polovině září.
7. 6. 2021|

Bárta, Dyk, Ruppert a Vladimir 518 nesou Dobrou zprávu pro film Patrika Hartla

Celovečerní filmový debut podle svého scénáře a své knihy dotočil Patrik Hartl před rokem. Premiéra komedie Prvok, Šampón, Tečka a Karel se odsunula na jaro příštího roku, předznamenává ji ale klip k filmové písni. K příběhu o čtyř kamarádech ji nahráli také čtyři zpěváci: Dan Bárta, Vojtěch Dyk, Matěj Ruppert a Vladimir 518.
17. 12. 2020|

Prvok, Šampón, Tečka a Karel se představují. Podívejte se na upoutávku na novou českou komedii

Za filmem Prvok, Šampón, Tečka a Karel stojí populární spisovatel a autor knižní předlohy Patrik Hartl, který ho i režíroval. V hlavních rolích se představí Martin Pechlát, David Švehlík nebo Daniela Kolářová. Premiéra je naplánována na Štědrý den. Film vznikl v koprodukci České televize.
13. 8. 2020|

V Dejvickém divadle hledají komplice, může jím být každý

Kdo už je a kdo ještě není spolupachatel, zjišťuje nová inscenace Dejvického divadla. Hru Komplic napsal před téměř půlstoletím švýcarský dramatik Friedrich Dürrenmatt. Detektivní groteska o hledání hranice viny ve zkorumpované společnosti nevyžadovala podle tvůrců žádnou přílišnou aktualizaci.
9. 2. 2020Aktualizováno9. 2. 2020, 20:20|

Pechlát, Švehlík, Čermák a Hofmann jsou Prvok, Šampón, Tečka a Karel. Obsazení snů, raduje se režisér

Patrik Hartl začal natáčet filmovou komedii podle své knihy Prvok, Šampón, Tečka a Karel. Film ponese stejný název a s první klapkou prozradil režisér i herecké obsazení filmu. V hlavních rolích čtyř kamarádů se představí Martin Pechlát jako Prvok, David Švehlík jako Šampón, Hynek Čermák bude Tečka a Karel ponese tvář Martina Hofmanna.
29. 10. 2019|

Sláva a pád krále Otakara. Divadlo Komedie si trouflo na habsburskou propagandu

Jedno století se vyhýbalo české divadlo hře Sláva a pád krále Otakara od rakouského dramatika Franze Grillparzera. Dílo z roku 1985 totiž sloužilo jako habsburská propaganda a českého krále Přemysla Otakara II. líčí v nepříznivém světle. Nyní kontroverzní hru uvedlo pražské Divadlo Komedie v režii a úpravě Michala Háby.
17. 9. 2019|

Ceny Thálie se ohlížejí za uplynulou sezonou, vidí Rašilova, Dyka, Kněžíkovou či Čechovou

Na divadelní Ceny Thálie jsou letos nominovány tři desítky umělců z činohry, opery, muzikálu a tance. Novinkou je kategorie vyzdvihující výkony v alternativním a loutkovém divadle. Ze dvou nominací se může těšit herečka Lucie Trmíková; z inscenací je dvojí očekávání díky nominovaným umělcům spojeno s Křížem u potoka ve Slováckém divadle, muzikálovým thrillerem Sweeney Todd v Plzni a Marnou opatrností uváděnou baletem Národního divadla. Výroční ocenění převezmou ti nejlepší 5. října, v přímém přenosu České televize.
10. 9. 2019|