TÉMA

Realitní kancelář

Radnice kritizuje vznik bytů na Barrandovských terasách. Jde o apartmánový hotel, tvrdí investor

Rekonstrukce Barrandovských teras v Praze se stala předmětem sporu. Radnice městské části Praha 5 nesouhlasí se záměrem developera v těsné blízkosti památkově chráněné restaurace z doby první republiky. Podle radnice investor porušil územní plán výstavbou nových bytových domů, ten se ale hájí, že jde o apartmány. Městská část uvedla, že připravuje právní kroky.
1. 3. 2024|

Zájem o nájemní bydlení v Česku trvá, část developerů se k němu tak více přiklání

Zájem o nájmy v Česku neupadá – naopak. Makléři čekají v některých lokalitách na jednu nabídku i desítky zájemců. Pro mnoho lidí je totiž nedosažitelné byt nebo dům koupit. Ceny výrazně vzrostly a vysoké úrokové sazby prodražují hypotéky. Stoupají ale i ceny samotných nájmů. Nejvyšší jsou tradičně ve velkých městech.
10. 8. 2023|

Realitní kancelář nemůže pokutovat zájemce, který nakonec neuzavře smlouvu, rozhodl Nejvyšší soud

Realitní kancelář nemůže požadovat pokutu za to, že zájemce i přes provedenou rezervaci nakonec neuzavře s prodávajícím smlouvu o prodeji. Nejvyšší soud zamítl dovolání zprostředkovatele, který si chtěl ponechat rezervační poplatek 72 600 korun. Zájemci o pozemek odstoupili od koupě poté, co zprostředkovatel nezajistil zápis pozemku do katastru a nevyřešil problém s chybějícími přípojkami a přístupovou cestou. Nejvyšší soud o rozhodnutí informoval na svém webu.
9. 8. 2023|

V nabídkách nemovitostí jsou i černé stavby. Zájemci o koupi by měli být obezřetní

Koupě starší nemovitosti je pro řadu lidí lákavou možností. Může se ale za ní skrývat mnoho nástrah. V nabídkách se objevují domy nebo byty se skrytými vadami, někdy dokonce bez kolaudace. Odborníci proto radí, aby byli zájemci mimořádně obezřetní.
18. 7. 2023|

Poptávka po nemovitostech je kvůli drahým hypotékám nízká. Firmy přicházejí s nabídkou dotovaných úvěrů

Ceny nemovitostí by podle některých analytiků letos nemusely výrazně stoupat, někteří věří i v jejich pokles. Souvisí to s úpadkem poptávky kvůli drahým hypotékám. Zároveň se loni na podzim ve srovnání s předchozím rokem stavělo o něco méně. Řadu projektů se však podařilo dokončit, zejména rodinné domy, ale také byty. Některé stavební firmy a developeři také přicházejí s nabídkou dotovaných úvěrů na bydlení.
7. 1. 2023|

Lidé teď dávají přednost bydlení v nájmu. Na Olomoucku tak začaly výrazně zlevňovat byty

V Olomouckém kraji začaly výrazně zlevňovat byty, někde až o desítky procent. Je to dáno zejména vysokými úrokovými sazbami u hypoték, drahými energiemi i stavebním materiálem. V poslední době tak lidé stále častěji volí nájem před koupí vlastního bydlení. Jenže právě kvůli tomu se teď ceny pronájmů zvedají.
7. 10. 2022Aktualizováno7. 10. 2022, 10:56|

Investigace.cz: Miliardář Vítek nakupoval francouzské nemovitosti podobně jako Babiš, ukazují Pandora Papers

Realitní magnát Radovan Vítek použil podle serveru Investigace.cz téměř totožné schéma pro nákup nemovitostí ve Francii jako premiér Andrej Babiš (ANO). Oba miliardáři byli v roce 2009 klienty téže právní kanceláře a oba si objednali stejnou službu – založení řetězce offshorových firem, přes něž zakoupili sídla na jihu Francie. Zjištění vychází z mezinárodní projektu Pandora Papers.
21. 10. 2021|

O Hrabalovu chatu projevil zájem Středočeský kraj. Ministerstvo mu pomůže s rekonstrukcí

Chatu světoznámého spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku pravděpodobně odkoupí Středočeský kraj. Jeho radní nápad podporují pod podmínkou, že s rekonstrukcí vypomůže ministerstvo kultury. Hrabal s manželkou v domku pobývali od konce 60. let, přímo v něm autor napsal svá nejznámější díla, například Slavnosti sněženek. V nabídce realitní kanceláře se chata objevila za 12 milionů korun. Kraj chce o ceně ještě jednat.
26. 8. 2021|

O chaty a chalupy lidé soutěží. Realitní kanceláře už téměř nemají co nabízet

Ceny chat a chalup ve srovnání s loňským rokem vzrostly o třetinu. Podle realitních agentů je to také proto, že se lidé obávají další karantény. Chtějí ji trávit blíž k přírodě. Potvrzuje se také trend takzvaných druhých domovů.
22. 7. 2021|

Skončí dvojí provize i zamlčování toho, co je s nemovitostí špatně. Nastupuje nový realitní zákon

Nový zákon o realitním zprostředkování, který začne platit od 3. března, zřejmě povede ke snížení počtu zprostředkovatelů. Přísnější pravidla směřují proti nepoctivým i neodborným firmám a živnostníkům.
24. 2. 2020|

V Moravskoslezském kraji se staví nejvíc bytů za posledních jedenáct let. Podle makléřů to nestačí

V Moravskoslezském kraji se letos v prvním pololetí začalo stavět 1686 bytů. Oproti stejnému období v loňském roce je to téměř o 27 procent více. Počet zahájených staveb v regionu je podle Českého statistického úřadu letos nejvyšší od roku 2008. Podle realitních makléřů je to však málo, poptávka stále výrazně převyšuje nabídku. Zájem je o velké i malé byty.
9. 9. 2019|