TÉMA

Panelový dům

Úniky tepla v panelácích monitorují drony. Některé domy už dávno stát neměly, místo toho se stále opravují

V Sokolově se rozběhl unikátní projekt, který má odhalit úniky tepla v panelových domech. Monitoruje je dron s termokamerou. Město může díky tomu opravy cílit s přesností na centimetry. Sokolovská radnice si od toho slibuje, že ušetří spoustu peněz. Dron dokáže za pár hodin prověřit plochy, které by člověk kontroloval několik dní. Některé panelové domy už jsou staré i více než padesát let. Právě na tak dlouhou dobu byla sídliště stavěna. Někteří odborníci tvrdí, že by mohla vydržet i dalšího půl století.
8. 3. 2024|

Ceny domů a bytů jdou mírně dolů. Kvůli drahým hypotékám klesá zájem o vlastní bydlení

Nemovitosti v tuzemsku mírně zlevňují. Zatímco novostavby si většinou svou cenu drží, starší byty a rodinné domy prodávající v některých případech zlevňují i o desítky procent. Trend platí pro většinu velkých měst včetně Prahy. Příčinou je pokles poptávky daný zejména vysokými úrokovými sazbami hypoték.
22. 10. 2023|

Policie odložila vyšetřování úniku neznámé látky v Jablonci nad Nisou

Policisté ukončili prověřování úniku neznámé látky v panelovém domě v Jablonci nad Nisou. Nejednalo se podle ní o trestný čin. Případem se zabývala policie pro podezření z obecného ohrožení. V červnu museli kvůli úniku zdravotníci ošetřit 37 lidí, které následně rozvezli do nemocnic. Vyšetřovatelům se nepodařilo zjistit, o jakou látku se jednalo, potvrdila České televizi mluvčí policie Libereckého kraje Dagmar Sochorová.
15. 12. 2022|

Za výbuch varny půjde muž do vězení jen na deset let, podle odvolacího soudu jej způsobil nedbalostí

Trest za explozi varny pervitinu v panelovém domě v Ostravě snížil odvolací soud ze čtrnácti na deset let. Vrchní soud tedy vyhověl odvolání a změnil kvalifikaci z úmyslného obecného ohrožení na nedbalostní trestný čin. Svůj verdikt zdůvodnil tím, že Karel Janáč nezpůsobil výbuch úmyslně. Exploze zranila šest lidí a narušila statiku pětipatrového domu. Škoda přesáhla 12 milionů korun.
14. 12. 2022|

Příčinou požáru v paneláku v Českém Těšíně zřejmě byla závada na nabíječce

Příčinou středečního požáru v panelovém domě v Českém Těšíně zřejmě mohla být závada na nabíječce. Přesně to ale podle policie určí až posudky. Plameny zranily šest lidí a způsobily škodu okolo pěti milionů korun. Policie případ vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti, nikoho zatím neobvinila.
1. 12. 2022|

Zdražuje nájemní bydlení. Ceny rostou v Praze, Brně a Moravskoslezském kraji

Zatímco ceny nového bydlení v Česku vesměs stagnují, to nájemní stále zdražuje. Nabídky za poslední kvartál stouply v průměru o necelých dvě stě korun za byt. Ceny nejvíc rostou v Praze, Brně a Moravskoslezském kraji. Po celém Česku je nyní největší zájem o malé byty do padesáti metrů čtverečních, tedy o garsonky a dvougarsoniery. Pro mladé lidi i seniory jsou stále atraktivní i panelová sídliště.
1. 12. 2022|

Po požáru jsou poničené čtyři byty v paneláku v Českém Těšíně, šest lidí utrpělo zranění

Plameny poškodily střechu panelového domu v Českém Těšíně i čtyři byty v horních podlažích. Domů se mohla vrátit jen část z tří desítek evakuovaných obyvatel. Šest lidí skončilo v péči lékařů, část se nadýchala zplodin, další jsou popáleni.
30. 11. 2022Aktualizováno30. 11. 2022, 13:28|

Hasiči v Jablonci zasahují u úniku neznámé látky, 33 lidí skončilo v nemocnici

Složky integrovaného záchranného systému zasahují u úniku neznámé látky ve Skelné ulici v Jablonci nad Nisou. Záchranáři ošetřili 33 lidí, mezi nimi i hasiče a policisty, všichni však byli při vědomí, řekl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev. Lidi, kteří měli dechové obtíže, nechali záchranáři převézt na vyšetření do nemocnic v Jablonci, Liberci a Mladé Boleslavi. Na výsledky rozborů neznámé látky se nadále čeká.
7. 6. 2022Aktualizováno7. 6. 2022, 23:36|

V Berouně hořelo v panelovém domě. Hasiči evakuovali 13 lidí, nikdo se nezranil

V Berouně v pátek hořelo v panelovém domě. Hasiči evakuovali třináct lidí, nikdo se nezranil. Příčinu vzniku ohně i výši škody zjišťuje vyšetřovatel.
7. 1. 2022|

Únik plynu v Hrádku nad Nisou se podařilo zastavit, evakuovaní lidé se mohou vrátit domů

V Hrádku nad Nisou na Liberecku dopoledne kvůli úniku plynu evakuovali 77 lidí ze čtyř vchodů panelových domů. Poškozené bylo středotlaké plynové potrubí, plyn z něj už neuniká.
24. 5. 2021Aktualizováno24. 5. 2021, 12:58|

Bohumín dokončil hlavní opravy panelového domu, kde loni v létě při požáru zemřelo 11 lidí

Bohumín na Karvinsku dokončil hlavní opravy panelového domu, který loni v létě poničil požár, při němž zemřelo 11 lidí. Dělníci opravili ohořelou fasádu a poškozené byty. Renovace městského domu zatím přišla na 15 milionů korun. Další úpravy se ještě chystají.
26. 1. 2021|

Po rozsáhlých opravách se do panelového domu v Bohumíně vrací nájemníci

Rekonstrukce bytů, které byly v bohumínském panelovém domě nejvíce zasaženy srpnovým požárem, jsou téměř u konce. Do opravených bytů se už vrátily tři rodiny, další dvě ještě čekají na dodání kuchyňských linek. Čtyři rodiny se vrátit odmítly, sdělil ČT bohumínský místostarosta Igor Bruzl (ČSSD). Celkem prošlo rekonstrukcí 46 bytů, šest z nich potřebovalo radikální zásah.
12. 11. 2020|

Bohumínský panelový dům je znovu napojený na elektřinu, šest rodin se tam však nevrátí

Bohumínský panelový dům, ve kterém před týdnem v sobotu při úmyslně založeném požáru zemřelo jedenáct lidí, je znovu napojen na elektřinu. Škodu, kterou požár způsobil, bude vedení města znát v pondělí. Nové bydlení radnice zajišťuje nebo už zajistila pro šest rodin, které se na místo tragédie nechtějí vrátit. Oznámil to místostarosta Bohumína Igor Bruzl (ČSSD).
15. 8. 2020|

Na pomoc postiženým požárem v Bohumíně přispěli lidé statisíce. Radnice ale varuje před falešnými sbírkami

Lidé během prvních dvou dní sbírky přispěli přes 280 tisíc korun na postižené požárem panelového domu v Bohumíně, k veřejné sbírce se zatím připojilo necelých 300 dárců. Peníze by měly jít na pomoc zraněným a pozůstalým po obětech požáru. Zároveň ale bohumínská radnice varuje před falešnými sbírkami.
13. 8. 2020|

V souvislosti s tragickým požárem v Bohumíně obvinila policie muže z vraždy a obecného ohrožení

Policie obvinila v souvislosti s požárem domu v Bohumíně z vraždy a obecného ohrožení čtyřiapadesátiletého muže. U soudu může dostat i doživotí. Tragédii nepřežilo jedenáct lidí, čtyři zranění zůstávají v nemocnici. Stav dvou z nich je velmi vážný. Asi třetina obyvatel panelového domu už se vrátila do svých bytů, i když je dům stále odpojen od plynu, vody i elektřiny.
10. 8. 2020Aktualizováno10. 8. 2020, 21:53|

Bezpečnostní pravidla pro panelové domy se liší. Důležitá je volná úniková cesta nebo správné vstupní dveře

Bezpečnostní pravidla, o kterých se hovoří v souvislosti s požárem v Bohumíně, jsou pro různé panelové domy odlišná. Rozhodující je doba, kdy byla budova postavena. Předpisy totiž nikdy neplatí zpětně a přísnější opatření se zavádějí případně až po rekonstrukci. Obecně je důležité sledovat v souvislosti s bezpečností domu čtyři oblasti – zda má příjezdovou cestu a prostor pro hasiče, správné vstupní dveře, volnou únikovou cestu a funkčnost technologií a vybavení.
10. 8. 2020|

Vyloučené sídliště chce Litvínov restartovat. Začal demolicí panelových domů

V největší vyloučené lokalitě v Česku – litvínovské čtvrti Janov – v úterý odstartovala demolice jednoho z vybydlených panelových domů ze 70. let. Potrvá zhruba měsíc a je jedním z prvních kroků, jak chce radnice celé sídliště restartovat. Vedení Litvínova plánuje, že na místě vznikne park.
3. 6. 2020|

Kvůli požáru panelového domu na Slovensku byla evakuována stovka lidí

Při požáru jedenáctipatrového panelového domu ve východoslovenském Bardějově bylo zraněno 17 lidí, z toho čtyři děti. Všichni jsou mimo ohrožení života. Více než sto lidí bylo evakuováno. Příčinou požáru byl únik vody do elektrické rozvodny v chodbě domu.
1. 2. 2020|

Při požáru panelového domu v Kladně zemřela žena, policie mluví o výbuchu

Noční požár v kladenském paneláku nepřežila jedna žena. Čtrnáct obyvatel utrpělo zranění, ošetřeni museli být i dva policisté. Hasiči během zásahu evakuovali všechny obyvatele – do mrazivé noci muselo z domovů odejít 115 lidí. Proč začalo hořet, zjišťují vyšetřovatelé, v úvahu připadá nedbalost nebo úmyslné zapálení. Podle kladenského primátora Dana Jiránka (ODS) je narušená statika bytu, kde začalo hořet, i jednotek bezprostředně nad ním a pod ním. Statik z bezpečnostních důvodů uzavřel vstup a část okolí domu.
25. 1. 2020Aktualizováno25. 1. 2020, 17:04|

V Prešově začala demolice části domu poškozeného výbuchem plynu

V Prešově začaly bourací práce v panelovém domě, v kterém předminulý týden vybuchl plyn. Demoliční bagr, který dorazil do Prešova ze středočeského Kladna, rozebere horní podlaží dvanáctipatrového domu. Podle města zatím není jasné, jak dlouho práce potrvají. Při neštěstí zahynulo sedm lidí, jeden člověk je stále nezvěstný.
16. 12. 2019Aktualizováno16. 12. 2019, 18:11|

Při výbuchu plynu v Prešově zemřelo pět lidí. Požár je uhašen

Při výbuchu plynu v panelovém domě v Prešově zemřelo nejméně pět lidí, dalších 39 bylo zraněno. K explozi došlo krátce po poledni, na několika místech v budově hořelo až do večera. Nejvyšší čtyři patra dvanáctipodlažního domu kompletně vyhořela. Na místo dorazil i slovenský premiér Peter Pellegrini, který po jednání krizového štábu oznámil, že počet obětí bude ještě vyšší. Policie už zahájila stíhání kvůli trestnému činu všeobecného ohrožení.
6. 12. 2019Aktualizováno6. 12. 2019, 23:18|