TÉMA

Nezletilý

V souvislosti s napadením řidiče autobusu v Mostě policie obvinila mladistvého

V souvislosti s napadením řidiče autobusu městské hromadné dopravy v Mostě kriminalisté obvinili jednoho mladistvého. Viní ho z pokusu o těžké ublížení na zdraví a výtržnictví. V pátek o tom informovala mluvčí policie Ilona Gazdošová. Řidič autobusu po sobotním útoku skončil v nemocnici.
11. 8. 2023|

Loni ubylo lidí v exekuci, řízení i nezletilých dlužníků. Pomohla nová pravidla pro malé dluhy

V Česku loni oproti předloňsku ubylo lidí v exekuci i exekučních řízení. Minulý rok ji mělo 666 420 lidí, tedy o 31 608 méně než v roce 2021. Exekucí bylo zhruba 4,1 milionu, což představuje meziročně pokles o přibližně 324 tisíc řízení. K příznivému vývoji přispěla zejména legislativní změna, která umožnila zastavování takzvaných bagatelních exekucí, tedy vymáhání menších dlužných částek. Na středeční tiskové konferenci aktuální data představilo vedení Exekutorské komory. Odborníci ve vysílání ČT24 upozorňují, že v Česku je kvůli zákonnému rámci stále těžké se z dluhů dostat.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 13:53|

Mladík, který chtěl odpálit výbušniny u několika velvyslanectví v Praze, dostal podmínku

Nezletilý mladík podle rozsudku soudu v Brně připravoval bombové útoky u několika velvyslanectví v Praze. Soud mu uložil podmíněný trest, vystavil mu dohled probačního úředníka a uložil ústavní léčbu. Rozsudek není pravomocný, strany si ponechaly lhůtu pro možné odvolání. Nyní už osmnáctiletého mladíka soud usnesením také pravomocně propustil z vazby. Jednání bylo veřejnosti nepřístupné, rozsudek ale soud vyhlašoval veřejně.
11. 11. 2022Aktualizováno11. 11. 2022, 12:11|

Vrazi třináctiletého chlapce dostali nepravomocně 8,5 a 17 let vězení

Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl, že si za surovou vraždu třináctiletého dítěte mladistvý odpyká osm a půl roku za mřížemi, jeho dospělý komplic ve vězení stráví sedmnáct let. Oba musí uhradit pozůstalým odškodnění asi 2,4 milionu korun. Rozsudek není pravomocný, obžalovaní i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Vyhlášení rozsudku provázely emoce pozůstalých. Trest se jim zdál příliš nízký, což soudce mimo jiné zdůvodnil tím, že mladíci přiznali vinu.
31. 8. 2022|

V Plzeňském kraji platí přísnější pravidla očkování dětí, potřeba je dokument od pediatra

Očkovací místa nemocnic Plzeňského kraje vyžadují k proticovidové vakcinaci dětí ve věku pět až jedenáct let takzvaný anamnestický dotazník. Ten vyplní s ohledem na zdravotní stav nezletilého jeho praktický lékař. V podmínkách ministerstva zdravotnictví takový dokument ale není. Resort nemá s iniciativou kraje problém, nařizovat podmínku i v ostatních regionech ale nechce.
8. 1. 2022|

Restaurátor odstranil graffiti z Karlova mostu, práce mu zabrala dva dny

Restaurátor, který pro pražskou Technickou správu komunikací (TSK) od soboty odstraňoval graffiti z Karlova mostu, skončil s pracemi v neděli večer, řekla mluvčí TSK Barbora Lišková. Dodala, že na místě se ještě uskuteční kontrola s památkáři, kteří rozhodnou, zda budou potřeba další úpravy. K poškození mostu se v sobotu policii přihlásil mladý muž.
12. 7. 2021|

Po migrační vlně v Ceutě roste napětí také na španělsko-marocké hranici v Melille

Několik stovek Maročanů se v noci na pátek pokusilo dostat přes dvojitý plot do španělské enklávy Melilla. Informuje o tom deník El País. Podle agentury Europa Press plot u tohoto španělského města na africkém pobřeží překonaly v noci desítky Maročanů. Začátkem týdne se dostaly tisíce Maročanů do druhé španělské enklávy v Africe, přístavu Ceuta.
21. 5. 2021|
168 HODIN

Predátor z filmu V síti promluvil. O tom, že jedná proti zákonu, nepřemýšlel

Dokumentaristka a autorka knihy Kdo chytá v síti Marika Pecháčková mluvila s predátory, kteří na internetu sexuálně obtěžují nezletilé dívky a figurují v novém dokumentu Víta Klusáka V síti. Někteří si vůbec neuvědomují, že objektům svého zájmu ubližují. Reportérky pořadu 168 hodin také přinesly výpovědi skutečných obětí internetového vydírání.
24. 2. 2020|
168 HODIN

Dítě neztrácí hodnotu tím, že je z Afghánistánu, říká rodina, která se hlásí o děti z řeckých táborů

Občanská iniciativa Češi pomáhají vyzvala premiéra Andreje Babiše (ANO) k přijetí dětí z uprchlických táborů v Řecku. Jde o reakci na žádost řecké strany, která vyzvala státy Evropské unie, aby takovou pomoc poskytly. Česku řecký ministr pro ochranu občanů navrhl, aby přijalo čtyřicet nezletilých bez doprovodu. Podle iniciativy Češi pomáhají je u nás připraveno dvě stě rodin, které by si děti rády vzaly k sobě domů. S některými z nich natáčeli reportéři pořadu 168 hodin.
25. 11. 2019|

Máme seznam dvou stovek rodin, které si chtějí vzít dětské uprchlíky, tvrdí iniciativa

Iniciativa Češi pomáhají má seznam zhruba dvou stovek rodin, které by byly ochotny přijmout dětské uprchlíky z řeckých táborů. Vyzvala vládu, aby poskytnutí pomoci umožnila a vytvořila meziresortní skupinu, která by navrhla přesný postup. Na tiskové konferenci to řekl zakladatel iniciativy Jaroslav Miko. Řecko v září požádalo o to, aby Česko přijalo 40 dětí bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ve čtvrtek zopakoval, že Česko má pomáhat především v zemích, odkud uprchlíci přicházejí, a připomněl, že stát nadále odmítá jejich přerozdělování.
21. 11. 2019Aktualizováno21. 11. 2019, 17:09|

Německo posílalo problémové děti na rumunský venkov. „Vychovatele“ teď zatkla policie za týrání

Rumunské úřady kvůli podezření z týrání zatkly pět lidí spojených s projektem převýchovy německých problémových dětí a mladistvých na rumunském venkově. Píše o tom agentura AP, podle níž účastníci programu žili v podstatě v otroctví. Kontroverzní projekt, na nějž se již v minulosti objevovaly stížnosti, byl dotován německým státem. Německé úřady nicméně podle agentury AFP tvrdí, že „za posledních 20 letech nikdy o žádných problémech neslyšely“.
29. 8. 2019|