TÉMA

Tomáš Vymazal

Bývalý šéf hospodářské kriminálky Petrůj je očištěn v kauze Vidkun. Státní zástupce vzal zpět odvolání

Bývalý šéf olomoucké krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj je definitivně očištěn v olomoucké korupční kauze Vidkun. Státní zástupce Miroslav Stoklásek vzal své odvolání proti jeho zproštění obžaloby zpět. Žalobce v úterý řekl ČTK, že se v jeho případě ocitá v důkazní nouzi. Petrůj, který byl kvůli projednávání kauzy v lednu roku 2016 zproštěn výkonu služby, se tak nyní může vrátit zpět k policii a doplacena mu bude také mzda. Podle jeho obhájce má návrat v plánu. Případ zbylých tří obžalovaných bude projednávat kvůli odvolání vrchní soud.
25. 1. 2022Aktualizováno25. 1. 2022, 13:54|

V nemocnicích často leží pacienti s negativním testem, přesto s těžkými příznaky covidu

Častěji než dřív se aktuálně lékaři setkávají s pacienty, kteří už nejsou covid pozitivní, přesto leží ve vážném stavu v nemocnici. Těžké postižení plic u nich přetrvává týdny i měsíce. Potvrdily to i fakultní nemocnice v Brně, Ostravě, Olomouci nebo Plzni.
7. 1. 2022|

Kritické scénáře se nenaplnily, zátěž nemocnic ale bude velká. Jaký je možný vývoj epidemie?

Počty nakažených už pátý den v řadě klesají. Tento trend bude podle očekávání statistiků pokračovat, ovšem jen pozvolně. Nemocnice tak čeká dále vysoká zátěž. Přestože některé z nich už dosáhly vrcholu v počtech hospitalizovaných, celorepublikově tato čísla porostou minimálně ještě tento týden. V pondělí laboratoře odhalily 15 541 nakažených.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 23:20|

Sněmovna chce dostupnější konopí. Řádem bílého lva navrhla ocenit Remka a Sokola

Poslanci schválili, že se budou zřejmě ještě letos vydávat občanské průkazy s čipy s otisky prstů. Sněmovna vzdor kritice prosadila také to, že cizinci s dlouhodobým pobytem v Česku asi budou muset mít komerční pojištění jen u společnosti Pojišťovna VZP. Zákonodárci schválili i novelu, jejímž cílem je zlevnit léčebné konopí. O snaze Pirátů částečně legalizovat  i pěstování konopí poslanci nakonec nehlasovali. Sněmovna rovněž schválila novelu zákona o DPH. Poslanci se zabývali i kandidáty na státní vyznamenání.
2. 6. 2021Aktualizováno2. 6. 2021, 18:21|

Přeplněné nemocnice by mohly zastavit veškerou péči kromě intenzivní, řekl ministr Blatný

V nemocnicích zbývá podle náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Černého asi 15 procent volných lůžek. Vyčerpaná, tedy pod pět procent volných, by mohla být za dva až tři týdny. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) proto napsal hejtmanům a ředitelům zařízení, že v případě nepříznivého vývoje by nemocnice mohly omezit veškerou ostatní péči kromě té intenzivní.
23. 2. 2021Aktualizováno23. 2. 2021, 23:24|

První dávky vakcíny dorazí v lednu či únoru, čeká Blatný. Proočkovat chce dvě třetiny Čechů

Vakcína proti covidu-19 by měla být proplacena ze zdravotního pojištění všem, kteří o ni stojí, prohlásil v Otázkách Václava Moravce ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) s tím, že se o to chce zasadit. Česko má zájem o čtyři miliony dávek, první by dle ministra měly dorazit v lednu či v únoru, prioritně se budou očkovat rizikové skupiny – senioři a zdravotníci.
15. 11. 2020Aktualizováno15. 11. 2020, 17:25|

Blatný nechce plošně testovat malé děti, zvažuje to u učitelů

Nebude-li prodloužen nouzový stav, sníží se šance, že dostaneme situaci pod kontrolu, míní ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle něj je velmi nepravděpodobné, že by se do konce roku v Česku situace zlepšila na první pohotovostní stupeň podle indexu PES. Testovat malé děti při středečním návratu do škol nehodlá, zvažuje to ale v další vlně otevírání škol u učitelů. Šéf českého zdravotnictví diskutoval o aktuální situaci v Otázkách Václava Moravce spolu se senátorkou Alenou Dernerovou a anesteziologem Tomášem Vymazalem.
15. 11. 2020Aktualizováno15. 11. 2020, 13:06|

Centrální dispečink má zdravotníkům usnadnit hledání lůžek pro pacienty s koronavirem

Podle odborníků začínají dva klíčové týdny, během kterých se ukáže, zda se současnou vlnu epidemie koronaviru podaří zvládnout. Čísla z posledních dnů naznačují, že počty nově nakažených dál nerostou. Politici jsou však, co se týče optimismu, zatím spíše opatrní. Na nová data čekají také nemocnice – aktuálně jsou v Česku obsazené tři čtvrtiny lůžek pro pacienty vyžadující intenzivní péči. Hledání volných míst pro nemocné má nově usnadnit Národní dispečink lůžkové péče.
2. 11. 2020|

Soudy a žalobci rozhodují o odposleších. Většina jich ale neví, kolika lidí se to dotkne

Tisíce odposlechů ročně, z nichž mnohé nevedou k trestnímu stíhání. Policie má statistiku, kolika lidem po skončení takového sledování tuto skutečnost sdělí. Soudy a státní zastupitelství, které rozhodují o většině případů, ale podobný přehled většinou nevedou. Lidé se tak ani nedozvědí, že se jich to také týkalo.
5. 9. 2020|

Univerzity zahájily kontrolu prací protidrogové koordinátorky. Čelí podezření z plagiátorství

Univerzita Karlova v Praze a Univerzita Palackého v Olomouci zahájily kontrolu závěrečných prací vládní protidrogové koordinátorky Jarmily Vedralové, která čelí podezření z plagiátorství. Podle informací, které se minulý týden objevily v médiích, jsou texty zhruba ze třetiny shodné s jinými zdroji. Výsledek kontroly očekávají školy v následujících týdnech.
29. 8. 2019|